„Orice drumeție pe munte ar trebuie să se termine cu o baie în mare!” am zis ferm-convinsă în timp ce mă bălăceam în Mediterană imediat după ce am coborât de la Pozzi, la plajă în Golful Ajaccio. Și zău că așa este, senzația aceea de relaxare totală în apele mării după două zile în bocanci pe poteci stâncoase este de-a dreptul divină. Îmi place muntele foarte mult, dar recunosc că și marea are farmecul ei, mai ales când este vorba despre Mediterană și despre apele ei calde și limpezi, de un albastru-turcoaz aproape ireal. Iar Corsica, deși cunoscută mai mult pentru țărmurile ei stâncoase, posedă o mulțime de plaje, ai zice chiar exotice, care mai de care mai ascunse și mai naturale, dacă nu mi-ar lipsi muntele, zău că m-aș duce să lenevesc toată ziua pe nisipul lor.

 

plajă în Golful Ajaccio (I): Isolella

Și aproape că asta am făcut în ultima excursie în Corsica. Cu o singură excepție, nu a fost zi în care să nu merg pe plajă. Fie că am mers să mă bronzez și să mă bălăcesc, fie că am mers să mă plimb desculță pe nisip, să fotografiez, să citesc, sau pur și simplu să privesc marea, aproape zilnic am fost la țărm. Adevărul este că nici nu eram departe, campingul fiind la 10 minute de mers pe jos de plajă. Din comoditate, aproape mereu mergeam la plaja cea mai apropiată, astfel încât să nu fie nevoie să luăm mașina. Însă într-o duminică am luat-o pentru a merge la Isolella, nici ea prea departe, dar nici accesibilă la picior.

Micuța peninsulă Isolella, de pe raza comunei Pietrosella, este autentică și plină de șarm, părând aproape o imagine desprinsă dintr-o carte poștală. Chiar cred că i-am trimis mamei una! Situată în Golful Ajaccio, Isolella nu este nici prea sălbatică, ca alte locuri de pe insulă, dar nici prea turistică ori aglomerată, oferind pe lângă câteva plaje interesante, și trasee de drumeție, plus un turn genovez din secolul XVII, dar nu pentru ele venisem noi acolo. Există mai multe plaje în jurul peninsulei, mai mari mai mici, mai stâncoase, mai fine, mai sălbatice sau mai umblate, după gusturile și preferințele fiecăruia, am ales o limbă de nisip între plajele Sante Barbe și Stagnole, numai bun de bronzat, bălăcit și admirat Ajaccio și mai ales îlot-ul (fr, insulă micuță) legat țărm printr-un un trotuar pietruit.

Fie vorba între noi, pe mine plajele înghesuite și agitate, decorate cu șezlonguri și umbreluțe fițoase, nu mă prea atrag. Prefer mai degrabă să-mi întind cearceaful într-un loc mai retras, natural și liniștit, unde să pot profita în voie, ceea ce am și făcut de altfel. În mai apa nu era foarte caldă, temperatura fiind undeva la 17-18°C, dar asta nu m-a împiedicat să fac o baie pe cinste. În rest, am lenevit la soare și- vai!- cât de bine a fost!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PS: pentru cei care sunt interesați de plajele din Corsica, site-ul plages.tv se poate dovedi foarte ultil. Le aveți aproape pe toate, cu poze și descrieri, este de ajuns să dați un click pe hartă la zona unde sunteți interesați.

 

Etichete: , , , , ,