Nu știu dacă mai este loc de încă o recenzie pentru Acolo unde cântă racii de Delia Owens. Este o carte atât de celebră și vândută, despre care s-au zis și scris atâtea. Știam despre ea de mai multă vreme, o aveam în listă, dar abia la sfârșitul anului trecut i-a venit rândul la citit. Și vai, ce rapid am citit-o! Am devorat-o, vă spun drept! Mi-am cumpărat-o cu ultima comandă pe 2021, plasată la librăria românescă din Italia, de unde mai nou îmi comand cărți în limba română la prețuri foarte ok pentru transport. Mi-am procurat patru cărți la acea vreme, despre două am scris deja, cu cele două fetițe – Fetița din scrisoare și Fetița pe care au lăsat-o în urmă, una care nu prea m-a prins, Contesa din Toscana, plus două de parenting, de care nu m-am apucat încă. Le-am citit rapid, cu cheful nebun pentru lectură ce m-a lovit parcă în ultima parte a anului trecut. Acolo unde cântă racii am lăsat-o ultima, cred că și din cauza grosimii volumului. Este destul de stufoasă. Însă în ciuda acestui aspect, care la început m-a cam speriat, am citit-o dintr-o suflare, în vreo două săptămâni. Nu știam la ce să mă aștept, cărțile și filmele prea lăudate, știți și voi… Ei bine, mi-a plăcut. Foarte tare chiar.

 

 

Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea.

 

 

Sensibilă și inteligentă, a supraviețuit singură în mlaștinile cu vegetație luxuriantă de pe malul oceanului, împrietenindu-se cu pescărușîi, descoperind bogăția nesfârșită a pădurilor brăzdate de canale și învățând lecții de viață accesibile doar celor care trăiesc în natură. Într-o bună zi, Kya simte infiripandu-se în sufletul ei dorința de a fi iubita, iar când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viața i se schimbă complet, căpătând un alt sens. Dar, nu după mult timp, ceva cu totul neprevăzut ii sfărâma noua existență.

 

 

Aceasta este descrierea de pe copertă. Incită la lectură aș zice. Dar dincolo de descriere, farmecul acestei cărți începe cu titlul. Acolo unde cântă racii, nu este un titlu comun și desigur că nu este nici ales nici la întâmplare, ci are un sens. Acolo unde cântă racii te duce cu gândul la un loc depărtat, un loc dincolo de barierele lumii noastre obișnuite, un loc unde nu oricine are acces, un loc ascuns în care tot ceea ce ne este nouă cunoscut se estompează, până nu se mai simte deloc. Este sintagma perfect aleasă, care cuprinde în ea toată esența acestei cărți.

 

 

Și ce carte! O lectură ca un carusel, care te trece prin atâtea trăiri…

 

 

Mi-au plăcut în primul rând descrierile cadrului natural unde se petrece mare parte din acțiune. Mlaștina ar putea fi personajul central al acestei cărți. Te hipnotizează parcă atât prin frumusețea ei, cât și prin biodiversitate. Un loc ocolit de oameni, aparent murdar și sălbatic,  Mlaștina este misterioasă și imprevizibilă. Prieten de nădejde pentru cei care o cunosc, o respectă și o înțeleg, dușman de temut pentru toți ceilalți, mlaștina poate fi deopotrivă de o frumusețe fără margini, dar și necruțătoare până la moarte. Scriitoarea, Delia Owens, este licențiata în zoologie și are un doctorat în etologie. Împreună cu soțul ei, a petrecut peste 15 ani în Africa că naturalist, ceea ce se observă în carte. Chiar dacă acțiunea nu se petrece în Africa, ci în America, în Carolina de Nord, în Barkley Cove, un mic orășel înconjurat de ape, păduri și mlaștini, descrierile naturii sunt cum n-am mai citit în altă carte: bogate, pline de detalii interesante, făcând cititorul să vizualizeze totul foarte bine, ca un tablou.  

 

În mijlocul acestei mlaștini o regăsim pe Kya. Personajul Kya, este acel personaj de care o să-ți amintești multă vreme după ce ai terminat lectura. Pur și simplu nu ai cum să o uiți.  Kya este foarte bine conturată, fiind prezentată evoluția acesteia pe parcursul a aproape douăzeci de ani. Mi-a plăcut mult, până în final. Am înțeles-o, am iertat-o și mi-am pus întrebarea de multe ori ce aș fi făcut eu în locul ei. Kya este fata care învață să supraviețuiască singură, de la o vârstă fragedă, într-o baracă din mijlocul Mlaștinii, într-un loc care poate pentru alții poate părea vitreg, părăsită de toți ai ei: mămica, apoi frații și în final chiar și tatăl, alcoolic și agresiv. Kya este văzută de cei din exterior ca o ființă sălbatică, murdară. Dar noi cititorii și cei care ajung să o cunoasca descoperă de fapt o persoană sensibilă și inteligentă, talentată, curioasă să descopere tot ce o înconjoară, cu o dragoste enormă pentru natură. Kya este prinsă între prpria lume și promisiunile celor doi bărbați, Tate și Chase, care reușesc să se apropie de ea și care ii vor da existența peste cap. Personajul este un pic romanțat, autoarea se depărtează pe alocuri de real, dar în contextul cărții, care este o ficțiune, este destul de interesant, caci ideea rămâne aceeași: Kya este copilul abandonat, neglijat, respins de toți ceilalți, nevoit să se maturizeze mult prea devreme și să isi poarte singură de grijă, așa cum poate. Este omul care supraviețuiește într-un mediu ostil, reușind pe tot parcursul cărții să se îmbunătățească, să învețe, să se dezvolte, să isi vindece cicatricile interioare și să depășescă trauma și drama unei vieții trăite în solitudine, din cauza abandonului și respingerii.

 

Cartea, de-o frumusețe literară covârșitoare, urmează două fire epice, trecut și prezent care se îmbină la sfârșit. Este plină de lirism, curge atât de natural și lejer, ca apa unui rau domol la vale. Acolo unde cântă racii este înainte de toate o poveste de supraviețuire. De reinventare. De autocunoaștere și dezvoltare personală. Deși are ușoare accente de roman polițist și e drept că aceea crimă a adus o completare poveștii,  pentru mine Acolo unde cântă racii este mai degrabă un omagiu adus naturii, căci frumusețea peisajului zugrăvit de Delia Owens este copleșitoare. 

 

Citiți-o, dacă nu ani făcut-o deja!

Etichete: ,