Valea Dorului ianuarie 2012
Hai că veni și iarna, anotimpul cel mai detestat de noi toți. Știți voi, iarna aia geroasă, în care facem țurțuri la nas, în care ne îngheață mâinile prin stațiile de autobuz, în care ne rupem membrele pe gheața din orașe, în care blestemăm zilele geroase. A venit iarna în care visăm la țări calde, sărbători pe plaje însorite și tânjim după haine subțiri, șlapi și beri reci în seri răcoroase la terase. Dar chiar atât de urâtă să fie iarna asta? Chiar așa, să nu aibă nici o parte frumoasă?



 Singura zi de iarnă în Tours-februarie 2012
Nu pot spune că iarna este anotimpul meu preferat, nici că îmi doresc cu ardoare să mă mut la Polul Nord și să trăiesc în iglu, că un eschimos, dar nu pot spune nici că o urăsc cu înverșunare. De când m-am născut am trăit într-o țară cu 4 anotimpuri și am învățat să le accept pe toate așa cum sunt. Știți care este treaba de fapt? Eu cred că fiecare lucru, fiecare persoană, fiecare întâmplare și implicit fiecare sezon al anului are și o parte frumoasă. Depinde doar de noi să o desoperim și să invatatm să o apreciem. De ce să ne batem capul cu lucruri urâte? Orice poate fi de poveste, dacă noi îl facem să fie de poveste. 

Când eram copil desigur că iubeam iarna. Care copil nu o iubește? Locuiam la țară și aveam o curte mare la dispoziția mea. Când se așternea zăpada și la vremea aceea era din belșug, abia așteptam să ies, să mă tăvălesc prin ea, să mă dau cu sania, să fac oameni de nea și cazemate. Cu greu intram seara în casă când mă chemau ai mei părinți. Adoram omătul proaspăt și nu mi-aș fi imaginat iarna fără zapadă, fără foc în sobă, lemne tronsnind, vânt care șuieră în geam, ferestre înghețate, flori de gheață, sau viscole năprasnice care mă țină zile în șir departe de școală. 


Parcul Ioanid-București 2011
Când am mai crescut am cam uitat de ea, în tumultul adolescenței alte lucruri au devenit prioritare.  Așa că putea să fie acolo putea să nu, nu prea mă interesa. Devenisem indiferentă cu iarna. Apoi în anii maturității am început chiar s-o urăsc uneori. În aglomerația și mizeria Bucureștiului sălbatic, blestemam și uram gerul când îmi înghețau picioarele așteptând autobuzul în drum spre serviciu. Mă enervau străzile nedezapezite pe care înaintam cu greu, sau gheața ce se forma mai apoi pe trotuare
 
Parcul Ioanid-București 2011
Dar cu toate aceastea nu mi-am putut niciodată imagina sărbătorile de iarnă fără zăpadă. Păi cu ce mai ajunge Moș Crăciun dacă nu cu sania? Cu bicicleta? Cum mai miroase bradul dacă nu e ger? Ce gust mai are cozonacul dacă afară nu șuieră vântul? Ce farmec mai are goana după cadouri, dacă nu ninge? Nu știu alții cum sunt, dar eu nu mi-aș închipui Crăciun la 30 de grade. Poate totuși aș încerca într-un an de curiozitate, dar tot cu zăpadă îl găsesc mai fermecător. 
Dar cel mai tare eu iubesc iarna la munte.  Întotdeauna mi-a plăcut să îmi petrec în fiecare iarnă o mini-vacanță la munte. Muntele e fumos în orice anotimp, dar după părerea mea, în alb gătit îi stă cel mai bine. Nu le am cu skiul sau cu alte sporturi de iarnă și evit cât pot stațiunile aglomerate. Dar o cabană în mijlocul naturii, un peisaj ce-ți taie răsuflarea, zăpadă cât cuprinde, vin fiert, căldură, haine groase, o sanie …toate acestea le gasesc de vis.  
Valea Ialomitei -februarie 2011
Apoi îmi plac drumețiile de iarnă mai mult ca cele de vară. Nu pot să va explic de ce. Sunt categoric mai grele și pentru cei mai indrăzneți, dar sunt unice, chiar dacă trebuie să te limitezi la altitudni mai mici. Prima dată când am mers pe munte prin zăpadă mi-am blestemat zilele și am zis că în vecii vecilor (amin) nu mai fac asta. Firește că am făcut-o. M-am întors și am continuat să merg prin zăpada, viscol, sau ceață. O să spuneți că sunt nebună, dar sunt convinsă că cine știe, înțelege. Nimic nu mi se pare mai frumos decât brazii îmbrăcați în zăpadă, fumul ce iese pe coșurile cabanelor, amurgurile înghețate sau diminețile în care abia scoți nasul de sub pătură, bătăile cu bulgări la înălțime și drumul anevoios care mă duce acolo sus.  
Deci iarna poate fi și frumoasa dacă noi încetăm să-i mai vedem doar partea negativă și începem să ne bucurăm mai mult de micile ei minuni. Ce dacă vremea copilăriei a trecut, nu e interzis să o reînviem din când în când.


Vouă cum vă place iarna?
Etichete: ,