Recunosc, citesc destul de rar pe hârtie și asta mi se trage de când am venit în Franța și m-am confruntat cu o problemă spinoasă: de unde îmi cumpăr cărți? Păi ce, în Franța nu sunt librării? Ba sunt, dar ce te faci când întrebarea vine de la un om ca mine, care atunci când a ajuns pe aceste meleaguri nu știa o boabă de franceză? Vă spun eu: te adaptezi la situație!

Există, desigur, posibilitatea să cumperi cărți în limba română de la librăriile online din țară, însă nu toate livrează peste hotare, ca să nu mai vorbim de costuri și de posibilele încurcături poștale. La fel, există și aici librării care vând cărți în limbi străine, însă cum româna nu-i nici pe departe o limbă de circulație internațională sunt slabe șansele să găsești ceva. Iar cum vizitele mele în țară nu sunt foarte dese și nici nu vreau să înnebunesc familia să-mi facă pachete, soluția a venit mai simplu decât mă așteptam, odată cu tehnologia: cărțile electronice. Așa că am investit rapid într-un dipozitiv special pentru citit, un reader, o liseuse cum se cheamă aici (pentru că francezii nu-s atât de dispuși să-și englezească limba), iar cititul electronic m-a prins atât de repede că astăzi aproape că nici n-aș mai concepe să citesc altcumva. 


Deși franceza mea s-a îmbunătățit considerabil față de momentul în care am aterziat aici, chiar și în prezent continui, din comoditate probabil, să citesc destul de multe cărți în limba română. Mai cumpăr și cărți în franceză uneori, dintre care chiar și cărți pe hârtie de la librăriile din oraș, de regulă acestea fiind despre hobby-uri, cărți de fotografie, ghiduri turistice, design interior, cărți de bucate, și altlele care mă interseaza pe mine.  

Însă marea parte a lecturilor mele se desfășoară pe suport electronic și trebuie să recunosc că acest mod de a citi are avantajele sale. În primul rând achiziționarea cărților electronice se face foarte rapid, nu mai este necesar să-mi fac timp să merg în oraș, nici să pierd timpul prin librărie răsfoind. Mă așez comod în fața calculatorului, sau mai simplu, iau telefonul în mână într-una din pauzele de peste zi, intru pe site-urile librăriilor – unde de altfel mi-am făcut conturi și liste cu cărțile preferate – aleg ce îmi doresc să citesc, adaug în coș, scot cardul, plătesc și în câteva minute cartea este a mea.
 
Apoi, că veni vorba de card și de bani, cărțile electronice sunt mult mai ieftine, uneori chiar la jumătatea prețului celor pe hârtie. Este normal pe undeva, nu mănâncă hârtie, cerneală, iar oamenii care muncesc la ele sunt, firește, mai puțini. Să nu mai vorbim de faptul că sunt ecologice.  
 
Însă cel mai mare avantaj al cititului elecronic este pe mine faptul că am oricând toată bibliotecă la îndemână. Nu citesc imediat tot ce cumpăr și adesea cumpăr mai mult decât pot să citesc, așa că strâng adesea o mică bibliotecă pe tabletă. Iar atunci când nu sunt acasă este numai bine, clar am de unde să aleg.

Desigur că cititul electronic are și ceva dezavantaje, unul dintre ele fiind faptul că trebuie să investești într-un dispozitiv pe care să descarci și de pe care să citești. E de preferat ca dispozitivul să fie unul de calitate, astfel încât să nu fii nevoit să cumperi mâine altul, să aibă mai multe funcții care să-l facă util și să nu-ți afecteze ochii. Pentru că este și asta o problemă, sunt multe teorii care zic că cititul electronic nu ar fi tocmai sănătos pentru vedere. Eu la început am investit într-un dipozitiv nu foarte scump și nici foarte complicat, pe care l-am cumpărat de la Carrefour. Nu eram convinsă cât o să continui, așa că nu voiam să arunc banii din prima pe ceva scump. Apoi când cititul electronic a început să mă prindă și dispozitivul meu ieftin a început să facă figuri m-am tot gândit să-mi cumpăr altceva, într-un final ajungând astăzi să citesc de pe Ipad. Cel puțin nu mai car două tablete cu mine.
   
Însă principalul dezavantaj al cititului electronic este în opinia mea faptul că nu toate cărțile se găsesc în format electronic. E drept că astăzi  oferta este mult mai variată față de acum câțiva ani, când am început eu pasiunea asta, dar și așa, nu de puține ori aflu de cărți interesante pe care mi-aș dori să le citesc dar- surpriză!- nu-s în format e-book. Dar cu siguranță aspectul ăsta se va mai ameliora în timp. Of, câteodată zău că mi-aș dori să trăiesc în viitor!   


Vouă cum vă place să citiți? 
 Sunteți adepții cărților clasice pe hârtie sau a celor în format electronic?
Etichete: ,