Prin CandesSaint-Martin am trecut de multe ori. Știam că este unul dintre cele mai frumoase sate din regiune și asta se vedea cu ochilul liber, mai ales vara târziu sau toamna devreme: străduțe înguste pavate ce se desprind din șoseaua principală, case albe, agreabile cu obloane și flori colorate la pervaz, felinare romantice, o biserică mare ce trona în centru, toate așezate pe malul râului Vienne, care curgea molcom la vale. Am zis că într-o zi sigur mă voi întoarce să mă plimb puțin. Momentul a venit odată cu vizita la Saumur, în ianuarie. Am poposit atunci câteva ceasuri și prin Candes, fiind în chiar drumul nostru.

Candes-Saint-Martin Valea Loarei Franta

CandesSaint-Martin este situat  la aproximativ 40 km de Tours, la limita regiunii Centru. Este suficient să străbați încă câțiva kilometri spre Montsoreau și ai pășit în regiunea vecină, Pays de la Loire. Satul este o fostă așezare de pescari, liniștită și simpatică, exact la confluența Viennei cu Loara. Este locul unde a murit pe 8 noiembrie, anul 397 Sfântul Martin, episcop de Tours. Se spune că în timp ce transportau corpul neînsuflețit cu barca pe Loara, spre Tours, unde a fost înmormântat în cripta Basilicii Saint Martintoate câmpurile din jur  înfloreau. De aici vine expresia franceză l’été du Saint Martin, care desemnează scurta revenire a timpului văratec în luna noiembrie. Desigur că există o explicație științifică pentru asta, dar să rămânem totuși cu gândul la povești și legende.

Candes-Saint-Martin Valea Loarei Franta


Candes-Saint-Martin Valea Loarei Franta

Candes-Saint-Martin Valea Loarei Franta

Candes-Saint-Martin Valea Loarei Franta

Revenind în zilele noastre, am pornit la pas prin Candes, admirând casele drăguțe din jur, unele dintre ele foarte vechi. La fel ca și la Montsoreau, duminica satul era pustiu. Nici țipenie de om la șosea. Am urcat străzile pavate până la Biserica Colegială Candes Saint Martin, extrem de impunătoare, plasată fix în mijlocul satului, vizibilă de oriunde te-ai uita. Este una dintre cele mai vechi biserici fortificate rămase în picioare, construita undeva între secolele XII și XIII pe locul unde în 387 Sfântul Martin a ridicat o școală și un loc de rugăciune. Din păcate atunci când am ajuns era în renovare, așa că n-am intrat și nici n-am putut face prea multe poze din exterior fără a prinde și niște schele în cadru.

De la biserică am pornit tot mai sus pe drumul îngust ce urca dealul, urmărind săgeata ce indica un punctul de belvedere. Am cotit pe străduțe admirând câteva case troglodite, din acelea săpate în rocă și am ajuns aproape de vârf pe niște cărări sălbatice. Din loc în loc, în capătul ulițelor ce coborau la vale, zăream râul Vienne, agitat și tumultos, trăindu-și ultimele clipe până a fi înghițit de marele fluviu.  

Candes-Saint-Martin Valea Loarei Franta


Bănuiam ce se vede de sus și am avut dreptate: ajunși pe o coastă cheală de deal, în față ni se deschidea o panoramă măreață: confluența Loarei cu râul Vienne, un peisaj natural spectaculos. Nu știu alții cum sunt, dar eu nu mai văzusem altă confluența până acum, decât, desigur, în pozele manualelor de geografie. Există și o masă de orientare, care îți explică ce se întâmplă în fața ta, iar locul este amenajat cu iarbă și băncuțe, special să te oprești și să te odihnești contemplând priveliștea. Vara cred ca-i splendid!


Candes-Saint-Martin Valea Loarei Franta


Am coborât pe același drum, am trecut din nou pe lângă colegială, cotind pe străduțele înguste, dar înainte să ne urcăm în mașină, ne-am oprit puțin și în vechilul port. Câteva bărci se legănau pe apele Viennei. Scria pe o plăcută informativă că în trecut, pe vremea când nu erau poduri, oamenii cu tot cu căruțe traversau pe malul opus pe un soi de plute. Acum n-a mai rămas mare lucru din el; este doar un loc unde localnicii își agăță bărcile. Vara în schimb de aici pornesc diverse ambarcațiuni turistice spre Saumur și Montsoreau. Plimbări pe Loara se fac de peste tot, inclusiv din Tours, însă după umila mea părere, Loara nu este nicăieri mai frumoasă ca aici în Anjou. Deci dacă ajungeți prin zonă și vreți să vă legănați pe valurile Loarei, poftiți vă rog la Candes. 

Candes-Saint-Martin Valea Loarei Franta


Și cam asta fuse plimbarea prin Candes Saint Martin. Traseul marcat este ceva mai lung, dar este plăcut să fie făcut vara. Am citit că iese din sat și strabade dealurile și viile din jur. Te poți opri pe traseu și la o degustare de vin la cavă. Fain! Așa că o să mă întorc probabil când afară va fi soare și cald. 

Etichete: , , , ,