Am vazut acum cateva zile la Bianca o leapsa care mi-a placut tare mult si m-am gandit sa scriu despre. Este vorba de 10, sau cate vreti voi, obiective turistice din orasul vostru. Ei bine, si eu la fel ca Bianca, am doua orase „ale mele”, sau cel putin asa simt: Bucuresti, orasul in care m-am nascut si am trait ceva vreme, pana anul trecut cand am luat drumul inimii si am ajuns in Tours

Teoretic, ar trebui sa vorbesc despre Tours, pentru ca aici locuiesc, insa practic, scriind aceste randuri, nu am cum sa nu ma gandesc la Bucurestiul meu, ala care inca mai face parte din inima mea. Asa cum este el, bun, dar in mare parte rau, este orasul sufletului meu si probabil asa va ramane mereu. Chiar daca sunt departe, nu l-am uitat si desi „ma certam” de multe ori cu el cand eram acolo si inca ma mai „cert” adesea si aici, totusi cred ca sunt programata cumva genetic sa-l iubesc si sa nu-l uit. Deci sa lasam sentimentalismele si sa trecem sa trecem la subiect…


Deci, daca ai veni maine in vizita la mine in Tours, pe unde te-as plimba?! Pai…

 Catedrala Saint Gatien

As incepe cu o baie spirituala si culturala si te-as duce sa vezi  Catedrala Saint Gatien si Muzeul de Arte Frumoase (v-am povestit mai multe AICI). Catedrala este impresionanta, ca toate catedralele catolice, facuta parca sa te uimesca prin grandoare si a fost construita in stil gotic, pe la 1200 si ceva. Muzeul de Arte Frumoase este de fapt fostul palat episcopal, construit langa catedrala, o cladire tare faina, cu o mica gradina cocheta. De la articolul trecut si pana astazi am vizitat si eu muzeul in interior  si desi nu prea ma paioneaza sa privesc tablouri, chiar mi-a placut. Sunt niste colectii tare interesante acolo.


 Abatia Sainte Julien

Mergem mai departe si ajungem la Rue Colbert, cea mai veche strada din oras, cu Castelul Tours la un capat si Abatia Sainte Julien la celalalt (mai multe detalii am scris AICI). Este o strada din aceea medievala, fosta axa principala a orasului, cu multe buticuri, restaurante si barulete. Nu mai este ca pe vremuri centrul social al orasului, dar plimbandu-te pe acolo o simti cum emana istorie prin toate crapaturile si zidurile ei vechi. In capat ne intampina vechea abatie Saint Julien, fondata in 508, inchisa astazi, intrucat acum cativa ani o bolta masiva de piatra s-a prabusit in interior. Daca veniti totusi la anul, aveti sanse sa fie consolidata pana atunci.


 Vieux Tours, centrul istoric



Ajungem in centrul vechi al orasului, ca sa ne pierdem in labirintul de strazi medievale, alea inguste si pline, sau nu, de terse, si din loc in loc, sa gasim mici gradini cu trandafiri agatatori, ferestre cu flori colorate la pervaz, case din alte vremuri, cu barne de lemn, turnuri ce ne amintesc de castele, fantani uitate si mici scuaruri cu bancute, unde iti poti trage sufletul pentru o clipa.



 Place Plumereau



Dupa atata plimbare e vremea mesei, asa ca ne vom aseza la o masuta in Place Plumereau, tot in centrul vechi, punctul social al orasului, locul de intalniri, de galagie, de agitatie, ticsita de rastaurante, baruri, cafenele, masute care mai de care mai inghesuite la umbra sau la soare. Sigur gasesti ceva pe plac de mancat aici, nu ai cum intre atatea localuri.




Cu burtile pline o sa te duc, dupa, la o plimbare pe malul Loarei, daca tot suntem pe valea acesteia, sa respiram putin aer curat, sa ne intindem in iarba si sa privim batranul fluviu plin de istorie, cum isi duce apele la vale sau sa admiram un splendid apus, daca este senin.

Asta a fost Tours. Sa trecem la Bucuresti. 

Aici este ceva mai dificil, in primul rand pentru ca Bucurestiul, desi nu este un oras prea turistic, este totusi un oras mare. Cinci locuri sunt prea putine, dar o a ma rezum la ce e mai important. Asa ca daca ar veni cineva, de oriunde altundeva, in vizita in Bucuresti, pentru prima data, l-as duce….

