De obicei văd destul de multe filme, astfel încât după un timp habar nu mai am ce am văzut. Inspirată de Bia, la începutul anului m-am hotărât să țin o lista a filmelor văzute. Zis și făcut, mi-am aranjat un mic tabelaș excel pe calculator, unde trec toate titlurile. Nu mă întrebați de ce, că nu știu exact, probabil că să am eu o evidența mai clară. Și apoi, chiar sunt curioasă câte văd până la sfârșitul anului și care or să-mi placă.  În ianuarie au fost cam puține, dar cum tocmai ce s-a încheiat luna, să le luăm la puricat. 

O să încep cu sfârșitul, adică cu ce am văzut aseară. Ei bine aseară am văzut Anna Karenina, ultima ecranizare, cea foarte mediatizată și controversată a celebrului roman. Citisem una alta despre film, auzisem păreri pro, dar mai ales contra, deci știam în principiu la ce să mă aștept. Așa că n-a fost o mare dezamăgire când am simțit să opresc filmul pe la jumate. În concluzie: NU mi-a plăcut! De ce? În primul rând nu mi-a plăcut ideea de îmbinare cu teatrul. O fi ea ingenioasă, sau originală, însă dacă am chef să merg la teatru, merg la teatru, dacă vreau să văd un film, atunci văd un film. Nu-mi plac lucrurile amestecate. Am citit cartea prin liceu, mi-a plăcut, am văzut ecranizarea mai veche cu Sophie Marceau și mi-a plăcut și aia. Efectiv filmul asta mi s-a părut o insultă la adresa cărții lui Tolstoi, că să nu zic o porcărie. Ups, hai c-am zis-o! În afară de decoruri, costume, machiaj, alceva ….nimic. Nu mi-a plăcut Keira (cred că nu-mi place în general!), nu mi se pare nici că i s-a potrivit rolul, nici că l-a jucat bine, pe Vronsky eu îl „știam” bărbat frumos, ofițer seducător și m-am întrebat unde au găsit aschimodia aia să-l joace, iar pe Jude Law nu-l văd deloc în rolul lui Karenin. Apoi cred că filmul n-a reușit să surprindă patosul și profunzimea iubirii dintre cei doi, frământările, Rusia aceea a secolului 19. Gusturile nu se discuta, dar din partea mea, stai jos, nota 4!

Trecem mai departe și ajungem, în ordine inversă desigur, la Argo, film nominalizat la Oscar parcă, cu Ben Affleck. N-am multe de comentat…. 20 de minute am văzut și m-am întors la alte treburi întrebându-mă pe ce criterii face academia nominalizările.

Așaaa… Ajungem acum la Flight. Un pilot de avion respectat devine erou național dupムce reușește sムaducムla sol un avion serios avariat. Dar ce te faci când reușește asta beat fiind și drogat?! Hmm nasol să se prăbușească avionul tocmai atunci, nu? Oricum, filmul este chiar bun, mai bun decât mă așteptam. În sfârșit un film care mi-a plăcut! Interesant subiectul, iar Denzel Whasigton joacă impecabil. Prezintムfoarte bine viciile umane și consecința dependenței de alcool și droguri, care pot distruge viață unui om. Un pic cam ciudat finalul, sincer mă așteptam să aiba un final fericit, să se întâmple o minune, ceva. Așa că am rams puțin dezamăgită. Însă analizând mai mult, cred totuși acela a fost de fapt happy-end-ul. 
De la avioane moderne, ajungem acum în vestul sălbatic, la cai si sclavi, odată cu Django Unchained. Filmul ăsta mi-a întrecut toate așteptările! Deși nu sunt un fan al filmelor în care sare sângele pe pereți, acesta chiar m-a prins. Scenariul este excelent, personaje bine dezvoltate, interpretarea actorilor foarte bună, de parcă trăiești rolul odată cu ei, de coloana sonoră nu mai zic. Ce mai, tipic Tarantino! Un pic exagerat, dar exagerat cu gust. Mi-a plăcut mult C. Waltz și sper să câștige Oscarul, mi-a plăcut și Leonardo DiCaprio, parcă joacă din ce în ce mai bine (mai ales roluri negative!), dar și Jamie Foxx e tare simpatic. Deși are o durată destul de lungă nu m-am plictisit nici măcar o secundă.Cireașa de pe tort rămâne însă The Hobbit, filmul la care m-am mirat și eu că am rezistat pana la final. Vă spun dinainte că nu am văzut nici până în ziua de astăzi Stăpânul Inelelor și nici n-am de gând. Am încercat și am adormit la el, deci e clar nu mă prinde genul acesta de film. M-am uitat la The Hobbit, doar așa, să nu zic că nu l-am văzut. Am zis că poate poate. În prima jumătate de oră, am vrut să-l închid la fiecare 10 minute. După aia la fiecare 20 de minute. Dar m-am ținut tare până la final. Părerea….o fi bun filmul, dar nu este pe gustul meu. Punct.În afară de astea mai grele, am mai văzut două filme ușurele, dar simpatice și relaxante: Singur acasă 5, care nu se compară cu primele două, dar e amuzant și făcut fix pe aceeași linie (sincer habar nu aveam că au existat 3 și 4 !) și New in Town(2009), o comedie romantică tipică, cu RenAée Zellweger, pe care eu o ador de la Bridget Jones încoace.
 
Am revăzut (pentru a nu știu câta oară) What happens in Vegas (2008), cea mai tare comedie cu Cameron Diaz și Ashton Kutcher și Julie and Julia (2009), pe care-l văzusem acum vreo 3 ani, cu Meryl Streep și Amy Adams, btw un film foarte drăguț, cu un Paris minunat, o pasionată de blogging și multe mâncăruri delicioase.
 
Concluzia: în ianuarie am văzut 7 filme (nu le pun pe cele revazute!) dintre care doar 2 mi-au plăcut. Am devenit eu prea pretențioasă, pentru că trăiesc într-o perioadă când am foarte multe filme la dispoziție, sau nici filmele nu mai sunt așa de bune?
 

Voi ce ați mai văzut? Ce v-a mai plăcut?

Etichete: