Zilele trecute, privind bicicleta mea atârnată într-un cui din garaj, prăfuită și părăsită, mi-am dat seama că puține au fost ieșirile pe două roți de anul acesta. De fapt ce vorbesc eu aici, puține este… puțin spus, n-a fost decât una singură în lungul Loarei într-o duminică de primăvară. Asta este, pedalatul nu prea se potrivește cu burtica, mai ales în cazul unei începătoare neîndemânatice ca mine, care are destul de des « sansa » să se răstoarne pe asfalt. Dar nu-i bai, vor urma cel mai probabil ieșiri mai numeroase anii următori, mult mai plăcute și interesante, în formație extinsă. Nu, n-avem de gând să-l învățam pe Azorel să biciclească, am face-o dacă s-ar putea, în schimb pe fetița noastră da, și asta de la o vârstă cât mai fragedă, n-aș vrea să se se urce ca mine prima data în șa, cu temeri și multă stângăcie, la 30 de ani. În plus, Valea Loarei este o regiune destul de ofertantă în trasee faine de bicicletă, ar fi și păcat să nu profităm pe cât putem. Vara asta am văzut o mulțime de oameni care biciclesc prin zonă. Mai mult ca sigur tot atâția erau și anii trecuți, cel mai probabil anul acesta i-am observat eu mai bine. În mare parte sunt turiști, francezi sau străini, veniți nu doar pentru «a bifa» celebrele  castele, ci și pentru mișcare, aventură sau descoperiri de cărări mai puțin bătute. Și pe bună dreptate, cu bicicleta ai șansa să descoperi, dincolo de obiectivele turistice promovate, și o altă față a Văii Loarei, una mai rurală și mai calmă, mai tradițională și originală, acea vie à la campagne idilica ce se desfășoară printre câmpuri nesfârșite și podgorii vălurate, întrerupte de pâlcuri de pădure, ferme vechi, mori de vânt, poduri de piatră în arcade, biserici romane sau troglodiți ce încă mai locuiesc în peșteri. Firește că astfel de locuri se pot descoperi și cu mașina dacă vrei să le cunoști, însă cred că bicicleta îți oferă o experiență mult mai autentică, mai apropiată de oameni, de locuri și de natură. Alături de turiști mai sunt și localnicii, pentru care mersul pe bicicletă reprezintă o activitate populara în zilele calde de weekend. Mă bucur să descopăr printre toți acești oameni care biciclesc pe malurile Loarei, fie ei turiști sau localnici, mai multe categorii de vârste, nu numai tineri. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, cei mai numeroși nu-s deloc tinerii ieșiți în cuplu sau în gașcă, ci mai degrabă familiile cu copii, dar mai ales persoane trecute bine de prima tinerețe, oameni de vârsta a treia ce pedalează cu spor, într-o formă fizică și psihică excelentă. 


Cât despre traseele de bicicletă din zonă, ele sunt multe și de mai multe categorii, practic concepute și amenajate să multumeasca pe toată lumea. Există pe de o parte piste doar pentru biciclete, fără nici un fel de trafic motorizat, semnalizate, securizate și întreținute, unde te poți plimba în siguranță, mai ales dacă ești cu copiii sau ești vreun fricos asa ca mine. Sunt și piste care pe unele porțiuni intersectează șosele, dar acest lucru este marcat pe hartă, astfel încât să știi și să-ți stabilești traseul după cum dorești. Mai sunt și trasee de bicicletă care merg exclusiv pe șosele, dar de regulă acestea sunt dintre cele lăturalnice, «de tara», mai puțin circulate, în nici un caz drumuri naționale periculoase. Toate sunt rute tematice, gândite astfel încât biciclistul, în afară de pedalatul în sine, să poată traversa locuri de interes turistic, să poată ajunge la puncte de belvedere sau la locuri amenajate pentru picnic. Desigur că sunt și persoane care biciclesc mai mult pentru sportul în sine și mai puțin pentru a admira locurile, însă eu cred că fiecare își poate adapta ruta după bunul plac. Și nu în ultimul rând exista și traseele sălbatice, neomologate pentru bicicletă, dar foarte plăcute și interesante pentru doritori, ca drumurile forestire, un pic mai greoaie ce-i drept uneori, prin păduri sau pe malurilel Loarei, numai bune pentru a descoperi vegetația și fauna, pentru popasuri de plajă, bălăceală sau pescuit vara sau, de ce nu, pentru o sesiune de cules de ciuperci (pentru cine se pricepe) toamna.

