Masivul Central Francez Auvergne Franta


Cu puțin înainte de Crăciun ne-am gândit ca după Revelion să mergem câteva zile la munte, mai ales că aveam liber până pe 7 ianuarie. Știam că Masivul Central Francez este cel mai aproape de noi, asta în măsura în care 385 km se pot numi „aproape”. Nu are altitudinea Alpilor nici pe departe, dar când ai chef de o drumeție și ai la dispoziție un sfârșit de săptămână prelungit de cel puțin 3 zile, merge la fix. Și cum era oricum iarnă și majoritatea traseelor sunt închise prin toți munții, am zis că un astfel de masiv mai domol este perfect.  O avea Franța munți frumoși, dar nu știu cum se face că toți sunt departe de mine! Merg ei de vacanță, dar de weekend sunt cam peste mână. Dacă îmi plăcea marea, poate nimeream să locuiesc într-un oraș de munte. Cum îmi place muntele, desigur că locuiesc la câmpie. Măcar de locuiam totuși la mare!


Masivul Central Francez îl vedeam cum este Ciucaș la noi, care de altfel mi-e un munte tare drag și cum Ciucașul merge iarna, am zis că și Masivul ăsta Central merge. Așa că 2 ianuarie, am plecat cu cățel cu purcel (doar cu cățel, se știe, că n-am purcel!), spre munte. Timp de 4 ore n-am văzut în fața ochilor decât autostradă, plicticos de altfel, dar util, până când au început primele serpentine, dealuri, piscuri și viaducte. Și exact când peisajul devenea mai spectaculos, se lasă brusc ceața. Slavă Domnului că nu a durat și s-a ridicat. Bine, dacă stau să mă gândesc, până la destinație a și plouat, s-a și înseninat, ba a și nins. Schimbătoare vreme!  
Masivul Central Francez Auvergne Franta
Auvergne

Masivul Central Francez Auvergne Franta
Auvergne

Masivul ăsta Central al francezilor, se întinde pe o suprafață mare din centrul Franței, logic, de aia i-o zice „central”, adică vreo 6 regiuni administrative, însumând 11 departamente, sau cel puțin așa am citit că nu le-am numărat eu. Însă inima lui rămâne regiunea Auvergne. Vechi vulcani, stinși de milioane de ani, acești munți au modelat au peisaj variat, amestecând laolaltă piscuri ascuțite, cu dealuri domoale, văi glaciare cu platouri întinse, cratere și conuri spectaculoase.   Masivul Central Francez Auvergne Franta
Auvergne

Masivul Central Francez Auvergne Franta
Auvergne

De fapt, întreaga regiune Auvergne respiră un aer vulcanic. Totul este vulcan în Auvergne: lacurile, ce stau în vechi cratere, orașele și satele cocoțate pe conuri, biserici negre construite cu roci din lavă întărită. Nu știam prea multe despre această zonă, dar cunoșteam brânza Bleu d’Auvergne, una dintre preferatele mele. E bine și așa, decât deloc!  Revenind la munți, majoritatea vârfurilor acestui lanț sunt cuprinse în Parcul Vulcanilor de Auvergne,  creat în 1977, cu o suprafață de aproape 400 000 de ha, fiind cel mai mare parc regional al Franței metropolitane, așa îmi șopti mine bătrânul GoogleMassif du Sancy

  Massif du Sancy


Ei bine, dacă acești vulcani acum vreo 3-4 milioane de ani erupeau nervoși, scuipând lavă fierbinte, astăzi îi găsim dormind cuminți.  Vulcanii de Auvergne se împart în: Masivul Dôme (Chaîne des Puys monts Dômes), stinși „de curând”, doar vreo câteva mii de ani și care și-au conservat foarte bine aspectul, Masivul Dore (Monts Dore sau Massif du Sancy), unde erupțiile au încetat „mai devreme” deci nu prea mai arată a vulcani, Masivul Cantal, un mic Himalaya la începuturi, cu un aspect de dealuri astăzi, Masivul  Cézallier, și  Artense, un platou de granit modelat de ghețari. Noi alesesem pentru iarna asta Masivul Dore (Massif du Sancy) că ăsta este cel mai înalt, populat și cu mai multe posibilități de „distracție” în perioada de iarnă. 

Așa că după 4 ore și ceva, părăsim autostrada și luăm un drum național ce șerpuiește printre dealuri înalte, cu sate risipite pe văi. Cam ca la Bran. Ne îndreptăm spre Mont Dore, o stațiune turistică micuță și cochetă, exact la piciorul masivului Sancy. Aici aveam rezervată o cameră la hotel.
 
La fiecare „colț” de șosea erau magazine, unde puteai opri să cumperi produse tradiționale: brânză, cârnați, jambon, dulceață etc. Ce v-am spus, exact ca la Bran! Auvergne este cunoscută pentru produsele sale tradiționale, dar mai ales pentru brânzeturile Bleu d’Auvergne, Cantal și Saint Nectaire. Nu mă omor cu brânza în general, dar astea le cunosc, îmi plac și le cumpăr frecvent. Bleu d’Auvergne este „brânză albastră „cum îi zic eu, cu mucegai albastru, ca Roquefort-ul, iar eu ador aceste „brânzeturi albastre”. Auvergne

Auvergne

Drumul de la autostradă și până în Mont Dore este fantastic, șoseaua mergând paralel cu prăpastia. Ar fi fost și mai fantastic dacă pe anumite porțiuni exista un parapet, ca atunci când iei curba să nu mai vezi hăul în fața ta. 


