Crăciun Fericit în continuare, dragii mei!  


Cui nu îi plac orășelele medievale? Cu străduțe înguste, mărginite de case obosite de timp, cu scuaruri ascunse și piețe lărgi pline de cafenele și restaurante, toate cu măsuțele așezate în stradă. Nu știu despre voi dar mie îmi plac la nebunie și le caut adesea pe unde merg. Nici Valea Loarei nu duce lipsă de astfel de târgușoare pitorești, iată care sunt cele mai interesante,  în cazul în care aveți drum pe aici:
 
1. Tours, pentru că este capitala Văii Loarei și pentru că este orășelul meu de suflet, dragoste la prima vedere din momentul în care am pășit prima dată pe străduțele lui, în 2010. Am locuit 3 ani și jumătate în Tours, câteva luni în chiar în Centrul Istoric, mai apoi în cartierul Prébandes, unul dintre cele mai elegante din oraș, iar faptul că acești ani au coincis cu primii mei ani în Franța m-au făcut să-l îndrăgesc și mai tare, ca pe un loc al copilăriei mele pe meleaguri franceze. I-am bătut străzile la pas cu nesaț, l-am fotografiat, l-am adorat și mi-a lăsat în schimb mii de amintiri. Si chiar dacă astăzi nu mai locuiesc în Tours, revin cu drag de fiecare dată. Nu este un oraș mare, nu este nici unul foarte mic, dar este viu, plin de viață, mereu tânar, interesant și cochet, având destule de oferit: istorie și cultură bogată, arhitectură frumoasă și uniformă, biserici impunătoare, un centru vechi cu străduțe mărginite de case medivale, unele dintre cele mai remarcabile exemple din Touraine, zone pietonale pline ochi de cafenele și restaurante, oameni civilizați, curățenie și mult aer curat.  
 


Mai multe despre Tours v-am povestit AICI.


Mini-ghid de vizitat Tours, capitala Văii Loarei
2. Amboise, pentru că este acasă momentan și pentru că este plăcut, boem, respirând un aer din alte timpuri. Cu cu Loara ce se scurge indolentă la vale, spălând picioarele castelului cocoțat pe deal – Chateau Royal d’Amboise, reședință a regilor Frantei – cu străduțe înguste și clădiri vechi, cu flori colorate la ferestre, cu multe restaurante și braserii, cu vitrine luminoase pline de bunătăți, orașul Amboise este încântător. Si să nu vă mire că la Amboise totul este Leonardo DaVinci. Situat la numai 25 de km de Tours, la Amboise și-a petrecut ultimii ani din viață marele artist și inventator, aici a rămas să își doarmă somnul de veci, în superba capelă gotică Saint Hubert care domină tot orașul.
 

3. La Chinon n-am fost de multe ori, dar atunci când am avut ocazia am găsit un orășel plăcut, așezat pe un deal ce se apleacă peste râul Vienne, orășel dominat de secole de fortăreața cu același nume. Situat în sud-vestul provinciei istorice Touraine, exact la granița acesteia cu provincia Anjou, Chinon era în Evul Mediu un loc ideal pentru clădirea unui oraș: un curs de apă, ca o importantă cale de comunicație și de comerț, pante abrupte pe care se puteau construi ziduri fortificate, menite să apere orașul de invadatori și o colină în vârful căreia se putea așeza strategic un castel, de pe turnurile căruia s-ar fi putut spraveghea perfect împrejurimile. Cele mai importante monumente de patrimoniu sunt Fortăreața Roială de pe deal și Colegiala Saint Mexme din vale. Dincolo de acestea, mai sunt clădirile, de la modeste case cu bârne de lemn, până la conace burgheze ce mărginesc râul Vienne, toate împreună formând un centru istoric echilibrat, care încântă orice vizitator amator de mediaval. 

Despre Chinon v-am povestit mai multe AICI.
4. Loches, capitală a unei regiuni preponderent rurale, numită Pays Lochois, este un orășel situat la 40 km de Tours, iar drumul până la el se desfășoară într-un relief vălurat, presărat cu ferme agricole transpuse din alte timpuri, cu câmpuri verzi nesfârșite întrerupte de pâlcuri de pădure, de ai impresia că nimerit într-o altă dimensiune, într-o oază de inedit, o zonă tradițională originală. Astăzi Loches este clasat  Ville d’Art et d’Histoire, atât datorită istoriei bogate, cât mai ales pentru că reprezintă un exemplu convingător de burg medieval, deținand un număr destul de mare de monumente demne de vizitat: o citadelă fortificată, Cité Royal de Loches, care include, pe lângă câteva străduțe pavate mărginite de case tradiționale, un Château-Fort, o biserică romană, Saint-Ours și ceea ce se cheamă Logis Royal, reședința regală, în timp ce mai jos se desfășoară orașul, astăzi centrul istoric, care în trecut era protejat de un zid de apărare, perforat de porți imense, ce asigurau accesul.
 

Despre Loches v-am povestit mai multe AICI.
5. Blois, oraș regal situat chiar pe malul Loarei, este un loc de mare importanță istorică și culturală, unde monumentele abundă: biserici, catedrale, clădiri impunătoare sau simple case medievale tradiționale cu bârne de lemn,  însă cel mai impresionant rămâne castelul Blois, reședință a regilor Franței, cu patru aripi, construite de-a lungul a patru epoci, în patru stiluri diferite. Blois este de asemenea locul unde s-au născut  regele Louis al XII-lea, Denis Papin, inventatorul mașinii cu aburi și Augustin Thierry, istoric francez. 

Despre Blois v-am povestit mai multe AICI.
6. Saumur are și el ceva unic, fascinant. Orășel pitoresc, la vreo 80 de km de Tours, în regiunea vecină Pays de la Loire, Saumur este așezat de o parte și de alta a Loarei, o parte din el fiind chiar pe o mică insulă în mijlocul fluviului. Vara se organizează spectacole pe Loara cu bărci cu pânze, iar în rest Saumur este capitala echitației, aici funcționând una dintre cele mai prestigioase școli în domeniu. Până la bărci și cai, cum intri în Saumur nici n-apuci să traversezi Loara că te lovește în față castelul. Castelul Saumur stă cocoțat pe un deal de unde domină tot orașul, oglindindu-și de secole turnurile în apele bătrânului fluviu regal. Te izbește efectiv, nu ai cum să nu-l remarci, are un aer puțin fioros, sinistru, de fortăreața medievală, cu vârfuri ascuțite și muchii tăioase. Ca să ajungi la castel, traversezi podul și pătrunzi în centrul vechi al orașului, acela pe care-l descrie frumos Honoré de Balzac în romanul Eugénie Grandet.

Despre Saumur v-am povestit mai multe AICI.

In afara celor cinci, mai sunt orașele mai mari Orléans, capitala regiunii Centre-Val de Loire și Angers, iar mai departe Nantes, dar acestea sunt deja alte pove
ști

S-ar putea sa te intereseze si:
Etichete: , ,