În fine, ar fi multe de spus, dar nu vreau să vă plictisesc cu detalii. Sunt mai multe domenii care se pot vizita și unde se pot face degustări, însă eu am ales Casa Brotte, o inteprindere familială independentă, veche de aproape cinci generații. Casa a fost fondată în 1931 de Charles Brotte, unul dintre pionierii viticulturii din Valea Ronului, iar cel mai reputat vin al casei este La Fiole du Pape, un vin cu o poveste foarte interesantă. Însă înainte de poveste a fost muzeul…
Muzeul vinului de la Casa Brotte a fost creat în 1972 de Jeanne Brotte și este unicul de acest fel din zona Châteauneuf-du-Pape. Modest dar interesant, muzeul propune un parcurs tematic pentru a afla mai multe despre meseria de viticultor, oferind totodată o mulțime de informații despre viticultură, vinuri, dar mai ales despre tipicitatea regiunii viticole a Văii Ronului, cu accent pe podgoria Châteauneuf-du-Pape, desigur. Muzeul se termină, cum altfel, decât cu o degustare, alături existând un butic unde se comercializează mai multe vinuri ale casei, butic ce nu poate lasa niciun iubitor de vinuri indiferent.
Noi am cerut să degustăm câteva roșii și rosé, astfel că ne-au adus vinuri pe măsura cerințelor. Am început cu un rosé care nu mi-a plăcut foarte tare, l-am găsit cam dur și… plin de mândrie pentru gusturile mele… în materie de rosé. Au urmat două vinuri roșii, unul la fel de tare și îngâmfat, căruia nu-i mai știu numele, apoi un Domaine Grosset din 2013 ceva mai lejer, iar la final „vedeta” La Fiole du Pape, despre care nu știam nimic la acel moment, dar aveam să aflu că este cel mai prestigios vin al Casei Brotte și unul dintre cele mai renumite și bine vândute de pe Valea Ronului. La Fiole du Pape este un vin excelent, însă înainte să-l degust n-am putut să nu remarc sticla, deformată și „prăfuită” de parcă fusese tocmai scoasă din străfundurile unei pivnițe. De fapt chiar asta am crezut inițial, însă…
Inspirat de regiunea Champagne, unde viticultorii produc vinuri non-millésimés, adică un amestec de ani de recoltă diferiți, Charles Brotte a avut ideea de a aplica acest savoire-faire la Châteauneuf-du-Pape. Ca în Champagne, în cazul vinului Fiole du Pape, după fermentare, mai multe vinuri de bază sunt asamblate într-un cuvée care reflectă o anume tipicitate în „stilul casei” și o anumită constanță a stilului și gustului, lucru imposibil cu o singură producție, pentru că anii se succed, dar nu se aseamănă. Cuvée-urile sunt de fapt niște asamblaje, dacă vă întrebati cumva, adică vinuri create din soiuri diferite sau/si ani diferiti, care se pun în avantaj reciproc, pentru ca rezultatul să fie mai bun decât ar fi fiecare soi, sau an luat în parte.
Și cu Fiole du Pape am încheiat într-o notă interesantă incursiunea neprevăzută de la sfârșit de iarnă-început de primăvară în sudul Franței, nu înainte de a poposi, preț de câteva fotografii, prin vie. Pe când următoarea escapadă? Cine știe… Sănătoși să fim și bani să avem că ocazii sigur se vor ivi întotdeauna.
Ajouter une légende |
Etichete: CALATORII, CULINARE FRANTUZESTI, FRANTA, PROVENCE, SUD, VINURI FRANTUZESTI
Dani P. says
Esti o sursa nesecata de informatie, Larisa !
Larisa says
Multumesc, ma bucur in cazul asta 🙂
Maria says
Eu astaam admiratmereu la francezi: faptul că se păstrează…tradiția, obiceiurile…te poți bucura de trecut în stil contemporan. 😉
Larisa says
Bine si frumos spus, Maria, te poti bucura de trecut in stil contemporan. Pupici!
Köp Coola Teknikprylar says
Va salut cu drag, nu stiam de acest termen de "terroir" insa este clar ca pentru un vin de calitate trebuie sa tinem cont de o serie de factori, pornind de la sol si clima si terminand cu pasiune si rabdare pentru un produs finit de o calitate superioara, ma bucur mult ca am avut ocazia sa mai invat ceva de la dumneavoastra.
Larisa says
Cu mare drag :)!