Ce faci în Parcul Vulcanilor de Auvergne? În primul rând drumeții pe vulcani. Altitudinea nu este mare dar peisajele sunt faine, iar dacă ești pasionat de roci, vulcanisme și alte chestii de genul, e și mai bine.  Se spune că cea mai spectaculoasă drumeție este cea care traversează masivul Dôme, masiv pe care cică celții în antichitate îl considerau un munte sacru. Deși punctul culminant al traseului este la 1400 și ceva de metrii, am citit că peisajele ar fi splendide. O să-l testez la vară. Masivul Central Francez Auvergne Franta
Biserica Saint-Pardoux-Mont Dore
Masivul Central Francez Auvergne Franta
Mont DoreApoi se poate schia în special în stațiunile Mont Dore și Super-Basse. Există pârtii pentru toate nivelurile, bine dotate, cu telescaune, teleferice și teleskiuri, așa cum de altfel ar trebui să fie orice pârtie de schi. Este o alternativă mai ieftină la Alpi cred, nu am analizat prea tare problema, nu venisem să schiez. Se pot face de asemenea plimbări în natură, mai ales vara, sau se pot vizita sate tradiționale, biserici romane, monumente. Există și stațiuni termale, ca La Bourbule, sau orașe pitorești că Vichy sau Clarmont Ferrand.
 
În regiune se g
ăsește, pentru pasionați, un parc științific – Vulcania, de unde se pot afla mai multe despre fenomene vulcanice sau tectonice, cu simulări de erupții și tot tacâmul. Cool, nu? Este construit în special pentru copii, dar sincer și mie mi se pare interesant. În principiu e de văzut vara.
Masivul Central Francez Auvergne Franta
Mont DoreDespre stațiunea Mont Dore unde ne-am cazat și în jurul căreia ne-am învârtit, ce să spun…un fel de Sinaia mai puțin aglomerată și fără fițe. Clădiri frumoase, curățenie, peisaj de toamnă în oraș, de iarnă pe munte, străduțe înguste, multe magazine majoritatea cu echipamente montane sau cu brânzeturi și cârnați tradiționali, taverne, restaurante, cafenele. Stațiunea este renumită pentru pârtiile de ski, (cică Coco Chanel schia aici!) și pentru apele termale folosite pentru diverse tratamente, reumatism, astm etc (cică MS Regina Maria se trata aici!). Și desigur că, fiind la picioarele masivului Sancy, Mont Dore este punct de plecare pentru diverse trasee de drumeție.  
Masivul Central Francez Auvergne Franta
Mont Dore
Masivul Central Francez Auvergne Franta
Mont Dore
Masivul Central Francez Auvergne Franta
Mont DoreCe mănânci și ce bei în Auvergne? Pai, ca în oricare altă regiune există o mulțime de mâncăruri și deserturi tradiționale, de regula cu brânza, cum altfel: truffade (un amestec de cartofi cu brânză de Cantal și lardon-șuncă), chou farci, adică un fel de sarmale (carne cu ceapă și condimente, totul înfășurat în varză), potée auvergnate și multe altele.  De băut se bea vin, logic, Côte-d’Auvergne, din struguri de pe malul Loarei, că vorba aia, din acești munți izvorăște, sau ape minerale carbo și ne- carbogazoase de la izvor.  


În toate serile am mâncat la același restaurant din Mont Dore: La Louisiane. Nota 10 pentru mâncare, decor, amabilitate, primire. Am servit în două seri la rând brochette bourguignonne, adică frigărui de vită, care le flescaiam într-un excelent sos din brânză Bleu d’Auvergne, cu cartofi prăjiți și salată du bougnat (salată verde, carnat, lardon, crutoane de pâine, brânză etc), iar ca desert croustillant aux myrtilles un fel de clătită mare, cu cremă în interior și gem de coacăze, foarte popular în regiune, coaptă bine în cuptor, cât să capete o crustă. Domnul meu, care sare peste desert întotdeauna, a preferat doar un platou de brânzeturi regionale. Nu știu alții cum sunt, dar mie muntele îmi face o foame de nedescris.

Masivul Central Francez Auvergne Franta
Mont Dore
Masivul Central Francez Auvergne Franta
Mont DoreZilele petrecute la Mont Dore am făcut drumeții prin zăpadă, ne-am plimbat, ne-am relaxat. A fost fain, o să povestesc pe rând. Totuși cel mai bine este de venit în Auvergne vara, mai ales pentru urcat pe munți, iarna pentru schi. Deși Masivul Sancy nu are o altitudine mare, ci numai 1886m, este destul de periculos, zăpada este din belșug pe creastă, deci majoritatea traseelor sunt închise în această perioadă. Desigur „se pot deschide” doar dacă te prezinți cu colțari, piolet și pe propria răspundere. În schimb vara este perfect. Dacă schiezi cred că e fain. Însă cum noi nu suntem mari schiori, ne-am mulțumit cu ceva drumeții, mai ușurele, mai dificile, mai cu rachete, mai fără, după caz și am zis că mai venim la primăvară-vară.  
 

  Citește  toate epioadele escapadei in Masivul Central din ianuarie 2013
Etichete: , , , ,