Cu copiii la castelul Gaillard mergem destul de des, este unul dintre castelele de pe Valea Loarei situat chiar în centru la Amboise. Bine, nu este chiar în centru, dar oricum în oraș. Și nu chiar micuț, că vorba aia, niciun castel nu pote fi prea micuț.

Chateau de Gaillard Amboise

Prima dată când am mers cu copiii la castelul Gaillard  a fost în 2016, în timp ce Erika era încă în burtica mea. Am împărtășit această experiență pe blog, iar articolul poate fi găsit aici. Era o perioadă în care scriam mai des și cu mai multă pasiune. De atunci și până acum, am avut privilegiul de a merge la Gaillard de nenumărate ori, probabil anual sau chiar de două ori pe an uneori. Domeniul Gaillard este cu adevărat o oază de liniște și frumusețe, un loc pe care îl găsești rar. Este un colț magic, un spațiu miraculos care emană o energie pozitivă și o stare reconfortantă, determinându-te să te întorci neapărat.

Putin despre micuțul Gaillard

Gaillard nu este unul dintre marile castele ale Loarei. Nici dintre cele mai vizitate. Cărările bătute de turiștii ce ajung la Amboise nu coboară decât foarte rar străduța îngustă încadrată de ziduri răcoroase de piatră, ruptă parcă din alte vremuri, ce duce timidă, dincolo de conacul Clos-Lucé, la o încrucișare de drumuri, dintre care unul misterios și îngust se pierde la stânga spre Gaillard.

Mai mult decât atât, până nu demult, Gaillard era o ruină. Recent, în 2014, acest loc a fost restaurat și deschis publicului. Însă, istoria sa are rădăcini adânci, coborând cu multe secole în urmă. Povestea este extrem de captivantă, fiind legată de figura lui Dom Pcello și de portocalii lui dragi. Cu siguranță, am împărtășit deja această poveste pe blog, dar merită să o reluăm și să o redescoperim împreună.

Totul începe cu regele Charles VIII, care, revenind din prima sa campanie militară italiană, traversează Alpii alături de Dom Pacello da Mercogliano, considerat cel mai faimos grădinar al Europei în acea perioadă. Regele îi încredințează lui Dom Pacello domeniul Gaillard, cu o misiune clară: să aducă în Valea Loarei acele grădini fermecătoare care l-au captivat la Napoli.

Dom Pacello si portocalii sai

Dom Pacello găsește la Amboise condițiile ideale de lucru, creând la Gaillard un laborator experimental care va aduce pentru prima dată arta grădinilor italiene în Franța. Gradinar pentru trei generații de regi, fostul călugăr aduce la Gaillard primii portocali, oferind o desfătare exotică pentru mesele regale. El creează primele sere încălzite, se implică în numeroase cercetări și ameliorări botanice, inventând și sculptând vegetația într-un spectacol inedit.

În orangeria de la Gaillard, astăzi, cresc în ghivece mari diverse soiuri de citrice: portocale, clementine, mandarine, mâna lui Buddha, diverse varietăți de lămâi, yuzu, neroli, bergamotă, kumquat, portocală sângerie, și altele. În sezonul cald, ghivecele sunt scoase afară la soare, beneficiind de aproximativ 7 luni de soare pe an. Dom Pacello este pionierul care a introdus moda orangeriilor în Franța – clădiri dotate cu geamuri înalte, destinate să adăpostească esențele exotice în sezonul rece. Acestea au devenit o adevărată desfătare pentru regi, care se bucurau să-și plimbe vizitatorii prin aceste grădini de iarnă, mândri să prezinte esențe rare și specii excepționale pe care le dețineau.

Cel mai bun suc de portocale

Astăzi, avem privilegiul să admirăm orangeria de la Gaillard în toată splendoarea sa, să ne plimbăm printre acești arbori minunați și chiar să degustăm un pahar de suc natural din portocalele locale. Într-o grotă scobită în peretele de piatră ce străjuiește castelul, se află o mică cafenea unde sunt disponibile sucuri și prăjituri cu portocale. Câteva mese sunt așezate pe terasa suspendată deasupra grădinilor magnifice. Priveliștea este splendidă, produsele sunt extrem de gustoase, iar atmosfera este ca într-o poveste.

Cel mai frumos loc unde poți savura o prăjitură și un suc la Amboise este, fără îndoială, terasa de la Gaillard. Mai mult, portocalele folosite sunt certificate bio, iar tot ce ne înconjoară este natural, proprietarii optând pentru o agricultură 100% ecologică, fără utilizarea pesticidelor sau îngrășămintelor chimice.

Gradinile magice de la Gaillard

Dar călătoria la Gaillard începe cu Jardin du Roy, care depășește cu mult statutul unei simple grădini, devenind o experiență inițiatică și senzorială, o călătorie în paradisul pierdut al renașterii italo-franceze. Împărțită în mai multe sectoare, fiecare cu o temă distinctă, grădina de la Gaillard pare să te invite să te contopești cu istoria, natura și frumusețea acestui loc excepțional.

