După ce m-am întâlnit cu toamna pe rând, la Grădina Botanică, apoi pe malul Loarei, a venit vremea să-mi dau o întâlnire cu ea și la un castel, că vorba aia, sunt destule pe aici. Vă spun sincer că până acum nu vizitasem nici un castel toamna și mă refer aici la toamna adevărată, cea din octombrie, nu cea din septembrie, când mare diferență față de vară nu este. Așa că din dorință acută de a vedea o grădină fabuloasă în culori ruginii, am pornit duminica ce a trecut spre castelul Cheverny, unul dintre cele care îmi rămăseseră restante. N-om avea noi aici mare incredibil de albastră, nici munți amețitori de înalți, dar măcar de castele nu ducem lipsă! Așa că, adesea, la întrebarea ce să facem weekendul ăsta?, răspunsul vine prompt și la obiect de fiecare dată:  hai să mergem să mai vedem un castel!

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta

Castelul Cheverny, deși face parte dintre cele mai renumite de pe Valea Loarei, fiind promovat intens în numeroase oferte și broșuri turistice, nu s-a situat vreodată pe lista mea scurtă cu castele de vizitat. Nu știu dacă de vina este arhitectura lui contemporană, rigidă și dreaptă, fără turnulețe și ziduri de apărare, sau faptul că este un pic cam departe de casă, însă cert este că abia acum, când am ajuns spre fundul sacului de castele, am catadicsit să merg să-l văd. Nu îmi pare neapărat rău că m-am mobilizat târziu, până la urmă niciodată nu este prea târziu, dar mă bucur foarte tare că am ales să-l văd în octombrie. Ar fi fost plăcut să fie ceva mai cald și să nu bată vântul atât de aspru, dar m-am simțit norocoasă totuși că am prins singurele ore cu soare din acea zi, ceea ce, credeți-mă, e mare lucru pe aici.

Castelul Cheverny se află la aproximativ 78 km de Tours, în direcție Blois, destul de aproape de somptuosul Chambord. Am citit în broșura pe care am primit-o la intrare, că a fost primul castel privat care s-a deschis publicului, în anul 1922 și că este singurul deschis vizitatorilor 365 zile pe an, adică și în zilele de sărbătoare (și sunt multe aici!). Mi s-a părut interesant să aflu tot din broșură că domeniul aparține de mai bine de 6 secole aceleiași familii, Hurault, înalți oficiali-nobili ce au slujit de-a lungul vremii mai mulor regi ai Franței. Totuși, în timpul acestei lungi perioade, Cheverny le-a scăpat din mână în două rânduri: prima dată în secolul al 16-lea, când Diane de Poitiers îl cumpără spre a supraveghea de aproape lucrările de la Chaumont sur Loire, după ce a fost alungată de la Chenonceau de regina Catherina de Medicis și a două oară în secolul 18, când stăpânii de la vremea actuală n-au fost interesați de moștenirea lor. Se întoarce în familie în 1825, când Anne-Victor Hurault, Marchiz de Vibraye, îl cumpără, urmașii lui locuindu-l și astăzi.

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta

Am citit într-o carte, cu mult înainte să merg să văd castelul, o legendă… Se spune despre un Henri Hurault, unul dintre stăpânii domeniului, că a moștenit castelul la vârsta fragedă, 24 de ani și la aceeași vârstă fragedă a luat-o de soție pe Françoise Chabot, care avea la vremea aceea numai 11 ani. Cei doi soți au trăit separat multă vreme, nu datorită vârstei, ci datorită lungilor campanii militare ale lui Henri. Cică într-o zi, pe când acesta se afla la curtea suveranului Henri al VIlea (multi Henri, nene!), la Paris, acesta, regele adică, mai în glumă mai în serios, îi pune contelui două degete în formă de coarne la spate. Toată suflarea curții începe să râdă, iar o oglindă îi permite tânărului să vadă ce se întâmplă. Acesta bănuie motivul și fără nici un cuvânt, urcă pe calul sau, pornind spre Cheverny. Ajungând la castel, intră direct în camera soției, pe care o găsește iubindu-se cu amantul sau, un tânăr angajat la castel, care, se pare că o consola în timpul lungilor absențe ale soțului. Prins în fapt, tânărul se aruncă pe fereastră, rupându-și un picior, însă suferința îi este curmată repede de pistolul contelui. Răzbunarea nu este terminată însă. Înapoiat în camera soției sale, Henri o pune să aleagă pe acesta între pistol și otravă, Francoise alegând în cele din urmă calea mai ușoară, adică otrava. Desigur că nu se știe cu dacă lucrurile s-au petrecut chiar așa, însă registrul parohiei Saint Martin de Blois, de care aparținea castelul, pomenește de contesa de Cheverny, moartă prin otrăvire din cauza adulterului. Mai mult decât atât, se pare că Françoise în momentul morții ar fi fost însărcinată în 5 luni. Cu cine?! Nu se știe…

