Îmi propusesem la început de an să citesc 25 de cărți pentru 2015. Am finalizat 29, nu-i rău, sunt mândră de mine la acest capitol, la care se mai adaugă încă câteva începute și rămase neterminate. Marea majoritate a fost citită în prima jumătate de an, am avut spor ca să zic așa, în a doua jumătate am cam lenevit, dar vorba aia nu putem băga lecturile în cap cu polonicul, ține de chef și de stare, de plăcerea aceea de a te regăsi cu cartea în mână. Despre marea parte a lecturilor am scris pe parcurs, am adăugat astăzi recenziile restante. Situația a stat cam așa:
Cărți citite și finalizate în 2015:
1. Pas cu Pas (Klaus Iohannis)-biografie
2. Patrie și Destin (Diana Mandache)-biografie
3. Sunt o babă comunistă (Dan Lungu)-ficțiune, literatură contemporană
4. Se numea Sarah (Tatiana de Rosnay)-ficțiune, literatură contemporană
5. Suita Franceză ( Irene Nemirovsky)-ficțiune, literatură contemporană
6. Zilele amanților (Corina Ozon)-ficțiune, literatură contemporană
7. Amintiri din pribegie (Neagu Djuvara)-biografie
8. O scurtă istorie a românilor … (Neagu Djuvara)-istorie
9. Grădina Uitată (Kate Morton)-ficțiune, literatură contemporană
10.Povești ale doamnelor din București (Victoria Dragu Dimitriu)-istorie, memorii
11. Războiul de șaptezeci și șapte de ani… (Neagu Djuvara)-istorie
12. Amintiri și povești mai deochiate (Neagu Djuvara)-biografie, memorii
13. Onoare (Elif Shafak)-ficțiune, literatură contemporană
14. De ce este România altfel (Lucian Boia)-istorie, eseuri
15. Casă de la Riverton (Kate Morton)-ficțiune, literatură contemporană
16. Codul bunelor maniere astăzi (Aurelia Marinescu)-dezvoltare personală
17. Strania călătorie a domnului Daldry (Marc Levy)-ficțiune, literatură contemporană
18. Vieți secrete (Tatiana de Rosnay)-ficțiune, literatură contemporană
19. Fraier de București (Florin Iaru)-eseuri, memorii
20. Păzitoarea tainei (Kate Morton)-ficțiune, literatură contemporană
21. Zăpada de Primăvară (Yukio Mishima)-ficțiune, literatură contemporană
22. Suveranii româniei. Monarhia, o soluție? (Lucian Boia)-istorie, eseuri
23. Nopțile Amanților (Corina Ozon)-ficțiune, literatură contemporană
24. Despre comunism (Vladimir Tismăneanu)- istorie
25. Primul război mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări (Lucian Boia)-istorie
Am scris despre ele AICI.
26. La mémoire des murs (Tatiana de Rosnay)-ficțiune, literatură contemporană- este o carte pe care nu am găsit-o tradusă în română, dar n-a fost bai, autoarea este foarte ușor de citit în franceză, stilul fiind cursiv și contemporan. Destul de asemănătoare cu Vieți secrete și total diferită de Se numea Sarah, cartea abordează teme ceva mai actuale, concentrându-se asupra personajelor Pascaline, o informaticiană de 40 de ani proaspăt divorțată, fără copii, și a apartamentului misterios, ce dă spre o stradă animată din Paris, pe care acesta îl închiriază. O descoperire macabră a unor crime monstruoase declanșează drama ce va schimba complet viața eroinei. O carte interesantă, răscolitoare, scrisă obiectiv, cursiv și fără menajamente. Finalul doar este puțin cam brusc…
27. L’héritage (Katherine Webb)-Moștenirea-ficțiune, literatură contemporană- o carte pe care am luat-o întâmplător pentru că părea asemănătoare cu romanele lui Kate Morton. Într-un fel chiar așa este, același stil cu tentă gotică, cu planuri teporale suprapuse, intrigi și mistere care se dezvăluie încet pe parcurs, cu familii nobiliare engleze și case enigmatice. Cam săracă acțiunea și lungita fără rost, însă descrierile sunt foarte bogate, iar personajele extrem de bine construite. O să cumpăr și Nevăzuții, de curiozitate.
28. Amanții 3.0 (Corina Ozon)-ficțiune, literatură contemporană-același triungi amoros deja cunoscut Cati-Mircea-Teo, cine a citit știe despre ce vorbesc, aceeași scriitură deșteaptă ca în volumele anterioare. Limbajul este la fel de colorat, dar fără a deveni scârbos, stilul este la fel de direct, ironic, cinic, fără urmă de melancolie, lamentații sau ipocrizie feministă. O analiză ironică și realistă a societății în care trăim, fie că vrem să acceptăm sau nu. Abia aștept continuarea.
