I se mai zice Orașul Luminilor, Orașul Scărilor, Orașul Iubirii, Orașul Îndrăgostiților. Majoritatea celor care l-au văzut spun că este încântător, minunat, cuceritor, așa cum nu mai este altul în lume. Alții spun că este șic, elegant, rafinat, romantic. Chiar și dintre cei care nu l-au văzut îl găsesc tentant, ispititor, captivant. De-a lungul timpului oamenii l-au lăudat în romane, l-au elogiat în poezii, în piese de teatru și în muzică. Câte filme s-au făcut și câte cărți s-au scris despre capitala Franței! Câți oameni, din toate colțurile lumii, au traversat mări și țări să îl vadă, să îl simtă, să se îndrăgostească și să se piardă pe străzile lui! Așadar, ce aș mai putea spune acum despre Paris, mai mult decât s-a spus deja? Nu cred că aș mai avea ce… 


Prima dată când am văzut Parisul l-am adorat. L-am găsit fascinant și magic. Mi-aduc aminte că, deși era iarnă, frig și lapoviță, eu respiram dragoste și pluteam parcă deasupra distinselor băltoace pariziene. Am petrecut atunci câteva zile zile minunate pline de pasiune, liniște și iubire. Câteva zile cu adevărat de vis. Nu știu dacă clipele acelea de vis au făcut orașul să-mi pară fermecător, sau farmecul orașului a ajutat clipele să devină vis, dar după luni întregi de așteptare, după zile ce trecuseră cu greu, nimeni și nimic nu mai conta. Eram împreună. Nu-mi amintesc cât de fabulos am gasit atunci orașul în sine, dar când te plimbi de mână cu persoana iubită pe staduțele lui, fără a ști exact unde te îndrepți și fără un scop anume, când inima îți freamată de emoție, când orice trăire și orice simțământ se desfășoară la intensitate maximă, Parisul nu are cum să nu ți se lipească de suflet.  


Ultima dată când am văzut Parisul m-a enervat teribil. Am ajuns cu treabă, dar cu plăcerea și dorința de a-l revedea. De cum am coborât în gară, am aflat că linia de metrou de care aveam nevoie era în reparații. M-au trimis la un autobuz, care era atât de aglomerat încât m-am hotărât s-o iau pe jos. Până când trebuia să mă întâlnesc cu mama mai erau vreo 3 ore și cum nu mă grăbeam nicăieri, am luat-o la pas. Am mers tot așa, fără să știu unde mă îndrept și fără un scop anume. Afară era rece, dar noroc că aveam un pulovăr. L-am pus pe mine, dar mi s-a făcut cald, pentru că așa e vremea în Paris, extrem de iritantă. În plus, vântul bătea agasant și-mi încurcase părul exact atunci, când nu aveam la mine nici un clește să-l prind. La amiază s-a făcut cald, dar nu cald cât să-mi dau jos pulovărul, ci cald cât să-mi vina să mă arunc de pe Pont Neuf în Sena să mă răcoresc puțin. Abia puteam respira printre betoanele pariziene, așa că mi-am petrecut mai toată ziua prin parcuri. Oboseala, stresul, drumul, căldura, aglomerația de nedescris, bășicile de la degete, pantofii care în care îmi explodau picioarele, aparatul foto mult prea greu, toate separat și toate la un loc m-au făcut în ziua aceea să disprețuiesc profund Parisul.  

Dar cum aș putea să disprețuiesc acest oraș mai mult de o zi? Orașul pe care atâția îl venerează și-i ridică ode, orașul în care am petrecut clipe atât de frumoase? Să fie oare el cel mai fabulos, minunat, cuceritor oraș, așa cum nu mai este altul în lume? Să fie el atât de elegant, rafinat, romantic precum se spune? Sau este ceea ce vrem noi să fie, ceea ce hărăzește propria noastră minte din el, un soi de melanj între propriile așteptări, trăiri, percepții, sau întâmplări? Nu știu… Spuneți-mi voi! 

Paris Franta
 NotreDame

Paris Franta
 Podul Alexandre III 


Paris Franta
Primăria Parisului


Paris Franta
Primăria Parisului
Paris Franta
 Piața Jean-Paul II


Paris Franta


Paris Franta
Grădinile Tuileries


Paris Franta
 Grădinile Tuileries– mă întreb cum se vede din roată

Paris Franta


Paris Franta
 Grădinile Tuileries

Paris Franta

 Champs-Elysees, Arcul de Triumf & La Défense


Paris Franta
 Piața Concorde


Paris Franta
 Podul Concorde

Paris Franta


Paris Franta

Etichete: , , ,