Cu bicicleta pe malul Lorei, inapoi spre casa, dupa o sesiune de plaja, balaceala si pescuit (iulie 2015)

Un pic de bicicleala printre vii si-o noapte la cort (2014)

Loire à vélo este cel mai cunoscut traseu cicloturistic din zonă și cel mai întrebuințat de iubitorii de bicicletă, inclusiv de mine personal. Loire à vélo este o pistă pentru biciclete unică în Franța, lungă de 800 km în lungul Loarei, din care vreo 250 km se desfășoară în Touraine, amenajată, semnalizată și securizată în ambele sensuri de mers, de la Nevers până la oceanul Atlantic. Firește, nu trebuie să parcurgi tot traseul dacă ajungi aici, tocmai de aceea, Loire à vélo este împărțită în etape, fiecare de până la 40 km,  distanță gândită pentru un om obișnuit, etape ce se pot cumula sau fractiona, în funcție de experiența și dorința fiecăruia. Traseul nu prezintă dificultăți, este foarte bine marcat, dar mai ales construit și întreținut, iar din ruta principală se desprind o mulțime de rute secundare ce permit bicicliștilor să descopere un peisaj viu, o zonă naturală și culturală deosebită, unde pot admira de la plajele ultimului fluviu sălbatic din Europa, până la celebrele castele renascentiste, orașe cu iz medieval sau sate tradiționale, câteva clasate printre cele mai frumoase din Franța. 
  

Pe Loire à vélo, 14 iulie 2014, intre Tours si Villandry prin porumb :pPe Loire à vélo, iunie 2015, undeva langa Amboise

Pe Loire à vélo, undeva intre Tours si Villandry (iulie 2014)Câteva etape interesante care se pretează pentru excursii de o zi: Tours-Villandry (21km) pentru a admira castelul cu același nume, în special ravisantele sale grădini; Villandry-Rigny Ussé (21Km) pentru a admira castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, Ussé-Candes saint Martin/Montsoreau (27 km), două dintre satele clasate pe lista celor mai frumoase din Franța, Blois-Chambord (14km), pentru cele două celebre castele, Amboise-Chaumont (16 km), etc. Mai multe informații și hărți găsiți pe site-ul loireavelo.fr 

  
Indre à vélo, sora mai mică a itinerariului precedent, este și ea destul de interesantă, deși ceva mai liniștită, traversand vreo 200 km în lungul râului Indre, afluent al Loarei. Câteva dintre obiectivele ce se pot admira sau vizita pe traseu ar fi: castelul Azay-le-Rideau, satul-grădină Chedigny, fortăreața Montbazon, cetatea Loches, sau magnificul castel Chenonceau. Le-am vazut pe toate desi recunosc ca n-am fost niciodată cu bicicleta pe Indre à vélo, dar sper să ajung cândva. Mai multe informații, plus o hartă, găsiți AICI.

În plus față de cele două rute cunoscute, mai există o mulțime de bucle interesante ce permit amatorilor să pedaleze printre peisaje extrem de variate: păduri, văi, câmpuri sau podgorii dar și să facă popasuri pentru a admira sate tradiționale, abații, conace, pentru a-și delecta papilele cu vinuri sau cu preparate locale. O listă cu 54 de astfel de bucle tematice în Touraine, semnalizate și marcate, găsiți AICI, iar în zona Anjou (Saumur-Angers) AICI

Indiferent de traseul ales, pentru a se organiza cât mai bine, turiștilor care intenționează să viziteze Valea Loarei pe două roți le sunt puse la dispoziție mai multe facilități: servicii de găzduire a bicicletelor sau de transport al bagajelor, ghizi turistici specializați, hărți și informații utile în mai multe limbi la  birourile de turism, și desigur numeroase puncte de închirieri biciclete. O altă facilitate importantă este oferită de SNCF, compania feroviară franceză, care pune la dispoziția turiștilor vagoane specializate în transportul bicicletelor. 

Etichete: , , ,