Știm ca a venit vara la Amboise când turiștii încep sa se reverse in valuri pe străzile orașului. Franceza devine aproape o limba straina, oriunde mergi prin centru auzi vorbindu-se orice altceva. Chiar de curand am primit cateva mesaje de la persoane care urmează sa vina in zona anul acesta. Printre altele, cineva m-a întrebat și despre cateva localuri pe care as putea sa i le recomand la Amboise. Astfel, am sintetizat cateva in rândurile ce urmează. Ca de obicei, recenziile nu sunt unele plătite sau sponsorizate, ele sunt strict rezultatul experiențelor mele personale. Deci, iată ce puteti încerca la Amboise:
castelul amboise valea loarei franta

Dacă ai pofta de o cafea, un ceai sau ceva dulce

 

Cofetăria Bigot 

(2 Rue nationale, 37400 Amboise), pentru ca orice vizită la Amboise trebuie să înceapă cu un popas la cofetăria Bigot, situată pe colț, chiar la intrarea in castel. Ai să o recunoști negreșit după vitrinele îmbietoare, pline cu bunătăți una și una. Odată așezat la terasa cu vedere spre capela Saint Hubert, locul de odihnă al lui Leonardo DaVinci, îți recomand în primul rând cafeaua la piston, cu sau fără lapte. Și ceaiurile sunt foarte bune, mai ales cel verde cu iasomie, preferatul meu. Alături poți alege un croasant proaspăt, un pain au chocolat, sau, de ce nu, o prăjitură savuroasă. Dacă preferi ceva sărat, atunci să știi că la Bigot servesc și omlete sau ouă ochiuri, tarte sărate cu salată sau mini-pateuri cu diverse umpluturi. Insa piesele de rezistența sunt pralinele de ciocolata, absolut fantastice, realizate de un artizan ciocolatier și macaronii casei, absolut divini. Nicăieri in Amboise nu veți găsi macaroni mai fini și mai gustoși ca la Bigot! Prețurile sunt un pic mai mari decât la alte cofetarii din oraș, însă Bigot e numai una. 

 

amboise valea loarei franta

 

Cofetăria Horloge 

(18 Rue nationale, 37400 Amboise) nu este nici ea mai prejos. Situata in plin centru al orașului, pe o străduța pietonală îngustă, mărginită de case vechi, foarte pitorească de altfel, chiar sub Turnul cu ceasHorloge este preferata mea, după Bigot. Deși locuiesc in partea opusa a orașului, vin adesea special la ei pentru prăjiturile delicioase. Tarta cu visine și fistic (Tarte Griotte Pistache) e preferata mea! Palmierii cu fistic (roulé à la pistache) sunt și ei delicioși. Mai servesc, pe lângă prăjituri și produse de patiserie, sandvișuri, înghețată, salate, clătite, in incinta sau afara la terasa, dar și la pachet.

 

 

Pont: La Amboise avem și Amorino (6 Place Michel Debré, 37400 Amboise), chiar in centru la piciorul castelului. Nu prea mai are nevoie de prezentare, se știe, înghețată este absolut delicioasa!

Dacă vrei sa bei un pahar

 

Barul-terasa Shaker 

(3 Quai François Tissard, 37400 Amboise), situat pe Ile d’Or, este de neratat. La origine un bar mic, local, dar care in ultimii ani și-a creat o reputație foarte buna printre localnici și turiști, atât datorită locatiei excelente (este amplasat chiar pe malul Loarei, cu vedere la castel), dar și băuturilor, specialitatea fiind cocteilurile, cu sau fără alcool. Mereu este plin la Sheker, vara in weekend trebuie sa fii norocos sa găsești un loc. Nu-i bai dacă nu vezi niciunul, fa o plimbare pe insula și revino in scurt timp, sigur se eliberează ceva. Fiindca nu servesc mâncare, decât gustări ușoare, mesele se eliberează destul de rapid. Aici toți cunoaștem Shaker, lumea vine și din împrejurimi, nu numai din Amboise. Seara sau pe inserate e cel mai fain, de la masa ta poți admira castelul luminat și poți auzi Loara cum își duce apele la vale. Pe lângă cocteiluri la Shaker se servesc și alte băuturi simple, vinuri, bere, sucuri, etc. Nu servesc mâncare, insa au cateva platouri de “mis en bouche” (mexican picant, brânzeturi sau montaniard) foarte apetisante. Nu-s mari, doar asa, cât sa meargă cu băutura 😜. Ah, da, și o înghețată delicioasa!

 
amboise valea loarei franta
 
Pont: Mie îmi mai place sa beau un kir la Bistrot Atelier (36 Place Michel Debré) sau o bere la Café du Chateau (16 Place Michel Debré), ambele așezate strategic chiar la piciorul castelului. 
 

