Mă uitam zilele trecute pe internet după una-alta și am dat fără să vreau peste un video cu poze din cele mai frumoase sate ale Franței. L-am urmărit până la capăt și deși imaginile se succed destul de repede, nu m-a împiedicat să gândesc mamă da’ câte sate mișto au ăștia! Mi-o ajunge oare timpul și banii viața asta să le văd pe toate ?! Plus multe alte locuri din lume, pe care le am pe lista mea de văzut, listă pe care, apropo, o scriu pe un sul de hârtie igienică?! Desigur că nu, dar asta nu mă oprește să visez la ele ! Vă recomand să vedeți filmulețul, cel puțin așa putem visa împreună.
  

La Roque Gageac (Dordogne, Aquitaine)


Îmi place să vizitez sate, v-ați prins probabil. Fie că sunt în România, fie că sunt în Franța, fie că sunt oriunde în lume, n-aș da nicicând o plimbare rurală, pe una printr-un mare oraș. Desigur că și orașele au farmecul lor, dar satele sunt parcă mai pe gustul meu. Rustice, simple, romantice, cu un specific aparte, sau nu, ador să mă plimb pe ulițele lor. Când mă duc undeva, sigur pun pe lista de văzut și niște sate remarcabile, asta dacă nu pun NUMAI astfel sate și trec cu vederea orașele. Știu, unii nu înțeleg asta, dar până la urmă fiecare are gusturile și preferințele lui, n-avem cum să ne potrivim toți.Este de admirat cum anumite țări  fac tot posibilul să își valorifice și își promoveze așezările rurale cu potențial turistic. De exemplu aici, în țărișoara mea adoptivă, există o asociație, despre care probabil unii dintre voi ați auzit, iar dacă nu ați auzit, vă zic eu acum,  numită «Les plus beaux villages de France», care reunește evident cele mai frumoase sate. Ce înseamnă de fapt sate frumoase? Înseamnă așezări mici, dar cu un patrimoniu istoric, religios, sau cultural remarcabil, sate așezate într-un cadru natural deosebit, sau sate cu o gastronomie tradițională vrednică de luat în seamă. Saint-Céneri-le-Gérei (Normandie)


Conform celor menționate pe site-ul asociației, povestea celor mai frumoase sate ale Franței, a început în 1981, când, pornind de la un album editat de Reader’s Digest, Charles Ceyrac, primar al comunei Collonges-la-Rouge, își pune în practică o idee mai veche, aceea de a unii așezările rurale excepționale într-o asociație care să le protejeze și să le promoveze patrimoniu marcant. 66 de consilii locale l-au urmat atunci în acest demers, care s-a materializat oficial un an mai târziu. Astăzi asociația numără 156 de sate, repartizate în 21 de regiuni ale Franței. De la creația sa, asociația a înteprins măsuri de restaurare, de valorificare și ocrotire a patrimoniului acestor comune, spre a le  crește notorietatea, spre a le face cunoscute și a fi incluse în cât mai multe oferte turistice naționale și internaționale.

Collonges-la-Rouge (Corrèze, Limousin)

Eu una vă spun că mâine aș pleca să le vizitez pe toate. Mulți poate m-ar întreba păi nu sunt relativ la fel?! Or fi, însă pentru mine fiecare e special în felul sau. De exemplu satele din Alsacia mi se par cele mai aparte. Știați că Alsacia este cea mai mică regiune ca suprafața a Franței? Ei bine asta n-a împiedicat-o să-și conserve admosfera de poveste. Mici așezări pitorești, fiecare cu farmecul sau și fiecare păstrând un puternic iz german, case colorate cu bârne de de lemn, bine întreținute, cu ghivece de muscate înflorite la ferestre, străzi medievale, înguste și pietruite, biserici vechi cu turle înalte, așezate printre coline domoale, garnisite cu vița de vie din care se fac cele mai renumite vinuri albe franceze. Alsacia are doar 5 sate pe lista celor mai frumoase ale Franței, dar sunt convinsă că ar mai fi și altele care au o poveste frumoasă de spus.

Riquewihr (Alsace)
  
Coborând, ajungem în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur o regiune care nu cred că mai are nevoie de nici o prezentare. Celebrele villages perchés, cocoțate pe dealuri stâncoase, la poalele cărora se întind faimoasele câmpuri de lavandă, viile celor mai vestite vinuri rose, sau livezi de măslini, înconjurate adesea de ziduri medievale, pe străzile cărora înfloresc leandri colorați, satele acestea provensale au făcut înconjurul lumii. Nu cred că este cineva care să nu-și dorească să le vadă cel puțin odată în viață! Regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur are 18 sate pe lista celor mai frumoase din Franța, dar și aici sunt convinsă că mai sunt și altele care merită un loc. De fapt, eu cred că fiecare sat din Provence ar merita un loc în acest top

Gordes (Provence-Alpes-Cote d’Azur)

Și ca să închei cu o ultimă regiune, pentru că vorba aia, nu pot să vorbesc acum despre fiecare din cele 21, o s-o fac cu una poate ceva mai puțin cunoscută multora, dar pe care mie mi-a cășunat acut de ceva timp și la care visez zi și noapte neîncetat. Nu vă mai fierb, este vorba de regiunea Midi-Pirinei, cea care are nici mai mult nici mai puțin de 30 de sate pe listă. E drept, este o regiune întinsă ca suprafața, cea mai mare regiune a Franței metropolitane (mai mare decât Danemarca sau Olanda, conform wikipedia!) și predominant rurală, dar nu e vorba numai de asta. Cu toate cele 8 departamente ale sale, declar Midi-Pirinei un paradis al satelor remarcabile. Săpate în stânci, ce surplombeaza râuri, cocoțate pe dealuri ce domină văi, fortificate, diversificate, cu arhitectură variată, fiecare cu propria-i identitate culturală și istorică, dar toate așezate într-un cadru natural excepțional, satele din Midi-Pirinei m-au făcut să mă îndrăgostesc iremediabil!

Saint Cirq Lapopie (Lot, Midi-Pyrénées)

Mai sunt și altele…Normandia de exemplu, foarte specială, chiar daca are 5 sate pe listă, Bourgogne, deosebită și ea, Languedoc-Roussillon și desigur regiunea Centru, în care locuiesc, cu 8 sate. Am mai găsit niște liste interesante, cum ar fi cea cu cele mai frumoase sate din Italia, că vorba aia e o țară care are cu ce se lăuda în acest sens, una cu cele mai frumoase sate din Valonia, din Québec și chiar din îndepărtată Japonia, dacă cumva vă interesează.


 Acum spuneți-mi voi, vă place să vizitați în călătoriile voastre 
sate remarcabile?  
 
 Care v-au plăcut cel mai tare și pe unde mai visați să ajungeți?


Surse foto: 
Foto 3:  wikipedia 
Foto 5: provence-camping 
Etichete: ,