Dacă tot am povestit de curând despre plimbarea de anul acesta prin Calanque de Marseille, acest masiv interesant de care eu m-am îndrăgostit până peste urechi, pe la Les Goudes si Callelongue, am zis că ar fi bine să nu las totuși nemenționată pe blog nici plimbarea de acum doi ani, cea către Tour d’Orient, un punct de belvedere fabulos spre două golfulețe, calanque de Sugiton și calanque de Morgiou. Sunt o mulțime de drumeții și plimbări în acest masiv, pentru toate gusturile și puterile, inclusiv plimbări pentru familii cu copii mici, dacă există dorință pentru astfel de activități. Drumeția aceasta de față este una destul de scurtă și lejeră, numai bună de făcut cu un copil de 1 an și jumătate, cât avea Erika la vremea respectivă, copil cărat în sistem de purtare, sau lăsat liber pe jos să exploreze în voie pe anumite porțiuni. Și fie vorba între noi, mai era și un bebeluș în burtică, dar încă habar nu aveam de lucrul acesta :).
Se face că eram în anul 2018, luna iulie, o vreme când nu știam de pandemie și de distanțări sociale. Eram veseli și fericiți în vacanța noastră anuală de vară la mare, în Provence, desigur, căci dacă nu suntem în Corsica noi suntem în Sudul Frantei, v-ați prins probabil, suntem turiști fideli. Drumeția în Calanque de Marseille era un must, așa că am tot studiat de acasă ce putem face alături de un copil mic. Atunci mi-a sărit în ochi această plimbare către Tour d’Orient, nu forte lungă, nici foarte solicitantă, cu o parte din ea desfășurându-se prin pădure, pe la umbră. Vara este infernal de cald în această zonă, așa că o potecă prin pădure este mai mult decât binevenită.
Am plecat dimineața din campingul nostru Les Mouettes, de la Martigues, spre Marsilia, cartierul Luminy, unde este și un mare campus studențesc. Minunat zic eu pentru studenți, să studiezi așa în mijlocul acestor calanques, să ai la dispoziție atâtea plimbări, trasee faine și marea la o aruncătură de băț. Am lăsat mașina în parcarea amenajată, ne-am echipat și am pornit la drum. Cum spuneam, poteca șerpuiește la început prin pădure, pe la umbră, ceea ce este plăcut căci încă de dimineața soarele arde sfâșietor prin aceste locuri. Tocmai din acest motiv în Calanques de Marseille se produc foarte des incendii de vegetație. Focul în pădure este interzis, la fel și fumatul, sau campatul. Prin urmare masivul este foarte păzit, poliția patrulează frecvent, iar când temperaturile sunt periculos de ridicate accesul este restricționat. Practic toate traseele la picior din masiv sau o parte sunt închise. Așa că înainte să mergi, este bine să te interesezi, pentru asta existând și o aplicație smartphone, cu date actualizate în timp real.
Drumul nostru a continuat pe potecă, cu Erika dormind în sistemul de purtare Ergobaby, sistem care de altfel mi-a fost de mare ajutor atât cu Erika cât și cu Daria, la foarte multe plimbări, vacanțe, drumeții, dar și acasă la somn sau la treburi cotidiene. Ca o paranteză, dacă ar fi să numesc un sigur lucru care pe mine m-a ajutat cel mai mult cu cei doi copii și fără de care nu mi-aș putea imagina viața de mamă, ei bine acela este sistemul de purtare (ergonomic, firește). Revenind la Calanques, poteca iese la un momentdat din pădure și continuă prin arșiță pe stâncile golașe. Cel mai interesant este când mergând așa, agale, marea de un albastru profund te izbește practic în față. De fapt acesta este farmecul acestui masiv, al tururor masivelor muntoase de lângă mare: să mergi și deodată, de după stânci, să te lovească marea în ochi.
Poteca se termină brusc la local numit Tour d’Orient. Nu este nici un turn, e doar o stâncă care se prăvălește în mare și oferă o panoramă splendidă spre calanque de Sugiton în stânga și calanque de Morgiou în dreapta. Desigur că se poate coborî în amble golfulețe. Din poteca pe care am urmat-o noi sunt bifurcații spre aceste două calanques de care sigur ne vom folosi cu alte ocazii. În 2018 am ales să ne oprim aici, la acest magnific punct de observație, unde cuvintele nu pot descrie priveliștea. Este de-a dreptul copleșitoare. Vă las cu câteva poze.
Unknown says
Totu-i f interesant,atrăgător si relaxant!Bravo dna Larisa!Mi-ar plăcea să scriu si eu pe Blogul dv.Ce trebuie sa fac?
Larisa says
Multumesc mult pentru aprecieri!