Vara trecuta, am avut ocazia să merg cu copiii la castelul Cheverny, într-o zi călduroasă de august. Așa cum v-am povestit anterior, am facut un adevărat maraton al castelelor în această vară, fără a avea inițial această intenție. Dar s-a dovedit a fi o experiență minunată. Unde altundeva să mergi în Valea Loarei, dacă nu la castele? Aceste bijuterii arhitecturale nu oferă doar plăcerea vizitării în sine a castelului și a domeniului, ci și o varietate bogată de activități conexe. Fie că vorbim despre spectacole, târguri, festivaluri pline de culoare sau vizite ghidate, excursii și plimbări tematice, castelele de pe Valea Loarei se remarcă prin diversitatea lor. Toate acestea nu se adresează doar adulților, ci și celor mici, făcându-le pe plac chiar și în cazul unei a doua, a treia sau a nu-știu-câta vizită. Valea Loarei este cu adevărat un loc cu oferte generoase pentru toate gusturile și vârstele.

Vizitele la castele împreună cu copiii

Vizitele la castele împreună cu copiii pot fi experiențe captivante și educative, oferindu-le celor mici o incursiune în istorie și cultură într-un mod interactiv. Mulțimea de castele de pe Valea Loarei oferă activități special concepute pentru cei mici. De exemplu, există locuri în care copiii pot participa la ateliere creative, pot lua parte la reprezentații de teatru pentru copii sau pot explora grădinile în mod ludic. Daca iei o vizita ghidata si copiii au rabdare pentru acesta, mulți ghizi sunt pregătiți să se adreseze și copiilor, adaptând povestirile și informațiile la nivelul lor de înțelegere, o experiență educațională plină de culoare.

Castele oferă circuite speciale sau trasee aventuroase pentru copii, zone de joacă amenajate sau spații de picnic. Insa cele mai interesante sunt evenimentele tematice sau festivalurile care pot include activități potrivite pentru toate vârstele, cum a fost cel despre care v-am povestit de curand, Halloween la castelul Candé.

De la petreceri costumate până la spectacole de artă și muzică, există mereu ceva special pentru familii. În unele locuri, copiii pot lua parte la reconstituiri istorice, spectacolul de la Chambord, despre domnia regelui François I, este primul care imi vine in minte, acestia devenind temporar parte din povestea castelelor. Acest tip de experiență le oferă o perspectivă mai vie și interactivă asupra trecutului. E drept ca vizitele se desfasoara adesea pe repede inainte, dar si asa mersul la castele cu copiii nu este doar educativ, ci și o modalitate minunată de a crea amintiri de neuitat și de a stârni curiozitatea acestora în legătură cu istoria și cultura. In fine…

Putin despre castelul Cheverny

Desi unul dintre marile castele ale Loarei, nu mai fusesem cu copiii la castelul Cheverny. Mai fusesem o singura data, cu Andrei, ca doi porumbei pe vremea cand eram doar noi doi. V-am povestit despre intalnirea mea cu toamna la Cheverny atunci, gasiti aici articolul pe blog cu poze ceva mai reusite. Nu mai intru in detalii, va spun doar ca acest Cheverny este o bijuterie arhitecturală situată în inima regiunii Valea Loarei, in apropiere de Blois, un castel remarcabil construit în secolul al XVII-lea care se distinge prin arhitectura sa elegantă și grădinile frumos amenajate.

Castelul Cheverny surprinde cu arhitectura sa distinctivă. Fațada elegantă și proporțiile echilibrate reflectă gustul rafinat al epocii, iar interiorul luxos al castelului păstrează mobilier autentic, tapiserii și picturi de epocă.

Șase gradini deosebite

Castelul Cheverny este înconjurat de sase grădini splendide : gradina de legume, plină de culoare, cu un design contemporan, gradina ucenicilor, clasică prin structura sa geometrică și aleile sale în stil francez, și totodată engleză prin perspectiva pe care o deschide asupra parcului, gradina dragostei, cu sculpturi monumentale din bronz, gradina de lalele, splendida daca vizitezi castelul in aprilie, labirintul natural din arbusti, un deliciu pentru copii si gradina dulce, recent adaugata, o livada cu varietati de pomi si arbusti fructiferi. Vizitatorii se pot plimba printre alei umbroase, admira sculpturi și bucura de peisajele spectaculoase.

Dincolo de aceste sase gradini se intinde parcul. Iar acesta este cel mai interesant pentru copii, caci se poate vizita la bordul bărcilor și mașinilor electrice, o adevarata aventura pentru cei mici. Vizita parcului incepe cu o incursiune ghidata cu masinuta electrica pe aleea lunga cu 157 de cedri de Atlas și Liban.

Plantati între 1820 și 1860 de către Paul de Vibraye, mai putem admira si secuoia, cedrul și teiul, arbori ce alcătuiesc esențele lemnoase ale parcului. Apoi, ne mutam pe un vapor electric pentru a urca canalul, format dintr-un mic afluent al râului Conon. Aici admiram în apă chiparosii de Louisiana. Toamna, acești copaci se îmbracă în culori portocalii înainte de a-și pierde frumusețea. De aici vine denumirea lor de „chiparos chel”. Și, cu puțin noroc, vaporul poate întâlni câțiva castori.

Este fascinant faptul că domeniul Cheverny este în proprietatea familiei Hurault de peste 600 de ani, iar actualii proprietari, Marchizul și Marchiza de Vibraye, locuiesc și în prezent în castel.

Evenimente interesante

Castelul mai găzduiește diverse evenimente pe tot parcursul anului, cum ar fi expoziții de artă, concerte și festivaluri tematice. De asemenea, există numeroase activități de făcut cu copiii la castelul Cheverny, făcând vizita potrivită pentru întreaga familie. Si apropo de aceste festivaluri, la inceput de octombrie am revenit pentru a doua oara pe anul acesta la Cheverny pentru weekendul venetian. Dar despre acesta va povestesc data viitoare.

 

Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023)

Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023)

Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023)

Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023) Cu copiii la castelul Cheverny (August 2023)

Etichete: , , , ,