sursa foto

Nu sunt o persoana gurmanda, n-am fost niciodata. Mananc, desigur, dar in cantitati ceva mai mici, nu pentru ca tin neaparat la silueta, ci pentru ca atat imi cere stomacelul.  Cu toate astea, sunt foarte pofticioasa si imi place sa incerc de fiecare data cand am ocazia preparate cat mai deosebite, variate si unde poti sa faci asta mai bine, decat in vacante. Mancaruri pline de savoare, care mai de care mai speciale si mai diversificate, bauturi traditionale, obiceiuri culinare… gastronomia fiecarui loc prin care trec mi se pare fascinanta.


Iar atunci cand nu calatoresc, imi place sa aduc toate acestea la mine acasa, mai exact in bucatarie, preparand mancaruri felurite din toate colturile lumii. Imi place sa citesc retete si despre retete, sa invat, sa descopar arome si imbinari de ingrediente. Nu va ganditi ca sunt un mare bucatar. Desigur ca nu toate imi ies cum trebuie, dar perseverand ma voi imbunatati… zic eu. Sau, alteori, mai simplu, fac inconjurul lumii cu gustul, prin restaurantele specifice anumitor tari sau popoare, ce imi ies in cale, sau pe care adesea le caut sau le gasesc la fiecare pas.

Am observat in ultima vreme, la multi oameni, tendinta de a calatori cat mai mult si cat mai pe fuga, uitand sa se bucure cu adevarat de locurile in care se afla. Mancam iute un sandvis, de la ghereta din colt, in timp ce alergam grabiti, cu harta in mana, sa vedem cat mai mult. Uneori ma intreb de ce atat graba? De ce atata agitatie si repezeala? Oare obiectivele alea turistice se muta de acolo? Oare viata noastra este chiar atat de scurta, incat nu putem cuprinde tot cat de mult am vrea? Calitatea unei calatorii a devenit atat de neimportanta in fata cantitatii? Sau poate firea mea ceva mai molcoma si domoala nu se incadreaza in acest secol al vitezei in care traiesc? 

Mie imi place sa calatoresc incet, linistit, fara graba, chiar daca stiu ca nu voi  avea timp pentru tot. Pana la urma cine ma zoreste? Ce daca nu e vreme pentru cate sunt de vazut? Imi place sa ma pierd pe strazi, fara scop si fara o tinta anume, sa simt mai mult decat vad. Imi place sa ma contopesc cu admosfera locului si sa ma las invaluita de ea. Imi place sa calatoresc cu toate simturile deschise si printre ele se inumara, fireste si gustul. Dincolo de catedrale, muzee, palate, sau cetati, o calatorie pentru mine inseamna si o multitudine de arome, parfumuri, gusturi, sau miresme. Gastronomia locala este insasi un obiectiv turistic la care ma opresc de fiecare data, sau cel putin incerc sa o fac. Pentru ca o tara, o regiune, un loc se identifica intotdeauna printr-o bucatarie specifica. Daca nu iau o mica potie din ea, inseamna ca am venit degeaba, sau ca sejurul meu a fost fara… gust.


Fireste ca fiecare dintre noi are modul sau de a calatori. O
sa-mi ziceti ca trebuie sa ne hranim mai mult sufletul decat stomacul. Perfect de acord, dar totusi „banala” mancare poate insemna mult mai mult
decat o simpla hrana, necesara pentru a supravietui. Gastronomia poate fi
si chiar este o arta, o parte din sufletul unui loc, in care se imbina armonios istoria, cultura si traditia sa.
Eu cred ca o tara si chiar o regiune se poate decoperi si prin gastronomie, nu doar prin obiective turistice, din beton sau piatra. Un restaurant traditional, la sfarsitul unei zile de hoinareala, de la masa caruia poti admira in liniste orasul pe inserat, o mancare savuroasa acompaniata de un vin asortat, un desert delicios pentru mine sunt nelipsite.

Asa ca ati ghicit, pe unde merg, fie in Franta, fie dincolo de Franta, fie chiar si in Romania, imi place sa ma opresc intr-un restaurant traditional, fie el taverna sau bodega, care nu trebuie sa fie neaparat scump sau extravagant, dar sa fie cald si primitor si gust din preparatele locale. Este si asta un fel de „a vizita”, de a cunoste, de a descoperi gusturi, arome, traditii si obiceiuri. Iar uneori aceste arome imi raman in minte mult mai puternice decat imaginile oraselor, cladirilor sau peisajelor vazute. 

Vara trecuta am fost la ocean. Va spun sincer ca mi s-ar fi parut culmea ca la cina sa manc un sandvis sau o pizza in loc de un preparat din peste, fructe de mare. E ca si cum ai merge in Italia si ai manca la KFC, sau ai vizita Franta manacand pizza. Inacceptabil! Fireste ca buzunarul nu permite mereu cine copioase la restaurante rafinate, dar nu intotdeauna e nevoie doar de multi bani. Este suficienta putina imaginatie, ceva deschidere si un pic de curiozitate.

Italia este pentru mine tara in care as petrece o adevarata vacanta gurmanda. Adica as face un circuit care sa includa, in loc de obiective turistice, doar restaurante traditionale, piete, targuri sau podgorii. Cine nu ar face asta? Franta la fel. As face un tur al tarii asteia, din regiune in regiune, doar ca sa mananc si sa beau vinuri, iar din cand in cand sa ma opresc la vreun castel sau prin vreun sat pierdut de lume. Imi place si bucataria germana, desi nu am avut ocazia sa gust prea mult din ea, dar sunt dispusa sa descopar, pentru ce am incercat m-a incantat teribil.  Iar Romania….pfff…nu cred ca mi-ar ajunge o viata sa ma satur de bunatatile noastre, mai ales acum, cand sunt atat de departe de ele si le simt din ce in ce mai tare lipsa. Ce mai, as face multe tururi gastronomice, chiar si un inconjur al lumii daca as putea… lumii culinare, desigur. Dar as sari peste Asia totusi, pentru ca va spun cu mana pe inima ca nu simt nici o atractie fata de manacrea chinezeasca, japoneza, vietnameza sau de care o mai fi ea. In concluzie, v-ati prins, da?! Pentru mine o vacanta nu este vacanta daca nu este acompaniata de o mancare rafinata si un vin bun. Ca si viata insasi, de altfel.

Dar voi? 
Va place sa experimentati diverse preparate locale, traditionale in calatoriile voastre? Ati merge intr-o „calatorie gurmanda” intr-o tara, regiune anume?

Prajitura cu nuca si scortisoara insiropata cu miere si rom- made by me, of course 😉
Etichete: ,