Există adesea persoane care mă întreabă despre cum este vremea pe Valea Loarei și care ar fi cea mai bună perioadă pentru a vizita această regiune. O întrebare simplă dar cu un răspuns nu foarte ușor, mai ales datorită schimbărilor climatice din ultima perioadă care se fac resimțite și aici, la malul bătrânului fluviu. Astfel, de fiecare dată încep răspunsul cu De regulă pe Valea Loarei vremea este… ajungând inevitabil la Însăăă, în ultimii ani…. Se bănuiește că unul dintre motivele pentru care regii Franței au ales malurile Loarei ca loc de reședință au fost tocmai clima blândă și iernile prietenoase de care s-a bucurat dintotdeauna această regiune. Eh, dacă și pe timpul acela toamna s-ar fi continuat direct cu primăvara și pomii ar înflori din februarie, așa cum s-a întâmplat în anul acesta, ar fi construit probabil și mai multe, dar n-au știut, așa că mai bine vă povestesc eu cum stă treabă cu meteorologia prin Touraine. 


Cei mai mulți turiști vizitează Valea Loarei vara, în iulie-august. E normal pe undeva: este cald, zilele sunt lungi, există mai puține șanse de ploaie, programul de vizită al obiectivelor turistice este prelungit, grădinile sunt ravisante, debordând de flori și vegetație, o mulțime de activități culturale, târguri, festivaluri, spectacole fac cu ochiul, în plus vara este perioada concediilor și a vacanțelor școlare. Este plin de călători vara în Touraine, ceea mă mă face uneori și pe mine să mă simt de-a dreptul în vacanță, mai ales când franceza devine ultima limbă pe care o aud vorbindu-se pe străzi. Castele sunt pline de oameni de toate națiile, terasele și restaurantele la fel, o atmosferă pestriță și veselă ce pare că dă viață regiunii. Sunt și câteva mici inconveniente de care trebuie să țineți totuși cont dacă vă programați vacanța pe Valea Loarei în această perioadă de vârf: obiectivele turistice, în special castelele cunoscute, s-ar putea să fie mai aglomerate, nu vă închipuiți că vă veți plimba singuri prin saloanele lor, iar prețurile pentru cazare sunt ceva mai mari.  

Cum sunt verile pe Valea Loarei? Verile pe Valea Loarei vin de regulă cu vreme nici prea caldă nici prea rece, cu temperaturi care rar urcă spre 30°, iar atunci când o fac nu durează mult, cu ploi cam dese, dar scurte. Însăăă, cum în ultima vreme clima a luat-o razna, vă puteți aștepta și la extreme, fie la caniculă de nesuportat, ca anul trecut, fie la temperaturi extrem coborâte pentru anotimpul cald. Ca să nu mai vorbesc de vânturi, furtuni și alte fenomene de genul. 

Vara la castelul Brézé (iunie 2014)


Eu personal aș vizita Valea Loarei toamna sau primăvara, dar desigur aceasta este strict părerea mea, fiecare are filozofia lui când vine vorba de călătorii. Eu prefer mai degrabă ca în vacanțele de vară să mă bucur de mare, soare, plajă și natură, în timp ce pentru vacanțele de iarnă caut locuri cu munte și zăpadă, astfel că sezonul primăvară-toamnă mi se pare perioada perfectă pentru vacanțe culturale. Desigur, dacă sunteți genul de turiști avizi de descoperiri, care vor să viziteze cât mai mult, să nu rateze aproape nimic, poate că e mai bine să veniți vara. Eu sunt genul mai molcom, care vizitează ce-i mai important, astfel că sezonul mediu mi se pare perfect: nici prea cald nici prea frig, nici prea multă aglomerație nici pustiu, prețuri moderate, lumină perfectă pentru fotografii, natură destul de bogată și culori fascinante.  
  
Cum sunt primăverile și toamnele pe Valea Loarei? De regulă extrem de frumoase, cu temperaturi moderate, cu zile călduțe și luminoase, ideale pentru plimbări pe la castele. Firește că putem avea ghinion și nimeri într-o perioadă rece și ploioasă, la fel cum putem avea și norocul de a nimeri un timp excelent, cu temperaturi aproape de vară.  


Primavara la castelul Chaumont-sur-Loire (mai 2014)

  
Cât despre ierni, ei bine aveau dreptate regii că-s foarte blânde, dar nu sunt o perioadă potrivită de plimbări pe Valea Loarei. Nu ninge niciodată, iar temperaturile rar scad sub 0°C, însă, ca orice alt loc cu climă temperată, iarna nu-i de venit decât dacă nu aveți altă soluție. Vremea este totuși rece, adesea gri și apăsătoare, noroasă și întunecoasă. În plus, grădinile castelelor sunt triste și cam… dezgolite, e păcat să nu le vezi în toată splendoarea lor din sezonul cald. 


Însă cel mai important lucru pe care consider că trebuie să-l știți este că vremea pe Valea Loarei este foarte schimbătoare de la o zi la alta, indiferent de sezon, nu vă bazați pe faptul că dacă azi e cald tot așa va fi și mâine. Astăzi poți avea 20° și mâine 10°, așa că luați-vă haine din mai multe categorii la voi. Firește, dacă vii vara nu este nevoie chiar să cari șuba de iarnă, dar un pulovăr, o geacă de ploaie, pantaloni și niște pantofi mai închiși s-ar putea să se dovedească indispensabile. Uneori vremea este schimbătoare și în cursul aceleași zile. Dacă te scoli dimineața și să observi o vreme oribil de închisă nu dispera! S-ar putea ca într-o oră să ai parte de un soare atât de orbitor, de te vei întreba cum naiba de a fost posibil. Nu te impancienta nici dacă te plimbi prin grădina unui castel și a început să plouă. Așteaptă 10 minute, vizitează un pic din interior, după care ieși afară. Nu te bucura totusi prea tare, sigur în curând tre’ să scoti iar umbrela. Tocmai de aceea, nu uita că… 


Toamna la Veretz (octombrie 2015)


Pe Valea Loarei plouă foarte des! Uneori avem parte de săptămâni întregi pline de ploaie, astfel că soarele devine o bucurie fără margini. Însă cele mai multe ploi în această regiune și ivesc din senin, se desfășoară nebunește și se opresc subit, urmate de un soare grandios, de te întrebi dacă a fost real sau ai visat. 

Chiar și anotimpurile sunt imprevizibile de la un an la altul, nici un an nu mai este ca cel din urmă, uneori nici nu știi la ce să te aștepți. Tunete și fulgere iarna, caniculă vara, narcise în februarie, 13° în iulie, o mulțime de fenomene extreme, străine până în ultimii ani acestei regiuni au început să-și facă simțită prezența. Acum doi ani de exemplu am avut o vara destul de răcoroasă, doar câteva zile temperaturile au urcat până la 30°, ca să nu mai zic că ploua aproape în fiecare zi. În schimb, vara 2015 a fost cea mai fierbinte din ultimii 13 ani. Termomentru n-a coborât o lungă perioadă sub 30°, de simțeam că ne sufocăm literalmente, iar despre ploaie nici nu s-a pus problema.  
  

Iarna la castelul Chenonceau (ianuarie 2014)


Cum e vremea pe Valea Loarei? Hmmm, așteptați-vă la orice! Suntem și aici într-o continuă schimbare, de nici nu mai știu ce să vă zic… 

S-ar putea sa te intereseze si:

Etichete: , ,