Nu prea am mai scris în ultima vreme, dar cum se apropie Crăciunul, am tot avut diverse lucruri de făcut, de aranjat, de pregătit. Joi, înainte de apocalipsă, a venit Moș Crăciun. Cred voia să fie sigur că îmi primesc cadoul, în caz că profețiile se adevereau! Și a avut dreptate, mi-ar fi părut rău să vină sfârșitul lumii și să nu apuc să-l deschid, având în vedere că sub brad era un aparat foto nou-nouț, un Nikon D7000. Adevărul este că la cât de pasionat de fotografie este și Mosu’, până și el cred ardea de nerăbdare să vadă ce-i poate pielea cadoului! Abia aștept acum să se mai liniștească apele cu pregătirile de Crăciun și să ies la fotografiat!  

Amboise Valea Loarei Franta


Apoi, ziua de apocalipsă mi-am petrecut-o la Auchan, la cumpărături. M-am gândit că n-are rost are să-mi fac provizii acasă, mai bine mă prinde apocalipsa direct la hipermachet. Însă se pare că mulți au gândit ca mine, drept urmare o treime din populația orașului era tot acolo, restul aflându-se, desigur, la celalat Auchan din oraș și respectiv la Carrefour. Glumesc, firește! Post-apocalipsa „am sărbătorit-o” pregătind ceva bun pentru colegii de la cursul de franceză, curs la care sâmbătă am pus-o de o masă copioasă, plină cu bunătăți de prin toate colțurile lumii, de pe unde suntem de loc fiecare. După ce am mâncat bine cu colegii, am ajuns acasă unde mă aștepta o altă masă copioasă, cu prietenii, în cinstea soțului, a cărui aniversare era. Deci dacă după sărbători o să am cu vreo 10 kile mai mult, să nu mă întreb de ce!


Și uite-așa a veni și ziua de duminică, pentru care plănuisem …nu, nu plănuisem încă o masă copioasă, ci plănuisem să mergem la Amboise.  Amboise este un mic orășel turistic, la vreo 25 km de Tours, celebru pentru castelul sau, ca mai toate orașele din regiune.  Dar noi nu venisem pentru castel, deși este unul din preferatele mele, îl văzusem deja, anul trecut. Am povestit aici, dacă sunteți curioși. Noi venisem la Amboise să mergem la…piață


Amboise Valea Loarei Franta
Amboise
Amboise Valea Loarei Franta
Amboise
Amboise Valea Loarei Franta
  Amboise

În Amboise, ca în multe alte orașe din regiune, printre care și Tours, duminica vine piața. Pe o străduță pietonală, paralelă cu Loara, comercianții se așează pe două rânduri lungi și îți vând de toate, de la cârnați, brânză și alte produse tradiționale, până la haine, încălțăminte, crătiți și oale. E un fel de târg, bazar, ziceți-i voi cum vreți. Nu este mare diferență față de piețele românești, doar că după ce se termină, adică după-amiaza, nu rămâne nimic pe jos, nici o hârtie, nici o cutie…rien!  Auzisem de acesta piață de la prieteni, cum că ar fi cea mai mare din departamentul Indre-et-Loire. Într-adevăr este mai mare decât cele două piețe dominicale din Tours, însă, tocmai pentru că este mare și renumită, este, firește și foarte aglomerată. Sau poate era aglomerată din cauza Crăciunului, nu știu… Până la urmă n-am luat mare lucru, doar am căscat și noi gura pe acolo puțin, după care am plecat.

 
Dar nu am plecat acasă! Citisem pe internet că și în Amboise este o mică piață de Crăciun și am zis să dăm o tură și pe acolo. Și da, chiar era, am găsit-o repede, orașul fiind destul de mic, la fel și piața de Crăciun, foarte mică, cu câteva standuri pe afară și câteva înăuntru. Unde înăuntru?! Păi exact asta este partea care mi-a plăcut cel mai tare: jumate din piața de Crăciun din Amboise se întinde în lungul unui tunel subteran, care leagă castelul de oraș. Un fel de intrare secretă în castel. Super! Asta da târg de Crăciun à la Valea Loarei. 


Amboise Valea Loarei Franta
  Piața de Crăciun din tunel Nu am zăbovit nici în târg prea mult, de căutat cârnați m-am lecuit oricum, foame nu-mi era, că tocmai ce luasem micul dejun înainte să plec de acasă, așa că ne-am învârtit puțin, ne-am uitat pe la tarabe, decorațiuni, bijuterii, hand-made-uri, vin fiert, etc. Ne-am mai învârtit și prin zona din fața castelului, pe straduțe, pe lângă zidurile înalte, rupte din alte timpuri, după care am plecat mai departe. Dar nu înainte de a mă opri la patiseria Bigot. Oameni buni, dacă ajungeți într-o zi în Amboise, vă rog să o treceți pe lista ca obiectiv turistic principal. Este genul acela de boutic-atelier de prăjituri-ciocolată-pateuri, very franch, cu bunătăți de-ți lasă gura apă. N-am rezistat și mi-am luat o cutie cu vreo 12 mini-pateuri sărate (în sfârșit ceva saraaat!!!) și am plecat plutind pe aromele lor, până la Loara.  Am traversat podul de piatra, până pe malul celălalt, pentru a avea o panoramă mai amplă asupra castelului și orașului. Eu tot văzusem poze pe internet făcute de acolo și am zis că trebuie să văd Amboise și din unghiul ăsta. Recomand locul tuturor celor care au drum pe aici, mai ales vara, când te poți tolăni pe iarbă. Cred că cel mai potrivit moment este în amurg, pentru că soarele apune fix pe malul opus castelului, luminându-l feeric cu ultimele lui raze. Desigur că acum nu era nici vară și nici amurg, dar și așa era frumos. Mă întrebam cum o fi să locuiești în acele case și să vezi castelul Amboise în fiecare zi pe fereastră?!. Probabil o să-l găsești la un momentdat banal, ca orice altă clădire. Ador Amboise, mi se pare un loc cu un farmec aparte. 

Amboise Valea Loarei Franta
Castelul Amboise

Amboise Valea Loarei FrantaPrimavară sau iarnă?!Pe aici după cum vedeți numai a iarnă nu arată! Dacă n-ar fi orașele decorate cu globulețe și brazi, aș baga mâna-n foc că e primăvară. Iarba este verde și copacii parcă stau să înmugurească. Din când în când și mai des în ultima vreme, plouă torențial ca vara, iar la temperatura de afară, nici vorba de ninsoare. Așa că dacă puteți, care cum puteți si cum aveți posibilitatea, puneți-mi și mie la poștă un pachet de zăpadă! O puteți pune pe toată dacă nu va place, la mine e bine primită.
   
Acum vă las, dragilor, să vă pregătiți de sărbătoare, să vă pregătiți brăduții și sărmăluțele, ascultați colinde, să petreceți așa cum vă place și vă urez un Crăciun minunat, plin de fericire și bucurii și să aducă Mosu’ tot ce vă doriți mai tare! Vă pup, mă întorc la sarmalele mele!
Etichete: , , , , , ,