29. Alexandra (Anna Vary)-ficțiune, literatură contemporană- este ultimul volum din trilogia Ultima Vrăjitoare din Transilvania, o carte care îmbină destul de bine legendele vechi cu conceptele societății moderne. Nu sunt chiar amatoare a genului acesta de cărți fantezie-SF, dar uneori îmi place să citesc cate pentru a mă detașa, parcă, de realitatea în care trăiesc. Am citit acum câțiva ani primele două volume, intitualate Contesa Aneke, respectiv Mathias, așteptând cu sufletul la gură continuarea care a venit la final de 2015. Ritualuri vechi, mituri și legende ce transcend timpul, castele, iubiri interzise, nemurire, toate amestecate cu adolescenți rebeli, iphone și facebook. Autoarea este de fapt Cristina Nemerovschi, care și-a ales pseudonimul Anna Vary pentru a scrie această trilogie. O lectură foarte antrenantă și plăcută, indiferent de vârstă. Seamănă cu saga Twilight a scriitoarei Stephenie Meyer, care, apropo, mie mi-a plăcut destul de tare.
Cărți rămase neterminate în 2015:
1. Viața mea înainte și după Perestroika (Mihail Gorbaciov)-biografii, memorii
2. Orele îndepărtate (Kate Moron)-ficțiune, literatură contemporană
3. Retour au pays bleu (Françoise Bourdon)-ficțiune, literatură contemporană
Cărți abandonate în 2015:
1. O călătorie în India (E.M. Forster)-ficțiune, literatură contemporană
2. O femeie la fersestra (Pierre Drieu la Rochelle)-ficțiune, literatură contemporană
3. Copiii arborelui de jacaranda (Sahar Delijani)-ficțiune, literatură contemporană
4. O viață fără bărbați (Siri Hustvedt)-ficțiune, literatură contemporană
Cartea preferată în 2015 a fost Onoare de Elif Shafak.
Este o carte pe care o aveam în biblioteca electronică de foarte multă vreme, dar pe care abia anul acesta am ajuns să o citesc, in luna mai, pe plajele de la Porticcio din Corsica. M-am apucat de ea anul trecul, dar am lăsat-o baltă destul de repede, și nu înțeleg de ce, pentru că reluând-o mi-a plăcut mai mult decât m-am așteptat. A fost genul ăla de carte de care nu m-am putut despărți, care m-a răscolit și m-a absorbit până la ultima pagină. Elif Shafak prezintă destinele a trei generații, împletite într-o dramă de proporții, prinse printr-o crimă înfăptuită în numele …onoarei. Romanul este interesant conceput, ca un puzzle cu piese amestecate pe mai multe planuri temporale și în mai multe locuri, personajele sunt bine construite- două surori gemene, una stabilită la Londra, cealaltă rămasă în satul de baștină din Turcia, întâlnirea dintre ele având un final neașteptat. De origine turcă, autoarea înțelege și prezintă foarte bine obiceiurile societății musulmane, conflictele și barierele dintre cultura islamică și cea occidentală, romanul ei aducând puțin cu cele ale lui Khaled Housseini, aceleași vieți distruse, justificate printr-o interpretare greșită a religiei, tema foarte actuala de altfel.
Scriitori preferați în 2015:
1. Kate Morton-am citit: Grădina uitată, Casa de la Riverton și Păzitoarea Tainei. Mi-am procurat și Orele îndepărtate, dar n-am apucat să o finalizez anul trecut. Sunt fană, recunosc, îmi place la nebunie cum și ce scrie femeia asta. Stilul este inconfundabil, cu pendulare între prezent și trecut, cu firul poveștii încurcat, pe parcurs descoperi fapte la care nici nu te-ai aștepta, cu stil gotic, povești misterioase despre familii nobiliare, cu detalii abundente și secrete bine ascunse, amestecate pe mai multe planuri temporale. Deși Grădina uitată și Casa de la Riverton mi s-au părut mai bine scrise, iar personajele mult mai bine conturate, Păzitoarea tainei m-a marcat cel mai intens la final. Cine a citit Kate Morton știe la ce mă refer, iar dacă nu ați citit dar vă plac dramele cu tentă istorică, destinele care se întrepătrund, sau răsturnările de situație, încercați. Sunt sigură că nu o veți mai lasă din mână.
