Ai ajuns pe Valea Loarei. Bravo! Te-a impresionat grandiosul Chambord, cel mai impunător castel de pe malul bătrânului fluviu, te-a fermecat Chenonceau, castelul elegant al doamnelor și ai rămas mut de uimire în fața grădinilor suspendate și cochete de la Villandry? Te-ai plimbat prin orașe și ai vizitat sate cu străduțe înguste, pline de jardiniere cu muscate colorate? Buun… Acum e vremea să te așezi la masă. La un mic restaurant frantuzesc, din acela cu măsuțele în stradă, să-ți tragi sufletul și să-ți lași simțurile să se bucure de aromele savuroase ale bucătăriei Loarei. Deci...Garçon, la carte s’il vous plaît!
sursa



Începem mai întâi, ca să intrăm cu totul în atmosfera locului, cu un apéritif, apéro mai familiar. Adică cu un păhărel care să îți stârnească pofta de mâncare. Sau poate două păharele …trei…patru… până îți trece pofta de tot! În Franța apéro-ul este obligatoriu! Fără el nu înțelegi ce înseamnă de fapt l’art de vivre à  la française. Păharelul trebuie să fie de vin, bien sûr, de regulă unul lejer, mai dulceag, de preferat cu bule, adică spumant, dar dacă tu vrei o tărie, nimic nu te împiedică. Eu iau mereu, ceva mai pentru doamne, un kir, care este un french cocktail, făcut dintr-un deget de lichior parfumat (de piersici, caise, sau căpșuni) și vin, care pe Valea Loarei poate fi spumant ca Vouvray si-avem un kir pétillant, sau vin alb plat si avem un kir plat. Dacă te ține buzunarul poți lua un kir royal, făcut cu șampanie. A nu se confunda vinul spumant cu șampania, vă rog!  


Citeste despre unde descoperim gastronomia Vaii Loarei


sursa

Lângă păhărel(e) punem și ceva „de ronțăit”, ca să nu bem chiar pe stomacul gol. Ceva de charcuterie, cum ar zice francezu’, un fel de mezeluri tradiționale, mai exact sortimente de jambon, niște saucisson ceva gen  cârnat/salam  foarte uscat, sec, bine pregătit, de regulă afumat, aromat și condimentat. Eu una îi ador! Lângă el merg de minunte specialitățile zonei adică rillettes, o pastă din carne de porc prăjită în propria-i grăsime, zdorobita fin și amestecată cu diverse ierburi și condimente. Întinsă pe o felie de baghetă tradițională este un deliciu! Mai avem în zonă rillons de Tours, adică un fel de jumări franțuzești, nu prea deosebite de ale noastre, făcute din slănină de porc prăjită. Foarte bune, dacă n-ai probleme cu silueta!


Unul dintre cele mai frumoase locuri unde sa servesti apéro-ul pe Valea Loarei este Place Plumereau, in centrul istoric din Tours
Cateva recomandari de restaurante in Tours
Cateva recomandari de restaurante la Amboise

Cave aux fouées, un restaurant trogloditic inedit la Amboise


Dar să nu exagerăm prea tare cu apéro-ul și să trecem la antreu.  Antreurile regionale combină în general produsele de mai sus cu brânza de capră, foarte populară în zonă, cea mai cunoscută fiind Sainte-Maure de Touraine. Îți recomand să guști salade tourangelle (salată verde, cartofi fierți, roșii, ceapă, rillons și brânză de capră), sau poate un quiche tourangelle (tartă sărată cu rillons și rilletes, legate cu un sos de ouă și smântâna). Un vin alb lejer de Touraine este recomandat!

Să trecem la felul principal. Păi… dacă vrei ceva cu adevărat special, ia-ți un andouillette au Vouvray, adică un  cârnat mare și gros, cu de toate în el, gen organe de porc (cam cum este la noi toba), marinat în prealabil în vin alb de Vouvray și gătit mai apoi tot cu Vouvray, ce se poate servi cu diferite garnituri de legume sau sosuri albe cu unt. Se asortează perfect cu vinurile albe de Vouvray (ați ghicit!) sau Montlouis, dar și cu unul roșu, după caz. 


Doamnele care țin la siluetă și vor ceva mai lejer se pot delecta cu un pește proaspăt și gustos, tocmai prins din Loara, gătit la cuptor și însoțit de legume și un sos alb amețitor, pregătit din unt, ceapă și scăldat în vin alb. Tot un vin alb sec îl acompaniază și în pahar, obligatoriu din regiune!
   
Ar mai fi tot că fel principal și le coq au vin, cocoș pregătit în vin roșu, dar în vin de Chinon, mic orășel pe malul Viennei, afluent al Loarei, celebru pentru fortăreața medievală, dar și pentru vinurile roșii, puternice și aromate. Tot  un vin roșu sec, puternic și pe masă, de Chinon, Bourgueil sau Saumur.

sursa
Desertul? Mai așteaptă! Ca să continui cu acea art de vivre à  la française, acum urmează platoul de brânzeturi. Din regiune, fireste. În zona Loarei tradițională este brânza de capră. Sainte-Maure, este „regina” acestora și se poate aprecia la adevărata ei valoare pe o felie de pâine de țara, alături de vinuri roșii (nu albe!), lejere și parfumate din zona sa: Bourgueil, Chinon, sau Anjou. Mai spre ocean se produce o altă brânză bună curé nantais, nepasteurizată, din lapte de vacă, puternică și presata. Se „mărită” cu un muscadet de Nantes, e deja aranjat! Bună este și Valencay (în formă de piramidă), din lapte de capră, apoi olivet cendré, cu o textură suplă și cremoasă, având o crustă din mucegai negru, le crottin de chavignol, moale, dar fără crustă de mucegai și multe, multe altele, doar știți că francezii au vreo 400 tipuri de brânză recunoscute, deci or fi  și specifice Văii Loarei câteva zeci. 



sursa

Da, acum vine desertul. Tradițională regiunii este tarta răsturnată cu mere caramelizate, tarte tatin, a surorilor Tatin, două fete care detineau prin 1800 și ceva un mic restaurant în satul Lamotte-Beuvron.  Legendă spune că ele ar fi pregătit de fapt o tartă obișnuită cu mere, însă în drum spre cuptor, tarta a fost scăpată pe jos, iar pentru a nu o strica, a fost luată cu o tavă plată și băgată la cuptor invers precum căzuse, cu merele în jos. Rețeta a fost foarte apreciată. Încă mai este. Se poate asorta cu un vin spumos de Vouvray, sau unul alb dulceag parfumat, sau, de ce nu, un vin licoros din regiune. Prin magazine găsiți celebra Nugat de Tours și tot felul de crème brûlée, tarte cu fructe și alte minunății.



Citeste si despre vinurile de pe Valea Loarei
despre vinurile spumante de pe Valea Loarei 
sau despre unde degustam vinurile Loarei


Și uite-așa, cu burta plină, cu papilele gustative stisfacute deplin și numai după mai multe pahare de rougeroséblanc, parcă vezi Valea Loarei și mai frumoasă și acea art de vivre à  la française ți-e din ce în ce mai clară în minte. Așa că …hîîîc… (vinul bată-l vina!)…Garçon, l‘addition, s’il vous plaît!!! 
Hai să vă fie de bine, vă mai aștept! 

Etichete: , , , ,