1. Clar, orice vizită la Amboise trebuie să înceapă la castel! Château Royal d’Amboise, nu-i al doilea cel mai mare din Franța ca Chambord, nici nu are vreun soi de arhitectură neobișnuită în formă de pod ca Chenonceau. Nu are nici măcar niște grădini care să te lase fără grai ca Villandry, dar este după umilă mea părere un must-see pe Valea Loarei. Așezat strategic pe un deal ce domină orașul, Castelul Amboise promite o panoramă extraordinară asupra văii Loarei oricui îndrăznește să-i treacă pragul, eu tind să cred că niciunde în Touraine nu poți admira o priveliște mai impozantă decât cea care se întrezărește de pe terasele sale. Ca să nu mai vorbesc de faptul că în curtea castelului își doarme somnul de veci Leonardo DaVinci…


2. Și că tot veni vorba despre el, la Amboise se poate vizita conacul Clos Lucé, ultima reședință a marelui artist și inventator. Ajuns în Franța la invitația regelui Francois I, și nu cu mâna-n buzunar ci cu o mulțime de lucrări (printre care și Mona-Lisa) și idei, Leonardo DaVinci își petrece ultimii ani din viață la Amboise într-un castel legat de cel regal printr-un tunel subteran, astfel ca regele să-l potă consulta când dorește. În încăperile și în grădinile de la Clos Lucé putem admira cabinetul de lucru al artistului, diferite planuri pentru construcții,  o serie de cercetări, desene, sau diferite machete. Se spune ca grandiosul castel Chambord ar fi construit după planurile sale. N-ar fi exclus ținând seama de complexitatea castelului, însă teoria nu s-a demonstrat niciodată. 




3. Pagoda Chanteloup o altă curiozitate a orășelului Amboise. Pagoda este de fapt rămășiță unui fost castel, o „nebunie” a secolului XVIII, construit de ducele Choiseul și distrus în anul 1823. Situată în lizieră pădurii de la Amboise, Pagoda este înconjurată de un parc de 14 ha; chinezăria culmină la 44 m, se vizitează, vârful său promițând o panoramă interesantă asupra Văii Loarei. N-am fost încă, o fi timp pentru toate… 

sursa foto & info utile


4. Château Gaillard,  este un castel mai mic – asta în măsura în care un castel poate fi considerat mic – restaurat recent, după 3 ani de lucrări masive. Edificat de regele Charles VIII la întoarcerea din prima campanie militară în Italia, la Gaillard se pare că au fost concepute primele grădini renascentiste din Franța, după planurile peisagistului italian Dom Pacello de Mercogliano. Nici aici n-am ajuns încă, dar intenționez. 

5. Ar fi păcat să pleci fără o plimbare pe străduțele din Amboise. Așezarea nu este mare, așa că în câteva ore poți străbate la pas aproape tot centrul. Oficiul de turism propune câteva trasee tematice, dar poți merge și la întâmplare pe unde ți se năzare ție. Intră la muzeul fostei primarii (Hotel Morin-este gratuit!), fă dreapta pe rue Naționale, pe sub Turnul cu Ceas, intră în biserica Saint Denis, nu înainte de a arunca o privire în urmă de pe treptele sale spre oraș, întoarce-te pe Quai du Général de Gaulle, având Loara în dreapta, deschide ușa bisericii Saint Florentin, admiră castelul de jos în sus de pe Rue de la Concorde, așează-te la o măsuță în Place Michel Debré și cel mai important, nu rata scările ce duc la punctul de de belvedere, pe care se urcă din rue Victor Hugo.
 

Plimbările mele prin oraș (cu poze) le găsiți AICI.

 

6. Dacă ești amator de bicicletă, sunt convinsă că pista Loire à Vélo va fi pe placul tău, deci trebuie să o încerci. Poți intra pe pistă chiar de sub castelul Amboise, și poți lungi Loara fie în aval, spre Tours (25km), fie în amonte spre Chaumont-sur-Loire (17km), sau poți opta pentru diverse itinerarii tematice, pentru a descoperi castele (ca de exemplu Amboise-Chenonceau /12km), vii, mori de vânt, habitate trogloditice etc.  




7. Că tot veni vorba de ieșiri la aer curat, un picnic pe malul Loarei se poate dovedi ideal la Amboise. Nu trebuie neapărat să iei mare lucru cu tine, o pătură, un borcan de rillettes, niște rillons de Tours de la charcuteria din colț, un rulou de brânză SainteMaure-de-Touraine, o baghetă proaspătă și o sticlă de TouraineAmboise sunt suficiente. Fie că traversezi tot podul, fie că te oprești la mijloc pe Ile d’Or (insula locuită din centrul Amboise) e musai s-o iei în dreapta. Cu cât te depărtezi de pod, imaginea cu Loara, castelul și orașul vor deveni din ce în ce mai interesante. În special la apus!   
  


8. Și pentru că am pomenit de produse tradiționale, cea mai mare piață de pe Valea Loarei se desfășoară la Amboise, în fiecare duminică dimineața. O mulțime de producători și comercianți sunt prezenți, brânzeturi apetisante, produse proaspte de charcuterie, fructe și legume, vinuri, ba chiar și haine, dacă ești în preajmă merită să dai o tură. 

9. Dacă picnicul pe malul Loarei nu-i pe gustul tău poți lua masa în oraș, la „piciorul” castelului, iar în Place Michel Debré numai potrivită pentru aceasta. Aici, o mulțime de localuri se succed unul după altul, mai tradiționale sau internaționale, braserii, pizzerii, sadvișerii, înghețaterii… ce mai, de toate pentru toate gusturile și buzunarele. Bistroul Chez Bruno este mereu plin și foarte bine cotat, noi preferăm mai degrabă restaurantul Au feu d’Amboise, unde salata tourangelle o găsesc de neratat. Mai recomand patiseria Bigot și înghețata de la Amorino. Miam, miam!  


10. Ile d’Or, insula locuită ce separă Loara în două brațe, este un fel de Ile de la Cité amboaziană, un cadru excepțional, unde natură și istoria s-au îmbinat armonios. În partea ei „locuită”, pe lângă cartierul pe care-l găzduiește, cu străduțe bordate de case -multe transformate în pensiuni cu vedere spre castel- insula este o adevărată oază de activități în aer liber, atât pentru noi localnicii cât și pentru vizitatori. Un camping, o piscină dotată cu două bazine și tobogan, terenuri de sport (tenis, fotbal, volei), mese de ping-pong, o bază de canoe-kayak, etc. Dincolo de acestea, în partea ei sălbatică și împădurită, câteva trasee marcate de drumeție, sau VTT, pentru a admira flora și fauna Loarei, ar putea fi foarte interesante. Iar după toate acestea, un cocteil la Shaker, unul dintre cele mai bune baruri de cocteiluri din regiune, la o măsuță cu fața la castel nici că poate încheia mai bine o vizită la Amboise. 

 


Bonus pentru cine stă bine cu banii: survol cu balonul deasupra castelului și a orașului Amboise. Cred că experiența este inedită, însă 200 euro/persoană nu-s chiar de colo. Eu momentan mă mulțumesc să le admir din curtea casei. Apropo, dacă încercați îmi puteți face cu mâna :p

S-ar putea sa te intereseze si:

Etichete: , , , ,