După cum vă povesteam și în articolul trecut, marea a fost laitmotivul excursiei de anul acesta în Corsica. Nu știu de ce în ultima vreme simt o atracție inexplicabilă pentru mare, dar în afara vinerii în care am urcat la stâna Pozzi, n-a fost zi în care să nu merg La plajă în Golful Ajaccio. Adesea mergeam strict pentru bronzat și bălăceală, însă chiar și atunci când vremea a fost ceva mai rece, or mai închisă, eu tot pe nisip eram, fie pentru plimbare, fie pentru relaxare cu o carte în mână. Și credeți-mă pe cuvânt, nicăieri nu se citește mai bine decât cu marea pe fundal! Campingul în care eram cazați se afla undeva între comunele Porticcio și Pietrosella (nu sună prea franțuzește, nu-i așa?), așa că mai mereu mergeam la plajele din apropiere, zona fiind destul de ofertantă, nu trebuia să mă agit prea tare să să găsesc una.


Situate în Golful Ajaccio, Porticcio și Pietrosella sunt două așezări la sud și deloc departe de capitala Corsicii. Deși micuțele stațiuni turistice îmbină aproape perfect marea cu muntele, ele sunt mai mult frecventate de turiști pentru plaje și activitățile nautice decât pentru drumeții pe culmile montane. Și pe bună dreptate, zău că ai de unde alege plaje în zona aceea! Chiar dacă nu sunt poate din categoria celor de vis, ca în alte colțuri ale insulei, plajele Porticcio-Pietrosella sunt multe, sunt mari și majoritatea sunt cu nisip fin, o încantare pentru a profita de soare și de apa mării.

Cea mai apropiată de campingul nostru era plaja Agosta, lungă cât pentru toate zilele și cu nisip extrem de plăcut, însă pentru bronzat, bălăceală, sau înot preferam un micuț golfuleț (Crique d’Agosta) intim, mărginit de stânci, unde apa era mai mereu clară, iar valurile lipseau complet. Tocmai din cauza lipsei valurilor aceste plaje tip „crique” sunt foarte căutate în sezon, noroc că am fost în luna mai și ne-am putut bucura fără probleme, ba chiar în unele zile aveam golfulețul doar pentru noi. Crique d’Agosta este o plajă cu nisip nu chiar din cel mai fin, dar este destul de naturală, accesibilă prin coborârea unor scări și cu o vedere panoramică către Ajaccio și împrejurimi.

În rest, pentru promenadă și contemplare mergeam pe plaja-mamă, plage d’Agosta. Cu cei 2 km ai săi este numai bună pentru străbătut la pas, mai ales dimineața când culoarea apei devine una de zile mari, ca să nu mai vorbesc de vederea deschisă de la Ajaccio până la peninsula Isolella. În partea centrală există câteva terase și rastaurante, în timp ce extremitățile sunt ceva mai sălbatice. Agosta este o plajă agreabilă,  chiar dacă nu este plaja ideală, în apă panta fiind destul de abruptă. În plus, pe timp de vânt baia  este periculoasă, sunt panouri de atenționare din loc în loc, valurile imense și curenții puternici pot duce și cel mai bun înotător în larg. Am prins-o așa în ultima zi, valurile se spărgeau până aproape de șosea. Sinistru! În rest, pe vreme bună și mai ales în sezon, se pot practica, pe lângă baie și sesiuni de bronzat, numeroase activități nautice, surf, jetski, kiting, parasailing, schi nautic, scufundări, foarte populare de altfel.

Prima zi pe insulă: direct la plajă. Deși cerul nu era foarte degajat, era destul de cald și plăcut să stai la malul mării.

 

 În luna mai mai maquisul este înflorit

 

 O adevărată plăcere să stai la malul mării și să nu faci NIMIC. Doar să privești marea…

 

 Culorile sunt mereu altele, în fiecare zi peisajul se schimbă (plaja Agosta)

 

 Plajele sunt destul de goale în luna mai, numai bune pentru plimbare și contemplare. Apa este însă cam rece (17-18°). Dar nici în sezon nu o să vezi aglomerație. Insula este destul de ofertantă în activități astfel că nimeni nu vine exclusiv pentru plajă.

 

 Anul acesta în Corsica am descoperit câteva plante interesante, câteva chiar le-am adus cu mine acasă. Aceasta este (după căutările mele) pittosporum tobira, un arbust cu flori foarte parfumate, cu o aromă dulce de portocal. Absolut fantastic!

 

 Crique d’Agosta

 

 Dacă v-ați întrebat vreodată ce face un câine la plajă :))

 

 Drumul catre Crique d’Agosta…

 

 … și Crique d’Agosta văzută de pe drum. Astfel de plaje naturale îmi plac, nu genul acela împodobite cu șezlonguri.

 

 Plaja Agosta. Marea are reflexii diferite în funcție de momentul zilei. Cele turcoaz sunt preferatele mele.

 

Era plină plaja de astfel de floricele care creșteau adesea direct în nisip. Am luat și eu câteva rădăcini, s-au prins sper să reziste și să înflorească la anu’. Firește că le voi ține la interior la iarnă. Am descoperit că se numește Carpobrotus edulis (Zgârietura vrăjitoarei). Sunt mai multe culori și sunt superbe.
 Pietrosella

 

 Firește că am fost și la pescuit :))

 

  Iată și pescarul!

 

Admirând apusul de soare
S-a dus…

 

 Poza aceasta și următoarele le-am făcut într-o dimineață când, după ce am băut cafeluța, am ieșit la plimbare pe plajă. A fost una dintre cele mai frumoase dimineți.

 

 Peninsula Isolella cu turnul genovez

 

 Porticcio

 

 Pietrosella

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ajaccio pe fundal

 

 

 

 

 

 Un mic râu ce se varsă în mare

 

 

 

 

 

  Ultima seară pe insulă, privind vapoarele ce pleacă din Ajaccio. Următoarea zi aveam să fim și noi pe unul dintre ele :((

 

  Ador leandrii și mi-au făcut o bucurie: în ultimele zile începuseră să înflorească. Minunat!

 

Citeste si:

Etichete: , , , , ,