Pe principiul acela că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, la lacul Guéry am ajuns întâmplător, grație unor… lucrări la șoseaua spre Mont Dore, care ne-au deviat traseul, obligându-ne la un ocoliș enervant de lung. În felul asta am trecut pe lângă Guéry, despre care citisem acasă, dar pe care nu îl inclusesem în plan, iar locul ne-a atras ca un magnet, atât lacul cât și peisajul ce-l înconjoară. Așa că ziua pe care o desemnasem de acasă spre a fi petrecută în oraș la Clermont-Ferrand s-a transformat într-o nouă ieșire interesantă în natură. Și știți ce? Je ne regrette rien, vorba cântecului. 

Lacul Guéry Masivul Central Francez

 


Încadrat de masivele Banne d’Ordanche, Aiguillier și Tuilière et Sanadoire, Guéry este lacul aflat la cea mai mare altitudine din Auvergne, 1250m, suprafața sa fiind de aproximativ 26 ha și profunzimea de 17 m. Este tot un lac vulcanic, rezultat în urma unei scurgeri de lavă, însă și ghețarii au avut un rol important în modelarea reliefului din jur. Foarte apreciat de pescari se pare, Lacul Guéry este populat cu păstrăvi, crapi, știuci și alți pești, dar din păcate niciunul nu a tras la undița noastra.  ☹️
 
Lacul Guéry și un loc ideal pentru drumeții lejere, zona oferind o vedere deschisă către masivele Sancy și Chaîne des Puys. Ne-am plimbat și noi puțin. Traseul care face turul lacului este ceva mai sălbatic și mai puțin amenajat decât la Chambon sau Pavin, dar și așa drumeția este destul de agreabilă. Păcat doar că ziua a fost cam închisă și nu ne-am putut bucura de o lumină mai bună.


Pe malul lacului este amplasat L’Auberge du Lac de Guéry, un vechi hotel familial, a cărui istorie coboară până în secolul XVIII, pe când era doar o casă pentru întreținerea lacului. Integrat armonios în peisajul ce îl înconjoară, hotelul se poate dovedi un popas interesant nu departe de stațiunea Mont Dore, pentru cine dorește un sejur liniștit, în mijlocul naturii. Mie una mi-a plăcut foarte tare, poate data viitoare ne rezervăm aici cazarea. În plus hotelul posedă un restaurant excelent, cu o bucătărie tradițională, dar totodată gastronomică și elegantă, unde am luat și noi prânzul. Servite într-o ambianță călduroasă, preparatele de la Guéry au la bază în general produse locale și de sezon, cum ar fi pește din lac, ciuperci și fructe de pădure, carne și brânzeturi din zonă. Prețurile nu sunt tocmai mici, însă merită răsfățul. 
  Eu mi-am luat la antreu ceva un fel de tartine cu pate de păstrăv servite cu salată verde, foarte bune de altfel, un păstrăv cu legume și migdale la felul principal și tartă cu afine de pădure la desert, în timp ce al meu soț a poftit la o friture d’ablettes, adică niște pești mici prăjiți cu legume, iar la antreu la o tigaie de mânătărci cu usturoi și pătrunjel proaspăt, culese, după spusele ospătarului, cu o noapte înainte din pădure. Pfff, la naiba cu rillettes de truites du Sancy, citron vert et brins d’aneth – v-am zis eu că în franceză preparatele sună mai bine! – îmi lăsa gura apă la ciuperci! Am gustat ce am gustat dar nu mi-a fost de ajuns, întoarsă acasă îmi cumpăr și gătesc mânătărci săptămânal, că tot e sezonul. Mi se par așa o revelație culinară, de zici că am trăit în peșteră până toamna asta și am mâncat numa’ pietre. 
  
Lacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central Francez
Lacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central Francez
 Lacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central Francez
Lacul Guéry Masivul Central FrancezLacul Guéry Masivul Central Francez
 

S-ar putea să te intereseze și: 

 Alte călătorii în Auverge -Masivul Central Francez

 

Etichete: , , , ,