De ceva timp îmi doream să vă împărtășesc despre activitățile extrașcolare ale fetelor. În zilele noastre, și cred că aceasta este o tendință generală, părinții își înscriu copiii la diverse activități în afara programului școlar. Numărul acestora poate varia în funcție de preferințele și posibilitățile fiecărui părinte. Fie că este vorba de activități sportive, artistice sau creative, este bine cunoscut faptul că participarea la astfel de activități aduce numeroase beneficii pentru copii, contribuind la dezvoltarea lor și la dobândirea unor abilități esențiale. Personal, mi-aș fi dorit să am mai multe oportunități de acest fel în copilărie, dacă ar fi existat și dacă aș fi avut posibilitatea să le explorez la vremea respectivă.

 

In primul rand ca activitatile extrașcolare oferă copiilor oportunitatea de a interacționa cu alți copii și adulți într-un mediu diferit față de cel școlar sau cel de acasa, ceea ce ajuta la dezvoltarea abilităților sociale, genial cred eu. Sa nu mai vorbim despre faptul ca succesul în toate aceste activități extrașcolare, poate contribui la creșterea stimei de sine.  Le ocupa timpul eficient, iar daca este vorba de activitati sportive, atunci nu doar că promovează sănătatea fizică, ci și aeriseste creirasul. Apoi activitățile extrașcolare oferă copiilor posibilitatea de a explora diverse domenii, de a-și descoperi pasiunile și talentele, îi ajută să-și clarifice interesele și să-și dezvolte identitatea personală, nu este rau deloc. Copiii gasesc bucurie și relaxare în aceste activități, pentru un bun echilibru emoțional. Ce sa mai, activitățile extrașcolare oferă oportunități esențiale pentru dezvoltarea copiilor într-un mod echilibrat și diversificat. Eu n-am avut astfel de activitati cand eram copil, ca na, stim cu totii cum era in Romania in anii ‘80-90. Dar mi-ar fi placut foarte tare, asa ca fetelor le-am oferit aceasta oportunitate. Sa incerce mai multe si sa aleaga ce le place. Ce au incercat pana acum ? Pai…

 

Dans

 

Erika a inceput cu dansul clasic cam pe la varsta de 3 ani si jumatate. Continua si in prezent,  anul acesta orientandu-se spre dansul modern. Tot anul acesta a inceput si Daria, tot cu dans clasic. Pentru fetite dansul, oricare ar fi el, mi se pare foarte interesant, oferind o serie de beneficii atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere mental și emoțional.

 

Dansul este o formă excelentă de exercițiu fizic, îmbunătățeste flexibilitatea și rezistența, și contribuie la menținerea unui nivel sănătos de greutate. Iar invățarea unor coregrafii implică disciplină și concentrare, copiii trebuie să urmărească instrucțiunile corecte, să păstreze ritmul și să coopereze cu ceilalti, ceea ce dezvoltă abilitățile de ascultare și concentrare. In plus e distractiv, implicandu-i pe copii într-o activitate creativă și sănătoasă. La sfarsitul fiecarui an școlar scoala de dans organizeaza un spectacol mare, in cadrul unei sali de spectacole, cu multa lume in public, unde avem ocazia de a-i vedea pe toti elevii scolii, fie ei adulti sau copii, pe scena. Este un moment foarte emotionant. Cu toate astea Erika nu este inca sigura daca va continua si anul viitor, dar aceasta este alegerea ei, nu a mea. Este pe undeva si o chestiune de program, caci cursul este in timpul saptamanii, dupa scoala, iar scoala se termina aici la ora 16h30, ceea ce este cam obositor pentru ea. In plus dupa scoala mai sunt si temele. Daria este pentru moment multumita.

 

Lectii de engleza

 

Miercurea dimineata, fetele merg la un atelier de engleza in Tours. Miercurea este libera in Franta, nu se face scoala, asa ca este o zi numai buna de activitati. Au ora de engleza si la scoala, dar ceva in plus nu strica. Am gasit o scoala care ofera ateliere foarte interesante pentru copii, de la varste fragede, ateliere bazate pe jocuri, cantecele si diverse alte activitati ludice menite sa le capteze interesul celor mici, tinute de profesori anglofoni. Copiii au o predispoziție naturală de a învăța limbi străine în primii ani de viață, creierul fiind mai receptiv la noi limbaje și sunete, ceea ce facilitează învățarea unei limbi străine într-un mod mai natural și mai eficient. Fetele sunt deja biligve, pe langa franceza, limba pe care o folosesc in mod curent si natural, inteleg si romana chiar daca nu o vorbesc prea bine. Le place foarte tare sa mearga la atelierul de engleza, iar eu il consider o investiție valoroasă în dezvoltarea lor generală și în pregătirea lor pentru provocările viitorului.