2. Tatiana de Rosnay. Dacă în cazul autoarei Kate Morton romanele sunt asemănatoare, Tatiana de Rosnay m-a surprins plăcut cu romane total diferite, atât din punct de vedere al temei abordate, cât și al construcției acțiunii și al personajelor. Se numea Sarah mi s-a părut de departe cel mai bun roman. N-a fost nevoie decât să-mi sară în ochi „al doilea război mondial”, „Parisul sub ocupație germană”, „deportarea evreilor” că mi-am și cumpărat-o imediat, iar după primele pagini nici că am mai putut s-o las din mână. Însă și celelalte două romane sunt interesante prin temele atinse, ceva mai actuale și din ce în ce mai prezente în societatea noastră conteporana, teme ca homosexualitatea, divorțurile, violuri, crime, etc.
3. Corina Ozon– nu mai știu când și cum am descoperit-o, dar mă bucur că am făcut-o. Este genială și sper ca povestea să nu se termine aici. Zilele Amanților (Corina Ozon) a fost una dintre acele cărți cumpărate sub impulsul momentului, fără să știu nimic, dar absolut nimic, despre ea, sau despre autoare. După primele pagini am fost un pic consternată de limbajul folosit, nu că aș fi vreo pudică dar nu prea am întâlnit unul atât de colorat prin cărți si, recunosc, nu-mi face mare plăcere să citesc despre triunghiuri amoroase. Dar cartea Corinei Ozon este exceptia, am continuat cu Nopțile Amanților și Amanții 3.0, care mi s-au părut deștepte, amuzante și plăcute. Ca să nu mai spun că adevăr grăiesc, personajele par atât de reale, sigur regăsim ceva cunoscuți printre ele.
Din categoria non-beletristică, istorie, eseuri:
4. Neagu Djuvara este omul care chiar are ce povesti și despre care chiar merită să citești. Stilul este unul distins și elegant, foarte cursiv, dar cu toate astea cărțile lui nu se parcurg chiar repede. Dacă chiar ești interesat, atunci vei cîți anumite paragrafe cu atenție, vei reveni asupra lor. Djuvara nu plictisește absolut deloc, nu se pierde în detalii și cel mai important, aduce și alte perspective asupra istoriei prăfuite. Recunosc că sunt subiectivă, nu m-aș plictisi niciodată să-l citesc.
5. Lucian Boia-hulite de unii și adorate de alții, mie mi-au plăcut eseurile lui, stilul sau obiectiv, cursiv și controversat. Am apreciat privirea critică aruncată asupra istoriei noastre, total opusă celei pe care am învățat-o cu toții la școală, părerile și interpretările bine argumentate ale autorului.
Cartea biografică preferată:
Viața mea înainte și după Perestroika (Mihail Gorbaciov)-despre evoluția și traiectoria politică a ultimului secretar general al PCUS, semnată de însuși protagonistul acelor vremuri, un om care nu mai are nevoie de nicio prezentare, un colos al istoriei sfârșitului de secol XX. Nu are rost să intru în detalii, vă spun că per-ansablu lectura este deosebit de interesantă, atât prin întâmplările povestite cât și prin stilul autorului, foarte cald și sincer. N-am terminat-o, este destul de dificil de parcurs cu atenție, mai ales pasajele ce intră adânc în labirintul politic pe care însuși autorul l-a destrămat. Ceva mai sentimentale sunt capitolele despre viața personală, despre soția Raisa și fiica lor.
Andreeea B says
Jucam in aceeasi echipa, observ ca si tie iti plac biografiile, memoriile :). Nu am citit niciuna din cele mentionate de tine asa ca pastrez lista ta pentru mai tarziu.
Larisa says
Da, imi plac, mai ales cand este vorba de diversi oameni politici, regi, conducatori in general, sau pur si simplu oameni care chiar au ce povesti. Am incercat si biografii ale unor personaje mondene. Hmmm…
Andreea B says
eu mai mult cu memorii de artisti – pictori, scriitori 🙂
Larisa says
Si astea ar putea fi interesante. Nu-mi amintesc sa fi citit vreuna…
Liana says
Salut , a doua oara pe ziua de azi 🙂
Felicitari pentru fiecare lectura parcursa!
In ceea ce ma priveste , am reusit sa citesc 20 de carti anul trecut , imi facusem un obiectiv : “ minim o carte/luna “, iar locul 1 , in topul preferintelor mele a fost trilogia MIllenium a lui S. Larsson.
A fost de asemenea primul an in care am inceput sa citesc in lb.franceza. Am citit 6 carti, predominant autobiografii si jurnale intime , printre care “Le journal de Zlata” ( Z. Filipovic ) si “ Le cri de la mouette” (E. Laborit) m-au impresionat profund. “Elle s’appelait Sarah”, de asemenea.
