Corsica, bijuteria mediteraneană, îmi captivează inima și spiritul cu fiecare răsuflare a sa. Această insulă fermecătoare, situată în apele albastre ale Mării Mediterane, reprezintă o destinație cu o bogată istorie culturală și peisaje de o frumusețe neegalată. Motivele pentru care ador Corsica sunt la fel de variate precum relieful său montan, plajele sale aurii și orașele sale pitorești. De la ospitalitatea caldă a locuitorilor săi la atmosfera autentică și gastronomia sa excepțională, fiecare aspect al Corsicii mă îmbie să revin mereu și să mă pierd în farmecul său unic. În această insulă, istoria își țese firele cu peisajele magnifice, oferindu-mi o călătorie fascinantă prin trecut și prezent. Cu fiecare colț de plajă și fiecare sat tradițional, Corsica continuă să mă cucerească și să-mi alimenteze pasiunea pentru călătorii autentice și experiențe memorabile.
motive pentru care ador Corsica

1. Pentru că este o variantă paradisiacă la îndemână. Nu-mi permit, cel puțin momentan, vacanțe cu adevărat exotice, pe insule gen Caraibes sau Bahamas, așa că încerc să descopăr paradisul ăsta mai de-aproape, iar malul Mediteranei nu-i rău deloc, unde mai pui că-i și la îndemână. Sunt o mulțime de plaje cu nisip alb, înconjurate de ape turcoaz și pe bătrânul continent, iar Corsica deține o destule.
2. Pentru că este o destinație autentică, care nu inspiră nici pe departe vreo atmosferă de bâlci, turistică sau mult prea comercială, așa cum în puține locuri din Europa mai găsești. Corsica nu a devenit încă o insulă răsuflată, unde să fii asaltat la fiecare colț de stradă de mizerii și kitshuri ieftine, unde prețurile să răbufnească pe nedrept, iar aglomerația să-și facă de cap cu turiști de tot felul. Localnicii știu că trebuie să investească ca să atragă, dar s-au prins și că majoritatea celor care vin aici o fac special pentru simplitate, așa că insula nu-i încă prelucrată prea mult de mâna omului. Nu te gândi acum că-i chiar pustietate, Corsica rămâne, deși modestă, o destinație agreabilă, colorată și atrăgătoare.

motive pentru care ador Corsica

 

3. Pentru că eu sunt un spirit mai liber și nu mă dau în vânt după sejururi all-inclusive în stațiuni fițoase, sau pe la hoteluri de cinci stele. Nu țin neapărat nici să mă bronzez tolănită într-un șezlong, la umbreluțe sau divanuri, un cearșaf și-o palmă de nisip sălbatic îmi sunt mai pe plac. Deși pare ciudat, mă atage mai mult simplitatea decât luxul și opulența și nici nu țin să mă laud la prieteni despre cum mi-am petrecut concediul prin cine știe ce destinații exclusiviste. Dă-mi natură naturală, munți, plaje, un cort și te voi iubi toată viața.

4. Pentru  că ador vacanțele de vară pline, în care să pot combina mai multe activități, drumeții pe munte, lenevit la soare, sporturi și activități în natură, vizite culturale și desigur câteva bucate și vinuri alese, iar Corsica este perfectă pentru toate acestea. Ca să ajungi la plajă sigur trebuie să traversezi un munte, ca să vizitezi un oraș sigur vei admira un peisaj superb, ca să faci o plimbare sigur te vor îmbia câteva arome locale. 
motive pentru care ador Corsica

 