…in primul rand si pe buna dreptate, sa vada Casa Poporului, una dintre cele mai controversate constructii din Romania, cea de-a doua constructie administrativa din lume ca suprafata, dupa Pentagon. Nu ma intrebati parerea mea despre aceasta constructie hidoasa, intruchiparea visului megaloman al lui Ceausescu, ridicat pe
suferinta şi infometarea poporului, prin demolarea a ceea ce orasul avea mai frumos, adica centrul vechi,
si care sta acolo, cocotata, sa ne aminteasca ca am murit atatia ani de foame in bezna. Dar poate si de asta trebuie vizitata, ca sa vedem unde a dus mintea unor oameni si obsesia lor pentru grandoare si pentru ca e bine sa cunosti bine trecutul, istoria, cu bune sau cu rele, ca sa inveti din ea pentru viitor.

Ar urma o plimbare prin Muzeul National al Satului, amplasat intr-o zona verde, pe malul lacului Herastrau, unul din cele mai mari si vechi muzee etnografice din lume, cu gospodarii din toate colturile Romaniei, case demontate si aduse la Bucuresti pentru a fi remontate, cu tot cu hambare, sopronuri si porti, cu interioarele lor cu mobilier specific. Muzeul este o particica din viata taranului roman.

Dupa, am face o alta plimbare, dar de data asta prin buricul targului, prin Centrul Istoric al Bucurestilor, atat de vechi si totodata atat de modern si desi momentan intr-un statiu de reabilitare, ramane totusi o carte de istorie a orasului. Hanuri medievale, biserici vechi, cladiri din perioada interbelica, pasaje si strazi pavate (sau in curs de pavare), multe terase si restaurante, este exact ca orasele din Europa (sau ma rog, nu incetez sa cred ca intr-o zi va fi ca in orasele din Europa). 


Ateneul Roman

 Tot la capitolul Centru Istoric o sa adaug si Calea Victoriei, una din cele mai vechi artere ale Bucurestiului, candva drumul principal al capitalei, cu case boieresti, hoteluri, pravalii vechi,
magazine de lux, cafenele si institutii de stat: Academia Romană,  Palatul Stirbei, fostul Athenee Palace-azi Hotel Hilton, Ateneul Roman, Palatul Regal,
Casa Capsa, Palatul CEC, etc etc etc. Nu se poate sa treci pe aici fara sa faci o plimbare dea-lungul ei. Inca imi amintesc plimbarile cu mama cand eram micuta…  

Sala Unirii - Palatul Cotroceni - Cotroceni Palace
Palatul Cotroceni-Sala Unirii (sursa foto)

Ar urma o vizita la Palatul Cotroceni, astazi sediul Presedintiei Romaniei, o parte din el muzeu, urmata de o plimbare prin vechiul cartier burghez Cotroceni, pana la Gradina Botanica. Palatul a fost, construit la sfarsitul secolului al-XIX-lea, în incinta Manastirii Cotroceni, în stil clasic veneţian, de catre MS Regele Carol I si impreuna cu manastirea reflecta o bucata de istorie a romanilor. Vechiul cartier Cotroceni este unul dintre putinele care au scapat de buldozerele lui
Ceausescu si planurile acestuia de de sistematizare.  


Gradina Cismigiu
sursa foto +mai multe foto faine din Cismigiu

Iar dupa atata istorie a capitalei tarisoarei noastre dragi, merita putin relaxare in cel mai frumos parc din Bucuresti, Gradina Cismigiu. Chiar daca uneori este neincapatoare puzderiei de oameni, asta nu-o face mai putin deosebita:  este cea mai veche gradina publica din Bucuresti, fiind amenajată în stilul parcurilor engleze.


Uitandu-te la poze, ai zice ca Bucurestiul este mult mai frumos decat Tours, nu? Uitandu-ma eu insami la poze, incep sa cred ca orasul este frumos. Poate fals, poate adevarat, depinde cu ce ochi privesti. Am ales fotografii frumoase (sub fiecare gasiti link catre autor), ca sa va arat, celor ce nu stiti poate, partea frumoasa a orasului in care m-am nascut. Asa cum este el, are si locuri dragute, ce merita vazute. Desigur ca are si o parte urata, dar nu despre asta este vorba aici, poate intr-o zi v-o prezint si pe aia. Intotdeauna marfa trebuie ambalata si promovata frumos, nu?! Asa am invatat in 4 ani de studiu al comertului… 

Ce ziceti? Veniti in vizita? In Tours va astept oricand, in Bucuresti, poate ma gasiti la iarna, pentru cateva saptamani.

Voi ce aveti de spus despre orasul vostru? Cine vrea sa preaia leapsa?


Etichete: ,