A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi fost nu s-ar fi povestit, un încântător castel medieval, pe nume Rivau. Construcție începută în secolul XIII și amplasată strategic, între valea râurilor Vienne și Veude, axe importante de comunicație la vremea respectivă, Rivau a strălucit ani de-a rândul, în saloanele sale organizându-se ospățuri cavalerești, după partide de vânătoare, până într-o zi, când stăpânii săi au rămas cam… lefteri.  Părăsit, neglijat, Rivau și-a piedut strălucirea și împreună cu cele 14 grădini ce-l înconjoară, a căzut în degradare și uitare. A dormit așa, nelocuit și ruinat, un somn adânc, de două secole, până în anul 1992, când o familie îndrăgostită de artă și patrimoniu, l-a cumpărat și s-a angajat să-l restaureze, spre a-i reda farmecul de altădată. Și a reușit! Reparat și gătit cu „haine noi”, vechiul edificiu s-a trezit din nou la viață și oferă de atunci tuturor celor care au curiozitatea să-i treacă pragul, ocazia unei impresionante călătorii în timp, o călătorie magică în vremea nobililor călăre, a turnirurilor și a războaielor sângeroase, a chermezelor în decoruri somptuoase, a legendelor și poveștilor.



Castelul Rivau Valea Loarei Franta


Îmi doream de ceva vreme să văd castelul Rivau, deși nu se află printre cele mai cunoscute și vizitate castele ale Loarei. Cel mai tare m-au atras grădinile ce-l înconjoară, despre care citisem că ar fi deosebite, unele dintre cele mai frumoase din regiune. Astfel, am profitat de vizita mamei și am mers în unul din weekend-uri la castel. Planul inițial era să vedem Chenonceau, deși eu îl mai văzusem, dar până la urmă am ales Rivau, pentru ca amândouă să ne bucurăm de ceva nou.
  
Situat în Touraine, în satul Lémeré, la 10 minute de Chinon, și cam la o oră de Tours, Rivau este integrat în șirul lung al castelelor de pe Valea Loarei. Construcția, o îmbinare perfectă între o fortăreața medievală și un castel renascentist, a scăpat ca prin minune, în anul 1631, de cardinalul Richelieu, care a demolat aproape toate castelele din zonă, pentru a-și construi orașul cu pietrele recuperate, actualul oraș Richelieu, situat la numai 10 km de Rivau.



Castelul Rivau Valea Loarei Franta



Castelul Rivau Valea Loarei Franta
Donjonul castelului, turnul principal, cel mai bine fortificat, datand din secolul XV.

Grădina de legume a lui Gargantua



Dovlecii uriași

Castelul Rivau Valea Loarei Franta
Trandafiri parfumați



Ajunse la Rivau, dinspre Chinon, pe un drum ce șerpuia parcă prin mijlocul nicăieri-ului, printre lanuri galbene de grâu și pâlcuri de pădure, am început vizita cu o plimbare prin grădina de legume și zarzavaturi, Le Potager Gargantua, aranjată geometric, tematic și cu stil, printre dovlecii uriași. Apoi ne-am integrat în grupul ghidat, care tocmai pleca la  acea oră și am trecut la interior. De obicei nu vizitez castelele cu ghid, dar de data asta chiar m-am bucurat că am ales așa, chiar dacă a fost întâmplător și recomand tuturor celor care vizitează Valea Loarei, și nu numai, să o facă. Oricâte pliante ai citi, nu este același lucru ca atunci când asculți poveștile încăperilor prin care treci de la un om, care istorisește frumos și cu patos. În plus, nici o broșură nu-ți va dezvălui secretele sau picanteriile, care dau atâta farmec locurilor. Așa că m-am plimbat prin saloane cu grupul. Noi am mers cu grupul de limbă franceză, chiar dacă mama n-a înțeles mare
lucru, iar eu a trebuit să fac pe translatorul, dar firește că sunt și
tururi ghidate în engleză, sau în alte limbi populare. Iar dacă ratezi
grupul, desigur că poți vizita liber, sau poți opta oricand pentru un
audio-ghid. 

A fost un pic cam dificil de fotografiat, nu pentru că n-ai avea voie, că vorba aia, poți să faci poze câte vrei, și unde vrei, ci pentru că a fost mai greu să pozez fără să prind vreun cap de turist în cadru. Dar m-am descurcat cu ceva răbdare, din care slavă domnului, am din belșug.  Numai Azorel a fost un pic cam nemulțumit, nesimțindu-se în largul lui printre atâtea picioare, astfel că a mai lătrat așa, ocazional, la unul, sau altul, care se apleca spre el exclamând „Ohhh, tu est trop mignon!!!” Pentru că da, anumite castele sunt foarte prietenoase cu animalele, astfel că le poți vizită chiar și cu al tau patruped, inclusiv în interior, fără nici o supărare, sau taxă suplimentară. Nu este primul de acest gen la care merg, anul trecut am vizitat Ussé tot cu micuțul.



