sursa foto (că eu n-am luat aparatul)

Nu știu cum fuse pe la voi, dar la mine weekendul a fost cu adevărat mizerabil. Ca vreme, că în rest am încercat să-l îmbunătățim cum am putut mai bine. Dacă sâmbătă a fost destul de frig, de mi-am tras juma’ de șifonier pe mine, duminică s-a mai încălzit, dar a plouat toată ziua. A fost o ploaie din aia mocăneasca, rece și umedă (nu că o ploaie ar putea fi uscată!) de iarnă, de-ți ingheatau toate oasele. Am observat că pe mai toate terenurile agricole din regiune băltește apa. Cred că va fi groaznic cu recoltele! Loara a acoperit trotuarele de promenadă de pe maluri. E atât de învolburată, crescută și tubure de ți-e și frică să te uiți la ea. Noroc că albia ei este foarte adâncă, că altfel cred că îmi bătea de mult în geam.

Dar până iese Loara din matcă, noi să ne vedem de ale noastre. Sâmbătă seara am fost invitați la niște prieteni pentru o „soirée crepes„, adică o mini-petrecere cu clătite. Am mâncat clătite sărate și clătite dulci. Dar înainte să lămurim o treabă. Aici există deopotrivă crêpes și galettes, ambele sunt clătite. Nici ei nu știu care este practic diferența între ele. În principiu aluatul de galettes se face cu făină neagră și apa și se garniseste cu chesti sărate gen jambon, brânză, legume, pe când crêpes se fac cum obișnuim și noi cu lapte, ouă și făină albă și pot fi sărate sau dulci. Mama lor de clătite! Și la masă se contraziceau, unii ziceau că astea sunt galettes, alții că sunt crêpes.
Chiar voi obișnuiți să faceți clătite-aperitiv? Adică să le umpleți cu chestii sărate? Eu deși știam despre ele, și m-am ținut să încerc, n-am făcut niciodată
Sâmbătă fiecare și-a făcut clătita lui. Mă rog, galetta lui, că din câte văd pe net cred că am mâncat totuși galettes. Bine, ne-a făcut-o stăpâna clasei, dar fiecare cu cea vrut în ea. Cum mie nu-mi place să fie prea aglomerată, am ales jambon, ciuperci și brânză Roquefort. A fost un deliciu. Alții au cobinat diverse alte ingrediente ca umplutură cum ar fi: cartofi fierti, smântână, diverse brânzeturi, pui, ou etc. Galettele le-am servit așa cum se servesc ele la mama lor în Bretania, cu cidru, o băutură slab alcolizata (2%-8%) obținută din fermentația merelor. Nu ma omor dupa el, dar sâmbătă a mers la fix.

Puteți încerca acasă, nu e greu. Faceți un aluat ca cel de clătite clasice, dar cu făină neagră, un oușor, apa și sare. Aceeași textură ca la clătitele obișnuite, același mod de coacere. Pentru umplutură alegeți ce vă place, dar nu toate odata. În principiu trebuie niște cărnița (jambon, bacon, pui, pește etc), niște brânzică (de preferat ceva care se topește la cald) și un sosuleț așa, cu legume călite în tigaie (ceapă, dovlecel, ardei, ciuperci). Ah și un oușor poate. Cum faceți toată treaba? Păi după ce ați făcut un teanc de galette, luați una câte una, o puneți iar în tigaie cu puțin ulei sau unt, la foc mic să se reincalzeasca, puneți compoziția de legume, jambonul, radeți brânza (toate acolo pe foc, repede, să nu se ardă ) și dacă vă place spargeți și un ou. Toate fiind calde oul se va întări repede. Parțial. Bleahhh, de-aia nu vreau cu ou!  Mutați pe o farfurie și împachetați. Simplu nu? 
  
La desert am avut tot clătite, de data asta din cele obișnuite, pe care le cunoaștem cu toții. Eu le-am servit cu gem de pere, însă prietenii mei le-au servit după preferințe cu zahăr, cu nutella, cu ciocolată, caramel, frișcă etc. Fiecare cu gusturile lui.

Duminica am început-o acasă cu un film deosebit. Les Misérables, dar nu asta nou, ci acela din 1998 cu Liam Neeson (Jean Valjean), Geoffrey Rush (Javert), Uma Thurman(Fantine) și Claire Danes (Cosette). Bun roman, bună ecranizare. Fascinat Parisul ăla când se mergea cu trăsura pe Pont des Invalides, când exista un zid de apărare din piatră și așteptai la poartă să intri (sau îl săreai!), când cartierele sărace erau îngropate în noroi și mizerie, dar același Nôtre Dame și același Pont Neuf dominau urbea. Ecranizarea este foarte bună, interpretarea actorilor impecabilă, imaginile, scenariul, excelente. Îl recomand!

Pe seară am mers la un concert drăguț, la Saint Patrice, o mică localitate pe lângă mine. Am plecat pe o vreme extra-mega ploioasă. La un momentdat ploua așa tare, de nu mai vedeam nimic în față pe autostradă. Dar am reușit să salut din mers castelul Langeais, care era tot acolo, pe dreapta și unde va rămâne probabil multe sute de ani de aici înainte. Un restaurant al unei cunoștințe organiza o serată jazz. De fapt concertul făcea parte dintr-un festival care a avut loc luna asta prin regiune, timp de câteva saptamni, „Au fil du Jazz„. Bine nu prea era ăla jazz adevărat, dar tipa care cânta avea o voce expresivă. Era de fapt o mică formație, o fată și 2 băieți, unul la chitară și unul la bas. Madera Em Trio. Fain. Plăcut să-i asculți. Am plătit intrarea 6 euro, în care aveam inclusă și o băutură la alegere dintr-o lista. La Saint Patrice este un alt castel, Château Rochecotte, cocoțat pe un deal în mijlocul satului, dar asta nu mai este muzeu, ci hotel, aviz amatorilor care vor să vadă Valea Loarei și să se cazeze la castel. Dacă vă ține buzunarul aruncați un ochișor aici.
Saint Patrice
Cand vine primavara?
Château Rochecotte (n-am avut trepiedul)

Am încheiat seara plăcut (oare?!), acasă, cu un alt film, de data asta The Impossible. Bad idea să-l vezi în timp ce iei cină! După un sfert de oră ne trecuse toată pofta de mâncare. Filmul este….este….hmmm cum să zic….”puțin” cutremurător poate? Impresionant? Trist? Nu îmi găsesc cuvintele. Oricum, nu are cum să te lase rece, decât dacă ești insensibil. M-a impresionat în primul rând povestea familiei, mai ales că este una adevărată și m-am bucurat nespus că s-a terminat cu bine. Pentru ei. N-am putut să mă abțin să nu gândesc „Doamne, cât de norocoși au fost!”  Că pentru alții s-a terminat mai nasol. Apoi m-a impresionat tragedia în sine, imaginile cu plajele măturate de val, ce se întâmpla sub apă, cum erau izbiți …God!…. 




Și cam ăsta fuse weekendul meu ploios. 
Voi cum petrecurăți?
 
Dacă astrele se aliniază cum trebuie, weekendul viitor se anunța unul cu mulți kilometri la bord. Dar nu zic nimic deocamdată, sper doar în tăcere. 
Săptămână execelenta tuturor!

Etichete: , , ,