Dacă vrei sa iei o masa nu foarte pretențioasa, cu preparate obișnuite

 

Restaurant-Pizzerie La Florentine 

(50 Place Michel Debré) poate fi o alegere potrivită. Servesc mai multe sortimente de pizza, dar și alte preparate gen paste, fripturi, salate, etc. Raportul calitate-preț este foarte bun, comparativ cu restul restaurantelor din centru, iar preparatele sunt foarte gustoase. Pizzeria este amplasată intr-o casa veche, cu bârne de lemn, specifica regiunii Touraine. Sala principala este la parter, dar au și mese sus, la etaj. Vara servesc și afara, o terasa este situata chiar la strada, alta mai intimă, ca o gradina interioară, in spate.

 
amboise valea loarei franta

 

Alte braserii sau pizzerii la Amboise: Hippeau (3 Rue François 1er), Caffe des Sports (11 Quai du Général de Gaulle), Via Roma (10 Place Michel Debré), etc.
Nu îmi place La Scala (6-7 Quai du Général de Gaulle).
 

Dacă vrei sa iei o masa gastronomica și rafinata

 

Chez Bruno  

(40 Place Michel Debré) este unul dintre cele mai bine cotate restaurante din Amboise. Situat tot in centru, aproape de Pizzeria Florentine, tot la parterul unei case tradiționale, Bruno este un restaurant gastronomic, cu preparate putine, dichisite si extrem de savuroase. Nu au un meniu lung, nici foarte complicat, doar cateva antreuri, alte cateva feluri principale, plus doua-trei deserturi. In rest, vinuri bune și decor rustic, in timp ce tu trebuie sa vii cu papilele gustative dispuse la un spectacol gastronomic de neuitat. Fireste, și prețurile sunt pe măsura. Dar dacă vrei o masa ceva mai “haute cuisine” in centru la Amboise, atunci la Bruno trebuie sa poposești.

 

 

Alte restaurante gastronomice bine cotate la Amboise: Le Parvis (3 Rue Mirabeau), Restaurant l’Ilôt (52 Rue Rabelais), La Pause du Temps (80 Rue nationale) sau La Breche (26 Rue Jules Ferry).
 

Dacă vreti ceva caracteristic Văii Loarei, atât culinar cât și ambiental

 

Restaurantul trogloditic Cave aux Fouées 

(476 Quai des Violettes)situat nu departe de centru, îți va oferi o masă tradițională, servita într-un cadru original, o imensă grotă trogloditică, săpată în faleza ce străjuieste malul stâng al Loarei. Nu te speria că-i o grotă, cavitatea este renovată, amenajată și foarte bine ventilată, iar interiorul este  plăcut decorat, în stilul rustic, tradițional regiunii Touraine. Vedeta inconfundabilă este cuptorul pentru fouées, în care arde mereu focul și care răspândește o aroma plăcută. Les fouées, specialitătile culinare trogloditice, sunt niște pâinici rotunde coapte la foc de lemne chiar în fața clienților, care, odată scoase din cuptor, sunt servite imediat. Ele se taie pe mijloc și se tartinează cu diverse pateuri ca rillettes, mogettes, unt sărat sau brânză de capră. Meniul la Cave aux Fouées este unic și cuprinde: o băutură aperitiv (un kir de regulă, adică un cocteil făcut din vin spumant și lichior de coacăze), antreu (rillettes, pate regional și cremă de unt cu usturoi de întins pe painicile fierbinți servite alături de salată verde), fel principal (noi am avut un căprioară într-un sos de bere, acompaniată de cartofi gratinați la cuptor), brânză de capră (Saint-Maure-de-Touraine, specifică regiunii), desert (tartă cu mere), plus băuturile, adică vin și cafea. Apa și micile fouées sunt din partea casei.  


Am povestit experienta mea AICI

amboise valea loarei franta

 

 
Pont: Un alt restaurant trogloditic in zona este Les Caves de la Croix Verte (20 Route d’Amboise, 37530 Pocé-sur-Cisse). Nu este departe, dar îți trebuie mașina!
 

S-ar putea sa te intereseze si:

Mini-ghid de vizitat Valea Loarei

 
 
Etichete: , , , , ,