În fiecare an, în Tours, în prima săptămână din mai, se organizează La Foire de Tours. Ce este ăsta o să mă întrebați. Este un târg, unde vreo 700 de negustori își expun si vând mărfurile. Găsești de toate: de la chestii artizanale, mobilier, mașini, ustensile pentru grădinărit, până la oferte turistice, haine și cosmetice. Dar nu astea sunt importante. Nu pentru ele merge francezu’ la târg.  Motivul principal, pentru care toată populația Tours-ului și a întregii regiuni merge la foire, este celebrul Village Gastronomique, sau mai pe românește: locul unde se mănâncă și se bea

Mai exact, într-o curte mare, amenajată și îngrădită, undeva la marginea orașului, sunt adunate la un loc multe standuri cu mâncare și băutură. Găsești în general mâncăruri tradiționale din regiunea Centru, răcituri sau preparate gătite, dar și bunătăți din alte regiuni, inclusiv din cele ale Franței insulare, adică din Corsica, Reunion, Martinica și altele, care mai sunt ele. Ca băuturi, predomină desigur vinurile, însă standurile insulelor te îmbie cu diverse cocktailuri  exotice. Cred că am văzut totuși și un stand cu bere! În fiecare an este invitată speciala la târg o altă țară, sau o regiune a unei țări, cu toată gastronomia ei specifică. Anul acesta a fost Insula Maurice, iar anul trecut Sicilia. Da, am fost și anul trecut la Foire! De fapt, sunt chiar la a treia ediție. 
Pentru toți cei care aleg să viziteze Valea Loarei în mai, deși personal nu recomand din motive meteo, Village Gastronomique este o ocazie excelentă de a descoperi gastronomia și vinurile regiunii. Cum se petrec lucrurile la Village Gastronomique? 

Păi… se pleacă de acasă, cu tot neamul, prietenii, vecinii și de preferat fără mașină. Încă este ilegal să conduci băut, chiar și în Franța. Dar dacă ai venit totuși cu mașina, asta este acum, n-ai ce-i face, te întorci acasă cu taxiul, sau cu autobuzul de noapte. Nu-i de glumă, poliția stă la pândă la colț. Prima problemă intervine în momentul când te apropii de locul cu pricina : deja vezi mașinile parcate la câțiva kilometrii de târg, semn că parcarea pusă la dispoziție dă pe afară. Noroc că târgul se ține lângă Auchan și Ikea și au și ei parcări foarte încăpătoarel.Bun, după ce ai parcat, ai încuiat bine ușile și n-ai lăsat nimic la vedere în mașină, pentru că sunt mulți compatrioți de-ai noștrii pe aici și nu numai, te îndrepți, în șir indian, urmând gloata, către intrarea în village. Deși ai ajuns la o oră rezonabilă, constați cu stupoare că este vilajul este deja full, semn că alții s-au grăbit înaintea ta. Cine-i întrece pe francezi când e vorba de…. distracție! Începi „obligator”, cum zicea o profă în liceu, cu un tur al standurilor, căscând gura în fața fiecăruia, gândindu-te cam ce ai vrea tu să mănânci și să bei anul acesta, ca să nu fie la fel ca anul trecut, vorba aia, e destul de variată bucătăria franceză. Sute de mirosuri trec și se îmbină sub nasul tău: cârnați de toate felurile la grătar, jambon și alte „friptane”, cartofi prăjiți, legume, ceapă călită în tigăi imense. Toate arată bine și nu știi ce să alegi. Păcat că nu te ține stomacul să guști din fiecare, iar dacă te ține atunci ești norocos. Totuși trebuie să te țină și buzunarul. Nu-i exagerat de scump, dar totuși. În general mâncarea este la pachet, gen sandviș/hot-dog, dar sunt și standuri mai elegante, care îți pun la dispoziție farfurii, tacâmuri și chiar scaune. Acum dacă alegi o friptură, n-oi pleca cu ea în mână! 

După ce te hotărăști ce mănânci, trebuie să alegi ce bei. Zeci de standuri cu vin, din toate regiunile Franței, dar mai ales din zona Loarei, îți stau la dispoziție. Roșu, alb, roze, plat, spumos, nou, vechi, dulce, sec, …acru, amar, sărat….fii sigur că ai de unde alege. 3-4 euro paharul, vreo 10-15 sticla. Am observat că se preferă sticla! Continui tura și descoperi deserturile: tarte, înghețate, prăjituri orientale (mamă-mamă, delicioase!!!). Ah, uitasem! Și nelipsita brânză! Cum am putut să uit! 

După ce ai studiat oferta, trebuie să te oprești undeva să servești apéro-ul. În Franța apéro-ul este obligatoriu, altfel, v-am mai spus eu, nu-i art de vivre à  la française. Apéro-ul este băutura aperitiv de fapt, însoțită de obicei de ceva de ronțăit, gen cârnați, masiline, ca să nu-l bei chiar sec. Eu încep de obicei cu o cupă de vin spumos, un pétillant adică. Însă în timp ce căutăm pétillantul mi-a sărit în ochi standul cu șampanie. Șampanie din aia adevărată vreau să zic, din Champagne și am zis azi hai să gustăm! Aveam chiar de ales: roșie, rosé sau albă! Rosé, s’il vous plaît! 


În timp ce-mi serveam șampania, am zărit niște prieteni. După un timp am zărit alți prieteni și apoi alții și credeți-mă nu mi se trăgea de la șampanie. Chiar erau acolo, doar v-am spus, toată populația orașului vine la foire. Ne-au invitat să mâncăm împreună, așa că i-am acompaniat și am servit câte un côte de boeuf  (cotlet de vitel) de 1kg, la grătar. O bunătate! Stați liniștiți, n-am mâncat singură 1 kg de carne, porția era pentru două persoane. Cu salată verde, cartofi prăjiți, ciuperci. Am asortat-o cu un vin sec roșu de Saint-Nicolas de Bourgueil, de aici din regiune și firește că a fost cu adevărat delicioasă. După masă, seara trebuie să continue neapărat la un pahar de vorbă în fața unuia dintre multele standuri ale licorii lui Bachus. Mai o vorbă, mai o gură de vin, înc-o vorbă, înc-o gură de vin și tot așa până hîîîîîc, se face ceață. Glumesc, desigur! Dacă vrei te poți muta de la un stand la altul, să fii sigur că nu înțepenești pe loc și mai ales să fii sigur că ți-ai delectat papilele cu mai multe sortimente de vinuri. Iar dacă vrei altceva, nici o problemă, te muți la cocktail-uri, v-am zis doar că oferta este variată. 

În general oamenii continuă așa până când…… nu mai încape! Dacă atunci când ai venit toată lumea îți părea liniștită, mai spre miezul nopții vei observa cum toți parcă se clatină. Și se clatină pe bune, nu neaparat pentru că ai fi tu amețit, ci pentru că toți în jurul tău sunt cam…băuți. Pentru că așa este în Franța: atât timp cât vinul curge și brânza este din belșug, lumea este fericită și țara merge. Sau nu merge se pare…. Așa că mai bine te urci într-un taxi și o tai acasă! 
 

PS 1: știm cu toții că alcoolul se consumă în cantități moderate!
 
PS 2: n-am poze multe să vă arăt. Inițial n-am vrut să-mi iau aparatul, pentru că mă duceam să mănânc, nu să pozez, dar până la urmă am luat Canonul, pentru că era mai mic. N-am făcut decât câteva poze. 

Etichete: , , , , ,