Faimoasă mai mult pentru castelele și vinurile sale, Valea Loarei este mai puțin prețuită pentru bogăția habitatelor sale trogloditice, deși acest mod de viață ancestral face parte din istoria și moștenirea regiunii, fiind indirect legat de vestitele castelele. Patrimoniul trogloditic de pe malurile Loarei este abundent, bogat și variat, această cultură a locuitului în… grote fiind prezentă în lungul bătrânului fluviu de secole. Plimbându-vă prin Touraine și Anjou, sigur veți observa  așa-numitele maisons troglodytes, înfățișându-se sub formă de ferestre și uși ce par montate pe falezele calcaroase. În Evul Mediu aceste cavități au fost săpate pentru a extrage roca numită tuffeau, în vederea construcției castelelor și orașelor. Astăzi ele sunt crame, caverne pentru cultura ciupercilor, restaurante, ateliere artizanale, pensiuni, muzee, reprezentând o adevărată viață subterană, tăcută și misterioasă, ce vibrează în inima Văii Loarei. Însă cel mai curios este faptul că multe dintre ele încă servesc ca locuințe particulare, numeroși fiind cei care, renovându-le și amenajându-le cu gust, au reînviat această art de vivre en troglodyte, ca o reîntoarcere la natură, la lucrurile simple și la valorile esențiale.  





Ce sunt habitatele trogloditice de fapt? Habitatul trogloditic este, încă din preistoie, o arhitectură rudimentară sau somptuoasă, prezentă în diverse regiuni ale globului ce constă în amenajarea de locuințe subterane, sau săpate în piatră. Se pot admira în mai multe țări, cum ar fi Turcia, Italia, Marea Britanie, Spania, etc, din toate timpurile omul construindu-și locuința în funcție de mediul înconjurător, iar adăposturile trogloditice au fost mereu o opțiune sigură și solidă.



Pe Valea Loarei a locui într-o casă trogloditică este un mod de viață particular, prezent din cele mai vechi timpuri. Încă din Evul Mediu țăranii tourangeaux au și-a amenajat ferme în cavități săpate în falezele ce mărginesc Loara. Extracția tufului a lăsat mii de kilometrii de galerii subterane, iar oamenii au știut repede să profite de excavații amenajându-și locuințe, iar artizanii au modelat ușor acesta rocă albă și luminoasă. Adesea habitatele trogloditice sunt asociate cu un mod de viață sărac și precar, ceea ce nu-i departe de adevăr, majoritatea aparținând persoanelor modeste, dar există și câteva exemple de conace trogloditice și chiar un castel, Brézé.
 
Habitatul trogloditic permitea la vremea aceea  a se adăposti și a se asunde de invadatori. În plus tuful oferea și alte avantaje, roca fiind izotermă, sigură și ieftină, iar casa se putea mari cu fiecare membru nou al familiei. La mijlocul secolului XVIII se pare că jumătate din populația regiunii Saumur locuia în astfel de habitate săpate în stâncă. Abandonate și intrate într-o fază acută de degradare în secolul XIX, habitatele troglo au început să fie reabilitate în anii ’70. Astăzi pe Valea Loarei troglodiții sunt peste tot sub diverse forme, atât în provincia istorică Touraine, cât și în Anjou, ambele numărând un total de  aproximativ 45 000 de habitate, dintre care 5 000 sunt încă case patriculare locuite.

Unde putem putem descoperi troglodiți pe Valea Loarei?

1. Sate trogloditice

În Touraine sunt o mulțime de habitate trogloditice, nici nu trebuie să plecați în căutarea lor, le veți găsi unde nici nu vă așteptați în drumurile voastre spre marile castele ale Loarei. Dar dacă vreți neapărat, un exemplu este șoseaua ce lungește Loara pe malul drept, între Amboise și Tours. Prima localitate care merită un popas este Vouvray, cunoscută mai cu seamă pentru vinurile sale albe sau spumante. Vouvray se prezintă ca un mic burg ce flanchează malul Loarei, foarte bogat în case și crame trogloditice. Însă localitatea Rochecorbon este vedeta acestui itinerar, ca un adevărat spectacol, un muzeu în aer liber dedicat acestui univers fascinant al cavernelor. Case trogloditice se pot admira și la Amboise, Montrichard, Chissay-en-Touraine, zona Chinon, Azay le Rideau, etc.
 