5. Pentru că iubesc să urc pe munți, iar Corsica este toată numai un munte. Deși este o insulă, și ca orice insulă te duce cu gândul la mare, prima imagine care îmi vine în minte când îmi spui Corsica este cea a munților. Stiam că munții corsicani sunt impunători, dar nu mi i-am imaginat niciodată chiar așa. Sunt primii care te lovesc în față când ajungi pe insulă, indiferent de calea pe care vii. Trasee mai lungi, mai scurte, mai ușoare, mai dificile, mai pentru începători sau pentru avansați, masivul corsican deține de toate, numai să știi să te bucuri de ele și să le apreciezi.
motive pentru care ador Corsica
6. Pentru că ador marea și lenevitul la plajă astăzi, când este atât de la modă să bifăm cât mai multe orașe, chiar dacă nu înțelegem mare lucru din ele, să intrăm în cât mai multe muzee care n-au nimic de a face cu noi, sau să ne lăudăm despre cât de obositi am ajuns acasă din vacanță de la cât am alergat. Desigur că tot ce-am enumerat mai sus nu-i rău, vacanțele au și un scop de cunoaștere, însă să nu-l ignorăm totuși pe cel de relaxare. Chiar dacă prefer muntele, întotdeauna mi-a plăcut marea, așa că nu prea concep o vacanță de vară fără cel puțin câteva zile pe malul mării și recunosc fără rușine că îmi place să mă bălăcesc, să inot, să mă bronzez, sau pur simplu să lâncezesc la soare fără să fac nimic, chiar dacă lumea asta-i mare și mă tot așteaptă să o văd. Si pe bună dreptate, care ar mai fi farmecul unei incursiuni în mijlocul Mediteranei fără să „vizitezi” și câteva palaje? Mai ales când Corsica dispune de atâtea cu nispip fin, de golfulețe intime cu ape turcoaz, de lagune paradisiace, multe dintre ele adevărate exponente de muzeu. 

motive pentru care ador Corsica
7. Pentru că natura este naturală în Corsica, ea fiind una dintre puținele insule europene care și-a păstrat destul de mult originalitatea. Fiecare colțisor de natură oferă un adevărat spectacol, ca să nu mai vorbim de animale. Nicăieri n-am întâlnit atâtea vaci, capre și mai ales porci pe marginea drumului ca în Corsica. Fiindcă nu a suferit o dezvoltare intensa, Corsica conservă și astăzi o autencitate străveche, care se traduce mai degrabă printr-o sălbăticie omogenă și armonioasă. Si tocmai sălbăticia aceasta care te întâmpina la tot pasul dă farmec Corsicii. 
motive pentru care ador Corsica

 

8. Pentru că… Lonzu, Muscadellu și Pietra. Dacă mă întrebați a ce miroase Corsica, ei bine miroase a Lonza. Lonzu este cel mai popular produs de charcuterie corsicană, o bucată de carne de porc preparată și păstrată după o rețetă unică, tradițională. De cum intri la prăvălii, și mă refer aici atât la marile suprafețe comerciale cât și la buticurile de la colț, te va lovi aroma lui puternică, care-ți va lăsa gura apă până te vei hotărî să-l guști. Mirosul este atât de pregnant și atât de răspândit încât eu și acasă când vreau să miros niște Corsica, bag nasul la Lonzu. Am mai mereu unul în frigider. Si mai sunt Pietra, berea cu adevărat corsicană din făină de castane, Muscadellu, cel mai bun vin spumant, dulceag exact cât trebuie și cu iz mediteranean… 
motive pentru care ador Corsica
9. Pentru satele spanzurate de muntii, așa-zisele villages-perchés, cum le numesc francezii. Sunt multe în Franța, dar nici un de parcă nu sfidează gravitația ca în Corsica. Construite cu adevărat pe verticala pereților stâncoși, te fac să te întrebi stupefiat „oare cum pot locui oameni acolo?!”. Și locuiesc. Nu mulți, dar locuiesc… 
motive pentru care ador Corsica
10. Pentru ca peisajele si drumurile sunt un adevarat spectacol. Majoritatea asociază Corsica cu Napoleon, insa obiectivele istorice și culturale sunt o ultimă prioritate pe acestă insulă. Atracțiile turistice în Corsica se bazează în primul rând pe patrimoniul natural, Corsica fiind un loc unde munții înalți contrastează cu plajele paradisiace, oferind niște peisaje de vis. Apoi drumurile în Corsica nu sunt nimic altceva decât o succesiune interminabilă de serpentine înguste, viraje strânse, stânci și inaltimi amețitoare, condusul fiind o adevărată provocare. E bine să îți iei marje considerabile de timp pentru a ajunge dintr-un loc în altul, până și distanțele cele mai scurte vor dura o veșnicie. Dar n-o să fie bai, pe drumurile din Corsica nu o să te plictisești niciodată! 

motive pentru care ador Corsica
Etichete: , , , , ,