Pe unde m-am mai plimbat astazi?

Pai, am inceput cu Rue Colbert, care este cea mai veche strada din Tours. 

Orientata de la Est la Vest, paralela cu fluviul Loire, a fost artera principala si cea mai populata a orasului, din Evul Mediu pana in secolul XVIII. Strada pleaca din dreptul Castelului din Tours si Catedrala St Gatien si se incheie la Abatia Saint Julien. Impreuna cu stradutele adiacente formeaza cartierul Colbert, unul din cele mai vizitate locuri din oras, datorita istoriei, arhitecturii, casutelor din lemn, strazilor pietonale si mai ales multitudinii de baruri si restaurante. Si nu numai turisti, si eu ma plimb adesea pe acolo. Dar eu sunt INCA jumate turist, jumate localnic, nu? 

Datorita faptului ca aceasta ar fi cea mai veche parte a orasului, aici sunt si concentrate si majoritatea obiectivelor turistice. Strada isi pastreaza inca aerul vechi, mai ales datorita caselor inghesuite sau lipite una de alta, cu intrari inguste si fel de fel de curti interioare unde se ajunge printr-un soi ganguri. Gasim aici o multime de case din lemn, dar nu pe cele mai multe, fiecare mai colorata si mai unica. Printre ele se afla si La Maison de la Pucelle Armée, unde Colas de Montbazon a fabricat armura Ioanei D’Arc purtata in campaniile sale militare si in asediul de la Oréans.  Daca nu citeam pe net habar nu aveam! 

 
Passage du Coeur-Navré

Ei bine, cu timpul strada si-a pierdut din importanta de altadata. Odata cu reamenajarea orasului pe axa nord-sud, asa cum se vine de la Paris, si constructia Podului Wilson peste Loara, astazi Rue Colbert este doar amintire a ceea ce a fost odata. Respirand aerul unor vremuri de demult, isi asteapta timida vizitatorii sa se aseze la una din masutele mici, inghesuite, cu scaunele obligatoriu indreptate spre drum. In zilele noastra este o strada pietonala, admirata de turisti pentru istoria sa, plina cu mici buticuri, restaurante si baruri la parterele caselor. Si nici macar acestea nu mai sunt in numar mare, majoritatea mutandu-se in Place Plumereau. Ah, era sa uit, undeva aici, strapungand una din case, exista un pasaj Passage du Coeur-Navré, pe unde erau scosi detinutii in Evul Mediu si condusi catre Place Foire le Roi unde erau executati. Cool, nu?

 

 

Am continuat pe Rue Colbert pana la capatul acesteia, la puctul de sosire, reprezentat de Abatia Saint Julien. M-a impresionat de cand am vazut-o prima data. Daca in general centru acestui oras iti da impresia de vechi, ei bine, constructia aceasta iti da impresia de antic. Se spune ca piatra de temelie a fost pusa prin anul 508!!! Va dati seama? Biserica actuala, cum o vedem noi, a fost ridicata in 1240, intrucat cea veche a fost distrusa de un uragan. God, spr sa nu mai vina si altele!!! Nu este impozanta precum este Catedrala St Gatien, evident, si datorata stilurilor diferite, anilor de constructie, conceptelor, dar este armonioasa, proportionata si echilibrata. Se vede de la o posta ca nu este de aceeasi varsta cu restul constructiilor din zona. 

 
Abatia cuprinde mai multe cladiri: clopotnita, o manastire, o sala unde pe vremuri isi strangea regele consiliul, Salle Capitulaire, sala care adaposteste acum un fel de muzeu de Arte si Meserii (Musée du Compagnonnage) si un subsol unde gasim Muzeul Vinurilor de Touraine. Biserica este construita in stil romanic, combinat cu cateva elemente gotice si este de rit romano-catolic. Va mai spun ca, in acest moment edificiul este inchis publicului. De ce? Se pare ca, datorita vechimii, prin 2004 o bucata din tavan s-a prabusit in interior, drept urmare a intrat in proces de renovare si deschisa doar in anumite zile de sarbatoare. In acest moment este in proces de restaurare si se pare ca va fi deschisa ceremoniilor religioase chiar anul acesta. Odata cu aceasta restaurare, va capata si o curte exterioara, de care chiar cred ca avea nevoie.

Cam atat cu vorbaria, va las sa vedeti pozele.
 
 

 

 

 

 

Etichete: , , , ,