Rochecorbon (noiembrie 2013, v-am povestit AICI)

Souzay-Champigny, n-am fost doar am trecut pe langa, dar am in vedere (sursa foto)




Souzay-Champigny (sursa foto)



În Anjou, satul trogloditic Rochemenier (lângă Saumur) este unul dintre cele mai elocvente exemple, acesta fiind compus din câteva ferme, o sală comunală și o biserică, toate săpate în rocă. Apoi, pe tot malul stâng al Loarei, între Montsoreau și Saumur, se pot admira astfel de locuințe, cele mai interesante sate aici fiind Turquant, ce reunește 10 ateliere în spații trogloditice, sculptori, sticlari, marochineri și alți artizani, și Souzay-Champigny, ce vine cu străzi troglo întregi.
 

2. Hoteluri si pensiuni trogloditice
 
Dacă sunteți dornici de o escapadă originală pe Valea Loarei, e bine de știut că mai multe pensiuni și hoteluri vă propun camere în astfel de habitate trogloditice. Înainte să refuzați politicos, spundandu-mi că nu vă încântă prea tare să petreceți sejurul în stâncă, e de preferat să aruncați o privire pe ofertele acestor pensiuni. Credeți-mă că unele arată într-un mare fel, de te-apucă mai mare dragul să te muți în cavernă! Interioarele sunt atât de plăcut amenajata și decorate, adesea în stilul rustic, tradițional regiunii Touraine, oferind condiții de cazare de cea mai înaltă calitate. Se spune că piatra de tuffeau are un suflet, o frumusețe interioară unică. Decorațiile sunt în tendințe șic, echipamentele de calitate, mobilierul fabricat pe măsură, acest amestec de piatră cu lemn dând o ambianță călduroasă, șarmantă, dar mai ales armonioasă, o experiență unică într-un cadru autentic. Iar dacă vă ține buzunarul, aflați că cel mai de lux hotel trogloditic din Franța este le domaine des Hautes Roches, la Rochecorbon în Touraine, o veche mânăstire situată chiar pe malul Loarei, în mijlocul podgoriei Vouvray.   
 


Câteva exemple recomandate de oficiile de turism și care nu arată rău deloc:
-in Touraine: Chambres d’Hôtes Troglo du Rossignolet la Loches (nota 9.1 pe booking), Chambre d’hôte Troglododo la Azay le Rideau (nota 9.3 pe booking), Chambre d’hôtes Bagatelle (N°1 din 8 la Vouvray pe Tripadvisor), La Rocheliere (N°2 din 8 la Vouvray pe Tripadvisor), Troglo de la Lanterne (N°3 din 8 Chambres d’Hôtes de la Rochecorbon pe Tripadvisor), etc;
-Anjou: site-ul OT Saumur la secțiunea Hébergement (hoteluri, chambres d’hôtes, gites troglo), sau pe site-ul OT Anjou.

 
3. Restaurante trogloditice
 
Foarte multe restaurante funcționează în habitatele trogloditice din Touraine și Anjou, majoritatea propunând celor care le călca pragul o gastronomie tradițională bazată pe produse locale, alături de vinuri regionale. Fouées sunt specialitățile culinare trogloditice. Coapte la foc de lemne, în niște cuptoare imense, chiar în fața clienților, les fouées niște pâinici rotunde ce se degustă fierbinți, tartinate cu rillettes, unt sărat, mogettes, sau brânză de capră. Readuse în actualitate în ultimii ani de mai multe restaurante din zonă, aceste specialități simple ă țăranilor din zona Loarei au devenit extrem de apreciată de turiști. O altă specialitate este galipette, o ciupercă bine gătită la foc de lemne pentru a i se aprecia savoarea.
 