Liana says
Buna, Larisa draga,
Vreau sa-ti zic ca am ajuns si noi pe la Châteauneuf-du-Pape cand eram "la o tura" prin imprejurimile Provence-ului. Dar am ajuns asa "ca musca-n zer" daca-mi intelegi expresia ardeleneasca 🙂 Nu stiam noi prea multe dar parca locul ne-a atras ca un magnet 🙂 Ne-am delectat cu o degustare si e atat de adevarat ca vinurile lor sunt superbe , n-ai cum sa te intorci acasa fara ele 🙂
Mi-a placut mult cum ne-ai povestit despre regiune, acum vad locurile si obiceiurile mult mai aproape de cum sunt ele cu adevarat . Poate ne vom intoarce , prin mai vine o prietena si aproape sigur mergem in Provence.
Dar , ghici unde mergem sigur in vacanta din iunie ?….. CORSICA ! 🙂
Trebuie sa ma apuc sa-ti recitesc "dosarele" cap-coada 🙂
O zi buna !
Larisa says
Sa stii ca nici noi nu stiam foarte multe despre Châteauneuf-du-Pape, decat ca vinurile-s bune :p. Toate detaliile pe care le-am prezentat in articol le-am aflat fie la fata locului, vizitand muzeul, fie dupa, documentandu-ma pt blog :)). Ca sa vezi ca si blogul este o sursa indirecta de noutati, inclusiv pentru mine.
Ah, Corsicaaa!!! Ce frumos! Noi anul asta o sa facem o pauza, cred ca mergem pe la vecinii spanioli la sfarsit de vara, dar nu e inca batut in cuie. Sunt curioasa in Corsica intentionati sa mergeti. Dar indiferent unde ati merge, insula este superba, sunt convinsa ca o sa iti placa negresit.
Zi faina si tie!
Liana says
O sa mergem impreuna cu 2 prieteni si ne-am gandit sa facem un road trip :).
Sarbatori fericite pentru Pastele catolic !
Noi am decis sa sarbatorim in Camargue 🙂
Larisa says
Super! Asa o sa vedeti mai mult din insula 🙂
Multumim, asemenea! Noi o sa petrecem prin regiune, cu o iesire pe la cateva castele daca vremea va fi buna, nu de alta dar s-au anuntat ploi pt weekendul viitor 🙁
Jurnal cu flori says
Stiu prea putine despre vin, dar ma bucur sa aflu cat de multe!!!!!
Larisa says
Ma bucur in cazul asta, daca articolul meu ti-a fost de folos 😉
coco says
ce frumoasa vizita, imi plac vinurile dulci, asa…din cand in cand!
Larisa says
Se gasesc si vinuri dulci, au francezii de toate :))
Alexandra V says
Vinuri, gradina, gastronomie, obiective turistice si mai cate altele! Blogul tau este o mica enciclopedie, bravo!
Larisa says
Multumesc, Alexandra! Eh, scriu si eu despre ce-mi place …
Nice says
Vai ce sticla deosebita! Cum sa nu te intrebi care e povestea ei? As gusta si eu din vinul asta asa fin si select, neaparat cu o friptura de mistret alaturi. 😀
N-am incercat mistret pana acum, dar m-a facut Tiriac curioasa. :))
Larisa says
:)))
Nici eu nu-s amatoare de vanat, dar am incercat o singura data mistret, chiar la niste prieteni romani. Nu este rea carnea, mai ales daca este bine gatita, de cineva care se pricepe la gatit vanat si daca iti place carnea de porc in general. Au amandoua aproape acelasi gust…
Svetlana says
Draga Larisa , te citesc si recitesc , te urmaresc ! Am vizitat tot ce ai scris tu aici,am fost in regiune 3 saptamini sfirsitul lui Iunie pina la jum . lui iulie 2017…pentru lavanda .Am locuit la Le clos de l'arbousier – Sorgue .Inspirata si orientata de blogul tau am vizitat Muzeul Brotte si am observat , cu mare mandrie , pe o harta a vinurilor europene , asezate la cinste vinurile noastre de pe Tarnave si Oltenia . Spania , Franta si noi!!! Am luat la fameuse Fiole du Pape si f .f. dulcele Beaumes de Venise muscat , delicios .Cea mai frumoasa ( culoare , parfum , chant de cigales )cultura de lavanda am vazut-o linga Menerbes si apoi Sault .De vazut Pont du Gard si Vaison la romaine . Calatorii inspirate si nenumarate iti doresc !
Larisa says
Multumesc pentru experientele impartasite, Svetlana! Ma bucur ca ti-a placut, este o zona foarte pitoreasca. Iti multumesc pentru urari, calatorii insirate si tie!