Castelul Rivau Valea Loarei Franta



Castelul Rivau Valea Loarei Franta



Castelul Rivau Valea Loarei Franta



Castelul Rivau Valea Loarei Franta



Se vizitează destul de puține încăperi, vreo 5 parcă, deși castelul are mult mai multe, ceea ce este un minus, dar asta se întâmplă cam la toate castelele. Nu știu dacă în celelalte locuiesc proprietarii, sau sunt păstrate doar spre a fi închiriate pentru diverse recepții, însă cert este că nu sunt deschise vizitatorilor. Oricum, dincolo de acest aspect, plimbarea prin camerele castelului a fost plăcută, acestea fiind mari, aerisite și foarte bine întreținute. Se observă restaurarea recentă a clădirii. Interiorul castelului Rivau posedă și o colecție impresionantă de artă, de la Evul Mediu, până la epoca contemporană: picturi italiene și flamande, mobilier de epocă, ceramică și tapițerii deosebite. În plus a fost o plăcere să ascult poveștile ghidului, pe muzică medievală ce răsuna în surdină prin pereții castelului. Nu știu unde erau boxele, că nu se vedeau și clar nu erau efectiv în încăperi, ci undeva în afara lor, dar să te plimbi într-un castel medieval, pe o muzică medievală este chiar genial. Ghidul ne-a spus că se ține un festin al cavalerilor în salonul alăturat, dar noi nu l-am crezut. 



Castelul Rivau Valea Loarei Franta
Sala de Festinuri

Castelul Rivau Valea Loarei Franta



Castelul Rivau Valea Loarei Franta
Sala Ioanei D’Arc



După vizita interiorului, se trece mai departe la grădini. Ele se vizitează fără ghid, dar cu un plan pe care îl primești la intrare. Cum scriam mai sus, citisem despre ele că ar fi minunate. Sunt, nu zic că nu, însă după ce am văzut grădinile de la Villandry, e mai greu să găsesc ceva care să le depășească, sau măcar să le egaleze. Dar nu vreau să fiu cârcotașă, plimbarea prin grădinile de la Rivau a fost încântătoare. Grădina de legume a lui Gargantua, Pădurea Fermecată, Pădurea Îndrăgostiților, Grădina Secretă, Labirintul lui Alice, sunt doar câteva nume, inspirate din povești sau legende, care desemnează o parte din cele 14 grădini de la Rivau, imaginate și create chiar de proprietara castelului.
  
Patricia Laigneau, o pariziană îndrăgostită de artă, a cumpărat castelul, aflat într-o stare deplorabilă, căzut în degradare și nelocuibil, asediat de spini și buruieni, în 1992. Imediat începe o campanie majoră de restaurare, astfel că un kilometru din zidurile de apărare sunt refăcute, acoperișul și ferestrele sunt înlocuite, lucarnele și podul sunt reconstruite. Proprietara s-a înscris chiar la Școală Națională de Peisagistică,
pentru a se putea ocupa în cunoștință de cauză de grădini,
inspirându-se în amenajarea lor din literatura medievală. Munca a fost considerabilă, dar a meritat: Rivau și-a recăpătat splendoarea de altădată, intrând în anul 2000 în circuitul turistic și fiind adăugat, odată cu întreaga Vale a Loarei, pe lista patrimoniului UNESCO, ca un loc cu o „valoare inestimabilă pentru umanitate.



Castelul Rivau Valea Loarei Franta
Gradina Prințesei Raiponce



Castelul Rivau Valea Loarei Franta
Pe aleea mirositoare (nu, nu miroasea a cisme!!!)



Castelul Rivau Valea Loarei Franta
Livada din Paradis

Castelul Rivau Valea Loarei Franta
Grădina Secretă



Grădinile castelului Rivau sunt clasate drept „Grădini Remarcabile” de Ministerul Culturii și „Conservator de trandafiri parfumați„, întrucât găzduiesc 450 de specii de trandafiri mirositori. Toamna se organizează aici Sărbătoarea Dovleacului, când se culeg
dovlecii uriași din grădină, un eveniment interesant, atât pentru
adulți, dar mai ales pentru copii. În curtea castelului există și un restaurant care propune în meniul său diverse preparate locale, iar la cerere se pot organiza și picnicuri în grădină, cu specialități locale. Există de asemenea săli care pot fi închiriate pentru nunți sau alte petreceri, iar pentru cei dispuși să plătească există și camere de oaspeți în care se poate petrece un sejur cu adevărat regal.



Castelul Rivau Valea Loarei Franta
Grădina Secretă



Labirintul lui Alice



Castelul Rivau Valea Loarei Franta
Grădina lui Tom Degețel



Pădurea Fermecată



Pădurea Fermecată

Pădurea Fermecată
Ca la orice castel care se respectă, la Rivau se face și vin.





Viță de vie




În concluzie, mi-a plăcut la Rivau. Chiar dacă nu este un castel impunător și somptuos, ca altele din regiune, nici foarte cunoscut, sau vizitat de turiști, eu l-am găsit un loc elegant și primitor. Desigur, nu este cap de listă de vizitat pe Valea Loarei pentru cineva care vine prima dată și nu are foarte mult timp la dispoziție, însă dacă se poate, merită un popas. Interiorul este foarte bine conservat și restaurat, iar grădinile sunt încântătoare, mai ales în zilele caniculare de vară. 

Însă pe mine cel mai tare m-a impresionat povestea. Povestea despre munca și împătimirea proprietarilor, care au investit bani și suflet în renașterea unui monument istoric. Îmi face plăcere să citesc și să aflu că există astfel de oameni, pasionați de artă, de cultură, de frumos. Firește că investiția nu a fost în zadar și sunt convinsă că proprietatea este destul de profitabilă pentru ei astăzi. Însă nu numai despre câștig și bani este vorba aici. Ci despre pasiune și sârguință, despre civilizație și bun gust, despre valorificarea patrimoniului si despre dorința de a realiza ceva care să aibă cu adevărat o „valoare inestimabilă pentru umanitate.


S-ar putea sa te intereseze si:
Etichete: , , ,