La Cave aux Fouées (Amboise)


Câteva exemple de restaurante trogloditice: La Cave aux Fouées (Amboise), La Cave (Montlouis-sur-Loire), Caves de la Croix Verte (Pocé sur Cisse, lângă Amboise), sau mai multe în zona Saumur si Anjou.
 
4. Crame trogloditice
 
Cramele trogloditice reprezintă, pe lângă castele, specificitatea Văii Loarei. Se spune că în aceste  caves troglodytes vinurile Loarei se simt cel mai bine. Scobite în falezele calcaroase ce bordează bătrânul fluviu, cramele trogloditice oferă avantajul unor condiții de păstrare și maturare constante, adică o temperatură optimă și un grad de umiditate propice. Bine ascunse, aceste crame surprind adesea vizitatorii prin suprafața lor, dar mai ales complexitate, așa că nu ezitați, dacă vreți să faceți o degustare într-un cadru inedit, să le faceți o vizită.

Crame trogloitice sunt peste tot în Touraine, depinde doar de ce vinuri vreți să descoperiți. Dacă vă gândiți la un vin roșu, sec, de caracter, atunci mergeți la Chinon, sunt o mulțime de crame trogloditice deschise turiștilor, care vă invită la degustare într-un cadru cât se poate de original. Dacă preferați tot un roșu sec, dar ceva mai lejer și parfumat, atunci treceți fluviul spre Saint Nicolas de Bourgueil, un adevărat sat-muzeul al vinurilor Loarei. Dacă sunteți mai de grabă adepții vinurilor albe,
lini
știte sau spumante, atunci vă trimit la Vouvray sau la Montlouis. Iar dacă sunteți prin Anjou, nu uitati ca vinuri ca Saumur Champigny, Crémant de Loire, unul dintre cele mai bune vinuri spumante din regiunea Loarei, sau Rosé d’Anjou îmbătrânesc cel mai bine în cramele săpate în tuf.

Crame trogloditice la Saint Nicolas de Bourgueil, v-am povestit despre ele AICI



Crame trogloditice la Turquant (Saumur-Champigny), in Anjou, v-am povestit AICI


Găsiți aici o hartă interactivă a cramelor turistice de pe Valea Loarei. 



Despre Vinurile Văii Loarei v-am povestit AICI
Despre unde se pot degusta v-am povestit AICI


5. Alți troglodiți de descoperit
 
Unul dintre cele mai relevante locuri de vizitat pentru a descoperi acest univers trogloditic fascinat este ceea ce se cheamă la vallée troglodyte des Goupillières, un loc interesant ce propune vizită liberă a trei ferme autentice. Puțuri, cuptoare de pâine, magazii de grâne, grajduri de animale, grădini de legume… toate sunt recreate pentru a permite vizitatorilor să descopere viața țăranilor din Evul Mediu. Alte locuri la fel de interesante ar fi: Grottes Pétrifiantes de Savonnières-Villandry, o rețea interesantă de peșteri, sau satul trogloditic Villaines-les-Rochers, care trăiește de secole din împletituri de răchită, Muzeul ciupercilor la Saint-Hilaire-Saint-Florent, sau însuși castelul Brézé, un castel sub un castel, datorită rețelei vaste de tuneluri subterane. Pentru amatorii de plimbări cu bicicleta, există chiar un traseu marcat destinat descoperirii acestor habitate, troglos de Courtineau, aproape de localitatea  Sainte-Maure-de-Touraine.
 

vallée troglodyte des Goupillières si Grottes Pétrifiantes de Savonnières-Villandry, n-am fost, dar am in vedere (sursa foto)



castelul Brézé, un castel sub un castel, v-am povestit AICI


Etichete: , ,