Cei care mă citiți de ceva vreme știți probabil, iar pentru restul vă zic acum: suntem amatori de vacanțe la camping. Ori de câte ori urmează să plecăm și căutăm cazare, aruncăm un ochi mai întâi pe campingurile din zona vizată, mai ales când este vorba de Franța, care are o rețea impresionantă de campinguri în fiecare regiune și doar dacă nu găsim ne orientăm spre alte variante de cazare. Vara desigur, iarna suntem forțați de temperaturi să stăm la hotel. De ce camping? Simplu: Aer curat, natură, simplitate, aventură, ciripit de păsărele, cafeluță sau cină pe terasă, întins la soare (când este), atmosferă veselă și rustică, oameni cu aceleași convingeri ca noi. Cu alte cuvinte, campingul ne oferă libertatea și confortul acela personal pe care nici un hotel nu ni le poate oferi. Și ce dacă acum avem un copil? Asta nu ne împiedică desigur să continuăm să ne cazăm în campinguri, dimpotrivă, consider că mediul este excelent pentru Erika să profite de vacanțele în natură, alatori de noi. 

Deși nu este o formă de cazare foarte populară printre români, francezii și europenii în general sunt mari amatori de vacanțe la camping. Situația stă rău printre români cel mai probabil pentru că, din păcate, numărul campingurilor în România nu este momentan foarte mare – e totuși în creștere și asta este îmbucurător, condițiile lasă de dorit, dar și din prețiozitate zic eu – cum să stăm noi dom’le la camping? – bănuiesc că gândesc mulți. Dar cine știe, poate că lucrurile se vor mai schimba în viitor. În schimb, aici există cultura vacantelor la camping, dar și o rețea impresionantă de campinguri în fiecare regiune, foarte bine promovate în ghiduri și pe internet.  

 

Într-un camping ai de regulă trei posibilități de cazare: la cort (vii cu cortul și echipamentul tău, dar sunt și campinguri care îl închiriază), camping-car sau rulotă (la fel, vii cu a ta, dar se pot și închiria) și căsuță (mobil-home, cabană, cum s-o mai numi ea). Iar campingurile în Franța sunt cotate la fel ca hotelurile cu stele, de la una la cinci, în funcție de condițiile și dotările propuse turiștilor. Practic sunt campinguri pentru toate gusturile și buzunarele, e greu să nu găsești ceva potrivit.  


Ce pot să vă spun despe campingurile francezilor… Dotările unui camping încep de la instalații sanitare (wc-uri, dușuri, chiuvete) la comun, pentru cei care stau la cort sau camping-car, spălătorie (mașini de spălat, uscător de rufe), spații pentru bebeluși (pentru schimbat în general), spații de joacă pentru copii, terenuri de sport, piscină, supermarket, bar-restaurant, wi-fi, etc și merg merg până adevărate parcuri acvatice acoperite și încălzite, spa, fitness, masaj etc la cele de elită. Cam toate au un site internet, unde sunt prezentate toate informațiile și prețurile. Rezervările se pot face online, direct pe site, un acont de 30% fiind necesar la rezervare.E bine de știut că în sezon căsuțele se pot închiria doar săptămânal în majoritatea campingurilor. 

 
Campingurile sunt curate, liniștite, îngrijite, cu spații verzi și copaci, atent amenajate. Turiștii sunt oameni civilizați, politicoși și cu bun simț, o singură dată mi s-a întâmplat să am vecini gălăgioși, care jucau noaptea sârba în cabană, ghici din ce țară veneau? Nu se fură de regulă din campinguri, noi ne lăsăm în Corsica toate lucrurile afară lângă cort când mergeam la duș. 

Cum stă treaba cu căsuța? Unele campinguri, cele mai simple, propun doar locuri pentru cort sau camping-car, nu au căsuțe de închiriat. Însă majoritatea campingurilor au și căsuțe de 2, 4, 6, chiar 8 persoane. Căsuța este o alegere foarte practică atunci când vrei să te bucuri de un sejur la camping, dar nu vrei să stai la cort, fie din motive de confort personal, fie că nu vrei să cari sau nu ai tot echipamentul necesar. Ești ca la hotel practic, dar în camping. Mi se pare ideală pentru familiile cu copii, dar nu numai, se pretează foarte bine și pentru sejururile în doi sau în gașcă. 
  



Există, cum spuneam, căsuțe de 2, 4, 6, 8 persoane. Unele sînt mai simple, altele mai luxoase, de aici și prețurile de închiriere diferite. De regulă o căsuță se compune din terasă, spațiu de zi cu bucătărie deschisă, baie, wc, unul sau mai multe dormitoare. Bucătăria este dotată cu placă de gatit, frigider, cuptor cu microunde, filtru de cafea, etc și utilată cu cratițe, tigaie, farfurii, căni, pahare, tacâmuri, etc tot ce ai nevoie în general, nu trebuie să aduci nimic de acasă. Singurele obiecte lipsesc sunt proasopele și setul de pat. Nu e nimic dacă le-ai uitat sau nu vrei să te cari cu ele, campingul ți le pune la dispoziție, contra cost. Tot contra cost este și curățenia la plecare, dacă nu ai chef să ți-o faci singur mai scoți niște bani din buzunar. 
  

Ce presupune vacanța la căsuță? O vacanță la căsuță nu presupune nimic diferit față de una la un hotel obișnuit, diferența este că te simți mai liber, mai independent, mai aproape de natură. 
Etichete: , ,