 

Echitatie

 

Erika a luat lectii de echitatie anul trecut, la una dintre hergheliile de langa noi. A fost alegerea ei sa mearga, dar recunosc ca si eu am incurajat-o  pentru ca daca ar fi sa aleg o activitate care sa imi placa cel mai mult echitatia ar fi aceea. Nu-i nimic, candva ma inscriu si eu. Nu a vrut sa continue, a facut doar 10 sedinte, dar nu vrea nici sa se opreasca, observ ca de cate ori are ocazia si sunt caluti pe la festivaluri inca mai vrea sa urce in sa.  Imi zice ca intr-o zi o sa revina la herghelie, cand va fi mai pregatita sa isi gestioneze teama de cazaturi si relatia cu calul.

 

Echitatia mi se pare una dintre cele mai complete activitati pentru copii si nu numai. Dupa-amiezile petrecute la herghelie cu Erika, asistatul la lectii, pregatirea calului au fost o experienta foarte interesanta nu numai pentru ea, dar si pentru mine. Si chiar pentru Daria care ne-a insotit de fiecare data. Dincolo de aspectele ce tin de dezvoltarea fizică și îmbunătățirea controlului asupra propriului corp, de abilitățile de echilibru sau de coordonare, echitatia este mai ales despre invățarea responsabilității și grijii față de animale. Călăria nu se rezumă doar la plimbat pe cal; copiii învață, de asemenea, să aibă grijă de cal, să ii dea sa mănânce, să îl spele, sa il perie, sa pregateasca si sa puna saua. Copiii câștigă încredere în propriile abilități pe măsură ce dezvoltă relația cu calul. In plus participarea la lecții de călărie implică interacțiunea cu instructorii și cu ceilalți copii pasionați de această activitate, deschide oportunități de a petrece mai mult timp în aer liber, de a interacționa cu natura și a descoperi frumusețea mediului rural.

Role

 

Anul acesta fetele s-au apucat de o alta activitate, si anume de role. Am gasit un club foarte bun aici la noi in oras, cursurile sunt pe mai multe nivele, incep de la 4 ani, prin urmare merge si Daria si se desfasoara sambata dimineata, ceea ce este mai mult decat perfect pentru noi si pentru ele. Este o activitate fizică distractivă, ce le ajuta sa isi dezvolte echilibrul si coordonarea. Lectiile sunt intr-o sala, dar desigur ca mai tarziu putem practica afara, in aer liber. E foarte fain ca se desfasoara în grup, copilul dezvolta abilități sociale, Erika chiar mai are in grup o fetita din clasa ei.

Le place să își pregateasca echipamentul, poarta fireste echipament de protecție, cască, genunchere și cotiere, invata să-și asume responsabilitatea pentru propria siguranță. Dar dincolo de toate mersul pe role este o activitate distractivă și plină de bucurie. Copiii se pot bucura de senzația de viteză, de libertatea de mișcare și de experiența distractivă în ansamblu, este super va zic.

Inot

 

Eu nu stiu sa inot, ceea ce este un mare handicap. Fireste as putea sa ma apuc sa invat, dar nu prea sunt motivata. Tocmai din acest motiv consider ca invățarea înotului devreme aduce cu sine o serie de beneficii semnificative pentru copii. In primul rand totul incepe cu abilitățile necesare pentru a se simți confortabil și în siguranță în apă, cu dezvoltarea abilităților de a pluti, de a se deplasa și de a respira corect în apă. Apoi cu depasirea temerilor legate de apă. Eu am o mare senzatie de disconfort in apa adanca. Înotul este o sper activitate sportiva, implică utilizarea întregului corp, contribuind la dezvoltarea forței musculare, a coordonării și a flexibilității, deci duce la dezvoltarea fizică generală a copiilor. Este o activitate fizică plăcută și eficientă. Ca si toate celelalte activitati de grup cursurile de înot oferă oportunități pentru socializare, creșterea încrederii și a stimei de sine. Erika nu doreste sa faca performanta, dar ii place foarte tare si merge cu mare drag la piscina. Cursurile sunt cu inscructor si se desfasoara in grupuri mici, maxim 5-6 copii. De anul viitor va merge si Daria.

Si cam atat momentan. Erika este mai artista, ar mai fi vrut si desen sau pictura, ceva muzica (imi vorbeste de violon, daca va vine sa credeti si de chitara), poate tenis, vom vedea mai departe. Daria este inca mica, nu stie ce ii place, vom vedea mai tarziu.

 

Apoi, nu prea sunt în regulă nici prea multe activități. Programul școlar se întinde de la 8:30 la 16:30, iar după orele de școală, în afară de oboseală, trebuie să facem față și temelor, pe care, bineînțeles, le considerăm o prioritate. În plus, în zilele de miercuri, sâmbătă și duminică, nu putem încărca agenda cu prea multe activități, deoarece copilul are nevoie de odihnă, de timp petrecut în familie sau cu prietenii și, uneori, chiar de puțină plictiseală, care, în cele din urmă, poate fi destul de constructivă.

Etichete: ,