O piață medievală în centrul orașului, animată cu demonstrații de dansuri renascentiste. Un cortegiu de oameni costumați, țărani, nobili și însuși regele, toată curtea regală traversând podul peste Loara, cu toboșari și steaguri cavalerești, lungind străduțele  înguste cu torțe aprinse până la intrarea în castel unde sunt înmânate cheile orașului. 500 de ani de la încoronarea lui François I, monarhul emblematic al Renașterii, care a lăsat Franței o moștenire neprețuită: castele de pe Valea Loarei. Avanti la Musica, festivalul ce aduce un omagiu bogăției culturii italiene și totodată debutul unui sezon excepțional. Așa a arătat orășelul meu sâmbăta trecută. Vorba cuiva care ne spunea de curând: Voi acolo la Amboise sunteți tot timpul în vacanță! 

Și are dreptate. Este de ajuns să traversez podul peste Loara, care mă desparte de castel, și am plecat în vacanță. Evenimente, festivaluri, târguri, concerte, expoziții, spectacole- se pare că vara asta este mereu câte ceva în centru, ca să nu mai vorbesc de multitudinea de activități în aer liber (avem și piscină!) din zonă. Turiștii mișună pe străzi și pe la terase, iar franceza este ultima limbă vorbită la Amboise. Unde mai pui că vara asta a debutat și cu o vremeee… de vară, total atipică pentru această regiune.
 
Dar să revenim la sâmbăta ce a trecut… Intrarea regelui François I în Amboise a fost un eveniment care a deschis sezonul cultural de anul acesta, „Anul François I pe Valea Loarei”,  dedicat celor 500 de ani de la încoronarea regelui și totodată festivalul Avanti la Musica, pe parcursul căruia o serie de concerte de muzică italiană, renascentistă și baroc, vor avea loc pe scena special amenajată din curtea Castelului Amboise, alături de alte animații, parade (de costume venețiene weekendul acesta-abia aștept!) și spectacole.  
Pentru că mă interesează și sunt pasionată de astfel de evenimente, vă închipuiți probabil că îl aveam și pe acesta bine notat în agendă, fără nici cea mai mică intenție de a-l rata. Ba mai mult decât atât, am cooptat și niște amici, îmbrobodindu-i cu un grătar pe zi astfel încât seara să rămână toată pentru carnaval. N-a fost totuși grea munca de convigere, și ei sunt genul care apreciază astfel de ieșiri, asfel că sâmbăta ne-am început-o pe terasa casei, cu un aperitiv răcoros urmat de un grătar pe cinste. Am condimentat cu bere rece și multă voie bună, iar la ora 9 fără ceva ne-am prezentat cu toții la locul de rendez-vous.  
 
Am însoțit parada în sunet de tobe peste pod, până la castel, după care ne-am așezat la o masă unde am așteptat revenirea lor cu torțele aprinse, după ce au făcut turul orașului. Sindrofia s-a terminat cu înmânarea cheii orașului în poarta castelului, pe note de muzică renascentistă (pe care fie vorba între noi, în aglomerația care era nu am prea auzit-o), dar și pe acordul „suav” al savelor de tun, trase de pe turnul castelului (pe astea le-am auzit destul de bine!). Noi însă am continuat mai departe la o cârciumă pe malul Loarei în același ton, cocnind de fiecare dată în cinstea regelui, cu câte un Vive le Roy! rostit apăsat și cu amuzament.

 Uite-l si pe rege!

 La lasarea noptii aglomeratie mare in piata castelului…

 

***
De ce tocmai la Amboise toate? Pentru că Amboise este orașul copilăriei regelui François I și leagănul renascentismului de pe Vale Loarei.
 
Cine sunt oamenii costumați? Ei bine, oamenii costumați în haine medievale sunt voluntari, membrii ARA (Animation Renaissance Amboise), o asociație culturală nelucrativă, care are ca scop readucerea la viață a secolelor trecute prin diverse reconstituiri istorice. ARA numără în acest moment 450 de voluntari care participă la concepția și reprezentația de spectacole, cursuri și ateliere creative în școli de inițiere în dansuri renascentiste, creație de decoruri și accesorii. Chiar și costumele (aproximativ 1000 de replici autentice), au fost elaborate de ei înșiși, după tablouri, documente, sau gravuri. Principalul scop ARA este valorificarea patrimoniului local și istoric, transmiterea istoriei Franței generațiilor următoare, dar mai ales străinilor care viziteză Valea Loarei. 
 
Însă de departe cea mai interesantă prestație a asociației este spectacolul „A la Cour du Roy François” (La curtea regelui François), o feerie nocturnă cu teatru, muzică, dansuri și lumini, ce se joacă vară de vară, pe terasele castelului Amboise. În 1976 un tânăr amboasian, crezând castelul Amboise prea puțin animat, lansează ideea unui spectacol nocturn plin de viață, prezentat de locuitorii din oraș. Rapid, o echipă de pasionați îl urmează și se pun împreună pe treabă, născându-se astfel ARA și spectacolul său. Anul acesta reprezentațiile sunt de două ori pe săptămână, în lunile iulie și august, iar eu mi-am notat deja în agendă.

Toate pozele le găsiți AICI
Linkul duce către prima poză, scroll să le vedeți pe următoarele 🙂 

*Info despre ARA și despre spectacolul „A la Cour du Roy François”, inclusiv rezervări online, AICI.


S-ar putea sa te intereseze si:

Etichete: , , , , , , ,