Acum m-ai facut curioasa despre Kate Morton si Corina Ozon 🙂
Vreau , de asemenea, sa te intreb de unde iti cumperi tu cartile in format electronic in lb romana ? Eu am facut o comanda pe elefant .ro , dar cartle nu aveau compatibilitate cu Kindle, desi pe site arata ca sunt compatibile.
Spor la citit s-avem 🙂
Larisa says
Salut Liana,
Nu cunosc MIllenium a lui S. Larsson, dar m-ai facut curioasa acum, asa ca o sa caut despre ea.
Eu imi cumpar cartile electronice de pe elefant.ro in format epub sau mobi, am o tableta de citit care recunoaste aceste formate. Kindle-ul are un handicap din punctul acesta de vedere din pacate, fie trebuie sa cauti carti in formatul pe care el il accepta (AZW parca) sau sa folosesti un programel de convertire (cauta pe net, vei gasi o multime de articole despre pasii de urmat). Acesta este unul dintre motivele pentru care, desi foarte popular, am refuzat sa-mi cumpar Kindle si am optat pentru alt fel de reader, care sa accepte mai multe formate.
Multumesc, spor la citit si tie!
Larisa says
PS: cred ca formatul mobi il citeste si Kindle. Gasesti pe elefant.ro carti in format mobi, putine ce-i drept.
Liana says
http://www.sendspace.com/folder/o4wbun
Uite, nu stiu daca tu folosesti acest site . Aici gasesti, gratuit, trilogia si alte cateva sute de carti interesante 🙂
Dupa-amiaza placuta !
Larisa says
Multam de link! Intru acum sa studiez 😉
Anonim says
Buna si La Multi Ani!
Din lista ta i-am citit pe Dan Lungu, Neagu Djuvara, Tismaneanu, Victoria Dragu Dimitriu, Tatiana de Rosnay. Cu Marc Lévy nu mai rezonez, am incercat sa recitesc "Et si c'était vrai", care mi-a placut mult acum 15 ani, dar n-am putut termina, prea siropos.
In 2015 am recitit la greu , si am citit in special jurnale si carti istorice, asta in categoria carti noi – Amintirile lui de Gaulle, La chute de Berlin de Anthony Beevor, Le carrousel de la peur – Ursula von Cardorff. Cartea care m-a impresinat cel mai mult este "Une femme à Berlin", autoarea este anonima, descrie viata la Berlin in ultimele zile de razboi si dupa ocuparea orasului de catre rusi.
Pentru 2016 – vreau sa ma apuc de cartea ce tocmai am primit-o, "Manderley for ever" de Tatiana de Rosnay, este biografia lui Daphné du Maurier.
– biografia lui Churchill, scrisa de Boris Johnson, primarul Londrei
– sa termin "Career of evil", al 3-lea roman din seria Cormoran Strike, merge cam greu
– sa descopar Kate Morton
– sa citesc "La fin de l'homme rouge" de Svetlana Alexievich, sau oricare alta carte de ea.
Cam asta…
Mara
Larisa says
Mmmm, cate carti care imi fac cu ochiul aici la tine! Amintirile lui de Gaulle, La chute de Berlin, Une femme à Berlin, Manderley for ever, dar mai ales biografia lui Churchill. O sa le pun si eu pe lista, multumesc, Mara :). Par fix pe placul meu.
Marc Lévy nici mie nu mi-a placut foarte tare, dar oricum am inteles ca ce am citit eu, Strania călătorie a domnului Daldry, nu ar fi chiar cea mai buna carte a lui. Insa n-am avut curiozitatea, cel putin momentan, sa incerc alta…
Anonim says
Liana, am vazut comentariul tau. Ai citit si ultimul Millenium, publicat recent, de un alt autor? Sint curioasa daca e la fel de pasionant si bine scris ca si primele 3.