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta
Fațada de sud este ornată cu busturi ale împăraților romani sculptate în stil antic si este inspirată din arhitectura Palatului Luxembourg din Paris.

Ca să profităm de soarele care încerca disperat să-și facă apariția, am început cu o plimbare pe domeniu, urmând să vizităm interiorul după aceea, când presimțeam eu că se va înnora. Și am avut dreptate! Răsfățați pe puținele raze de soare, am poposit în Grădina de Legume. Cam toate castele au o astfel de grădină, care în trecut servea aprovizionării cu merinde și care astăzi este mai mult decorativă.

 Grădina de Legume

Am continuat pe la țarcurile câinilor, pentru că Cheverny se pare că a fost dintotdeauna un loc de vânătoare, astfel că pe domeniu există aproximativ 100 de câini special crescuți pentru acest sport, după care am pornit să explorăm parcul. Zic parc, pentru că Cheverny nu posedă o grădină în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un ocean de peluze, ticsit cu arbori și arbuști ornamentali. N-are rost să mai spun despre cât era de curat și îngrijit, pentru că asta este de la sine înțeles, dar o să spun totuși despre cât era de frumos, acum în octombrie. Verdele incredibil al gazonului, care contrasta cu covorul de frunze moarte ruginii, copacii colorați de la verde profund până la galben-roșiatic, aleile pietruite, băncuțele așezate strategic, din loc în loc, au făcut plimbarea un deliciu.

Unul din cei 100 de câini

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta
Parcul de la Cheverny

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta


La Cheverny, domeniul este împărțit în două părți: un parc englez, aranjat, dichisit, cel despre care vă vorbii și pe care îl vedeți în pozele de mai sus și un parc forestier-animalier, pădurea mai exact, traversată de un canal, în care accesul turiștilor este permis doar în grup, cu ghid, în mașinuțe electrice, respectiv cu barca, contra unei sume de bani suplimentare. Atunci când îți cumperi biletul, ai opțiunea explorării acestui parc, însă vrema fiind cam instabilă, am zis că nu se merită. Totuși, în timp ce ne plimbăm agale, ne-am lăsat convinși de doi angajați ai domeniului, care ne-au acostat din senin și am plătit și pentru plimbarea prin pădure. Promenada nu durează mult, vreo 40 de minute cred, cu tot cu explorarea iazului, dar mi-a plăcut la nebunie. Gidul ne-a explicat câte ceva despre vegetația și fauna domeniului, am putut admira specii remarcabile de cedrii sau chiparoși de baltă (care apropo, arată într-un mare fel!), așa că nu mi-a părut deloc rău pentru bănuții plătiți în plus.

Intrarea în pădure cu mașinuța electrică

Aleea cu cedri.
Ghidul ne-a spus că înainte, aceasta era aleea principală de intrare la castel, iar cedri ar fi printre cei mai bătrâni din Franța. Contrar obiceiului pe la castele, la Cheverny cedrii sunt plantați în semicerc, nu drept, astfel încât, în timp ce înaintezi să nu zărești castelul și să nu știi niciodată cât mai durează până ajungi. Aleea este destul de lungă, fiind nevoie de aproximativ 30-40 de minute să o parcurgi la picior.

  Deliciul plimbării cu barca l-au făcut cei trei chiparoși de baltă
Nu sunt sigură că așa se numesc, am uitat complet denumirea pe care ne-a zis-o ghidul, dar parcă acesta este: Cyprès de Louisiane (oricum, ceva de Louisiane). Căutând după denumirea științifică (Taxodium distichum), mi-a dat în română chiparos de baltă.



 Este unul dintre puținele conifere care își colorează și pierde frunzele toamna. 

 Tot ghidul ne-a zis că cei trei chiparoși de baltă de la Cheverny nu-și schimbă culoarea în același timp.