Mai întâi pătrundem în grădina de legume, micuță dar foarte dichisită, o combinație interesantă și extrem de reușită de legume, pomi fructiferi, plante aromatice, viță de vie, trandafiri și diverse tipuri de pietre și minerale în culori interesante.

Apoi, urmând poteca în lungul râului Amasse, care traversează domeniul, ajungem la peluza întinsă, ca un covor verde ce se așterne la picioarele castelului, cu o geometrie clară, simplă, aproape primitivă, precursoare a viitoarelor grădini „à la française”. Grădinile sunt ornate cu portocali în ghivece, palmieri și vase stil Medici. Din loc în loc de după copacii se ivesc statui, fântâni, toate împreună formând un labirint natural deosebit, o oază de verdeață ce-ți inundă simțurile, umpându-ți sufletul de liniște și armonie.

Copiii sunt și ei fascinați de acest paradis verde, natura stimulându-le curiozitatea de a căuta, de a asculta, de a găsi elemente noi și interesante. Anul acesta s-a adăugat și o colivie mare cu păsări exotice, un deliciu, fetele nu se mai dădeau duse de acolo. Gaillard este castelul unde Erika și Daria nu se plictisesc niciodată!

O vedere fascinanta

Din grădină, scările înalte conduc spre terasa care domină valea și oferă acces la castel. De aici, intrăm în interiorul castelului. Desigur, nu sunt multe încăperi deschise publicului, dar cele accesibile sunt fermecătoare și împodobite cu bogăție. Proprietarii actuali locuiesc chiar în castel și sunt membri activi ai comunității locale de la Amboise. Chiar dacă nu ocupă neapărat saloanele de la parter, destinate publicului, îi întâlnim adesea în diverse camere sau îi vedem pe curte sau pe terasă. Sunt oameni obișnuiți, trăind o viață asemănătoare cu a noastră, mereu primitori, zâmbitori și politicoși cu toți oaspeții.

Interiorul este foarte atractiv și pentru copii. Mereu se schimbă decorul, există un caiet de oaspeți unde Erika adoră să scrie câteva cuvinte și Daria să facă un desen. Bucătăriile sunt fascinante. Sunt organizate în stâncă, ca un habitat trogloditic, fiind o rămășiță din castelul medieval. Din bucătării se iese într-o curte interioară, de unde mai apoi se urcă sus pe terasă, ca în final să ajungi direct în pădure.

La pas prin pădure 

Parcul de la Gaillard este pur și simplu fascinant. Te absoarbe din agitația vieții de zi cu zi și te transportă într-o lume fermecătoare, aproape ireală, cu iz de alte locuri și epoci. Prin acest parc, „cele șapte poteci ale Paradisului” iti oferă oportunitatea de a explora pădurea seculară care înconjoară castelul. Extins pe o suprafață de 15 hectare, parcul ascunde și câteva comori subterane, precum peșterile troglodite, printre care se numără și peștera olfactivă, un loc adorat în special de copii pentru a-și testa simțurile, sau misterioasa peșteră a diavolului.

De-a lungul traseelor, se dezvăluie panorame uimitoare către castel și grădini. Chiar și cei mai reticenți la astfel de aventuri sunt captivați pe aceste cărări, unde dincolo de fiecare colț apare o nouă surpriză, iar fetele, deși inițial ezitante, se lasă captivate de frumusețea locului.

Într-un cuvânt, Gaillard este cu siguranță unul dintre locurile mele preferate de pe Valea Loarei. Poate că nu se remarcă prin dimensiuni sau renume, dar pentru mine este un sanctuar al liniștii și al frumuseții. De fiecare dată când pășesc acolo, simt cum energia locului mă îmbrățișează și mă încarcă pozitiv.

Acest castel, cu istoria sa fascinantă și grădinile sale fermecătoare, oferă o experiență cu totul aparte. Recomand cu căldură să nu ratați o vizită cu copiii Gaillard, sau fără, dacă vă aflați în Amboise. Este un colț de poveste care vă va fermeca cu siguranță și vă va oferi amintiri de neuitat.

 

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța
Gradina de legume de la Gaillard

 

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța
Jardin du Roy, ca un covor verde ce se așterne la picioarele castelului, cu o geometrie clară, simplă, aproape primitivă, precursoare a viitoarelor grădini „à la française”.

 

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța
Jardin du Roy

 

Chateau de Gaillard Amboise

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța

Chateau de Gaillard Amboise

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța
Poza acesta din orangerie este mai veche, dar actuala, portocalii sunt tot acolo 😉

 

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța
Cel mai frumos loc unde poți savura o prăjitură și un suc la Amboise este, fără îndoială, terasa de la Gaillard.

Chateau de Gaillard Amboise

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța
Anul acesta era un leagăn pe terasa, foarte atractiv pentru fete 😉

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța
Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța

 

Va pun mai jos câteva poze mai vechi, amintiri de neprețuit 😉

 

Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța
Ce repede trece timpul. Erika era atât de mititica, prin 2021 cred 🙂
Castelul Gaillard Amboise Valea Loarei Franța
… iar Daria era un Bebeluș, desculț prin castelul Gaillard
Etichete: , , , , ,