Mara
Liana says
Buna,Mara ! Nu, nu am citit ultimul Millenium , dar primul gand care imi vine in minte e ca ar fi foarte greu de egalat 🙂
denisa1999 says
Uauuuu, ai citit multe despre biografii. M-ai facut curioasa cu Onoare de Elif Shafak. Datorita tie ii mai dau o sansa. Am inceput cu bastarda istabului care mi-a placut si stilul de a spune povestea si personalitatea personajului principal, am mai incercat cele 40 legi ale iubirii, dar nu m-au atras. Recenzia Palatul puricilor nu ma prinde momentan. Topul meu este un pic diferit fata de preferintele tale dar macar ne potrivim la seriale. Casanova-povestea vietii mele si Jurnalul pierdut al lui Don Juan de Douglas Cartton Adams- am fost romantica dar mi-am achizitionat casuta noastra….; legat de Casanova am inceput cu Arthur Japin – in ochii Luciei – prima iubita a lui, apoi am continuat cu seria clasicii dintotdeauna – Balzac femeia la 30 ani si Mireasa furata si Maupassant-O viata si la final lit japoneza Mastile de fumiko enchi si Parfum de curtezana Sawako Ariyoshi. Vreau ca in acest an sa citesc mai mult si sa descopar biografii. Recomand Salvador Dali-Jurnalul unui geniu.
Larisa says
Multumesc pentru recomandare, Denisa. O sa o pun pe lista.
Eu cu clasicii anul acesta am stat cam prost, nu am avut rabdare. Anul trecut am citit si eu ceva de Balzac, Femeia la 30 de ani si Eugénie Grandet. Mi-au placut, nu zic nu, mai ales ultima, dar… nu stiu, poate ca nu am fost cu dispozitie pentru ele.
Eu Bastarda Instambulului n-am reusit sa o termin si nici n-am mai incercat alta carte de-a lui Elif Shafak momentan. Nu prea am citit nici recenzii bune, multi zic ca le-au abandonat. Insa Onoare m-a marcat… of, cred ca as reciti-o iar si iar…
Mihaela Pojogu says
Din lista ta Neagu Djuvara mi-ar placea tare mult sa citesc, de cate ori am prins cate un interviu la televizor l-am urmarit cu nesat.
Spor la citit!
Larisa says
Da, este un om care chiar are ce povesti. Mi-au placut mult cartile lui.
Multam! La fel si tie 😉
Nice says
O lista impresionanta, la cat mai multe carti interesante si in 2016, draga Larisa! Nu am putut sa nu remarc cartea lui Gorbaciov, mi-ar placea s-o frunzaresc, poate cu speranta de a descoperi multe din tainele bine ascunse ale vremurilor (fascinante) pe care le-am trait si eu la un moment dat. Si a mi le explica mai bine. In cautarea adevarului istoric, evident. 😛
Hehe, pe atunci eram foarte pasionata de politica. Si de lectura. 😀
Larisa says
Multumesc, Nice!
Cartea este pe cat de interesanta, pe atat de stufoasa. Nu se parcurge chiar usor, eu am intrerupt-o de cateva ori si am citit altceva intre timp. Este foarte buna, dar unele pasaje sunt destul de greu de parcurs, te pierzi in jocuri politice, secretari de partid, sistem etc. Insa per-ansamblu este scrisa intr-un ton foarte cald si prietenos, ceea ce ajuta destul de mult. Merita, daca iti cade in mana.
Aliceee Traveler says
Eu nu am stat foarte bine la capitolul lectura, sincer am dat prioritate filmelor anul acesta si deabia am reusit sa citesc 13 carti dintre care 11 noi si 2 le-am recitit din lecturile de anii trecuti.
Mi-am trecut in lista de citit Fraier de Bucuresti, chiar vreau sa o citesc, presimt ca e foarte amuzanta 🙂
Larisa says
Hmm, sa stii ca eu m-am asteptat sa fie mult mai amuzanta cartea Fraier de Bucuresti, am fost un pic dezamagita. Daca vrei ceva lejer si chiar amuzant pe aceeasi tema (anii comunismului) iti recomand mai degraba cartea lui Dan Lungu, Sunt o baba comunista. Mi-a placut la nebunie.
Alexandra V says
Sa imi permit sa stric eu "feng shui-ul" cu o marturisire?!…..Nu am citit nici o carte anul ce a trecut!! :)) Am tot amanat lectura pana a trecut anul, ce rusine.. :))
Larisa says
Eu cred ca lectura tine de stare. Daca nu ai starea necesara nu are rost sa te chinui, mai bine folosesti timpul pentru altceva ce-ti face placere 😉
Moni Köpa Nagelverktyg says
Buna seara,
In primul rand va doresc un an nou cu multa sanatate si toate cele bune, sa cititi cat mai mult si sa ne impartasiti din noile aventuri,
Eu am inceput sa citesc "Secretul" – Rhonda Byrne – este o carte deosebit de buna iar recomandarile pozitive sunt multiple, o seara frumoasa!
Larisa says
Multumesc pentru urari, asemenea!
N-am auzit de Secretul de Rhonda Byrne, dar acum ca ai mentionat o sa caut sa vad despre ce este vorba. Multumesc.