Zău că n-am modificat culorile, chiar așa arată pădurea: incredibil de verde!

Întorși din parcul forestier, eu visând doar la chiparoși, am mai făcut o mică oprire în grădina din spatele castelului, Le jardin d’Appretis, după care am purces la vizita interiorului. Trecând pragul ni s-a înmânant o broșură foarte bine explicată și documentată, cu parcursul ce trebuie urmat, conținând  foarte multe informații despre fiecare încăpere în care vom pătrunde. Contrar multor castele de pe Valea Loarei, unde interiorul este aproape gol, la Cheverny încăperile sunt bogat mobilate și decorate. Aș putea spune că este castelul cu cel mai frumos și complet interior din câte am văzut! 

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta
Fațada nordică a castelului, ce dă spre Orangerie, decorată în stilul Louis XIII cu pereți drepți.

Le
jardin d’Appretis, este foarte recentă, fiind creată în 2006. 
Este o grădină contemporană și îmbină elemente ale grădinii franceze, din punct de vedere al structurii și aranjării geometrice, cu elemente ale grădinii engleze, prin perspectiva largă ce se deschide asupra parcului.

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta

Orangeria, este o anexă care servea adăpostirii portocalilor în sezonul rece, în care astăzi este amenajată o cafeterie. 
Se spune că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când, de teama unui posibil bombardament german la Paris, majoritatea operelor de artă au fost mutate de la Luvru și ascunse prin diverse colțuri de țară, celebra Gioconda ar fi fost pitită în acesta clădire.

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta
Sala de mese, 
ornată cu 34 de panouri din lemn pictate de Jean Monier, ilustrează scene din romanul lui Cervantes, Don Quichotte. Mobilierul este din stejar masiv și datează din secolul 19; chemineul monumental în stil neo-renascentist este suflat cu aur și îl reprezintă pe regele Franței Henri al-IV-lea.

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta
Camera tinerilor căsătoriți, 
unde este expusă rochia de mireasă a actualei proprietare, Marchiza de Vibraye.

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta
 Sala de mese familiara,
unde vesela „O toamna la Cheverny” a fost special creata pentru proprietari, din cristal și porțelan veritabil, firește.

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta
 Micul Salon

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta
Camera Armelor, 
este cea mai mare încăpere a castelului Cheverny

Marele Salon


Castelul Cheverny Valea Loarei Franta
 Salonul tapițeriilor,
 cu 5 tapițerii flamande datând din secolul 17.

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta
 Salonul portretelor
Castelul Cheverny Valea Loarei Franta

Castelul Cheverny Valea Loarei Franta

Și cam ăsta fuse castelul Cheverny. Mi-a plăcut, ce pot să spun, aș fi ipocrită să zic că nu, până la urmă cui nu-i place să viziteze astfel de locuri. Spre surprinderea mea, mi-a plăcut foarte tare parcul, deși sunt adepta grădinilor tematice, însă colorat de toamnă a făcut plimbarea pe aleile lui deosebit de plăcută și romantică. Mi-a plăcut și parcul forestier și nu-mi pare rău că ales plimbarea, dimpotrivă, mi-ar fi părut rău să nu o fac, deși mă așteptăm să fie ceva mai lungă. Despre interior nu mai zic nimic, decât că este cel mai bogat și autentic dintre toate cele văzute la castelele din regiune. Aș fi vrut să fie mai multe încăperi deschise, dar încep să mă obișnuiesc cu situația asta, atât de des întâlnită pe aici. Până la urmă trebuie și proprietarii să locuiască undeva, nu? 

La ieșire sunt multe magazine de suveniruri, dar pentru că nu-mi stătea chiar rău cu bani în buzunar, n-am intrat decât într-unul singur, de unde mi-am luat un magnet de frigider, reprezentând castelul. Mai ochisem eu alte lucruri simpatice, printre care o poșeta, ce costa vre 100 de euro și care se asorta perfect cu niște cizmulițe pe care le posed, dar am ieșit repede, până ca tentația să mă facă să-mi pierd mințile și să scot cardul. Intenționam, cum spuneam, să ne oprim și la Chambord, că era în drum, însă fiind destul de târziu și vremea mohorâta tare, am ales să luăm drumul casei, încheind astfel aici o alta vizită interesantă la un castel de pe aceeași Vale a Loarei. 

Etichete: , , ,