Cu vreun an în urmă am luat la cunoștință, cam târziu de altfel, că aproape de Amboise există un parc numit Mini-Castelele Loarei. Am studiat problema cu atenție și am aflat despre ce este vorba: după cum îi spune și numele, aici se găsesc cam toate castelele din regiune… în miniatură. Concluzia a fost evidenta: trebuie să merg să le văd! Numai că până m-am dezmeticit eu, până m-am dumirit, s-a făcut noiembrie, iar pe perioada anotimpului rece parcul este închis pentru întreținere. Așa că trebuia să aștept până în aprilie…


Însă cum timpul trece foarte repede, veni și aprilie și se redeschise parcul. Nu-mi rămânea decât să conving pe cineva, în speță soțul, că mini-castelele merită o vizită. Nu numai că l-am convins pe el, dar am mai convins și o mână de perieteni, așa că într-o duminică după-amiază pornirăm toți 5 spre Amboise.

După ce am vizitat Acvariul Touraine, despre care povestii, am pornit către Parc de Mini-Chateaux. Intrarea costă vreo 14 euro în mod obișnuit, însă există pachete care includ Mini Castelele + Acvariul Touraine și ieși ceva mai ieftin. Parcă 20 de eur de persoană am plătit pentru amândouă, dar era o mica reducere in perioada aceasta, în rest costă 22 euro.

Majoritatea celor care vizitaseră parcul mi-au zis, la fel ca și referitor la acvariu, că nu-i cine știe ce. Și pe net citisem același lucru. Ba că este mic, ba că este neîngrijit, ba că machetele castelelor sunt deteriorate. Prostii. Mie mi-a plăcut! Chiar cred că oamenii au devenit mult prea pretențioși. Fiecare loc e interesant în felul lui, dacă încerci să-i vezi părțile bune. Am auzit pe cineva spunând cândva că lui nu i-a plăcut Parisul pentru că era mizerie și prea multe mucuri de țigară pe jos. Păi asta este un motiv să nu-ți placă un oraș? Și nu unul oarecare, ci unul plin de istorie și cultură ca Parisul? Eu nu zic că Parisul nu-i jegos. Clar este. Orice metropolă este. Dar dacă doar asta vezi când ajungi acolo, mizeria, în loc să-ți ridici ochii din pământ și să privești în jur…mă scuzați, dar nu mai am ce comenta. Măcar dacă ar fi avut niște motive mai plauzibile și mai puțin puerile.

Abația Fontevraud si Orasul Medieval Loches
Castelele Valençay (pe lista de văzut!) si Chaumont-sur-Loire
Castelele Villandry si Blois
Castelele Brissac si …habar nam ce castel este


Oricum, revenind la Mini-Castele, mie parcul mi s-a părut destul de curat și îngrijit. Într-adevăr, erau porțiuni de teren goale, fără iarbă, sau flori, dar mă gândesc că abia se deschisese de două săptămâni și cum vremea fusese friguroasă n-au apucat să le planteze. Aleile erau destul  de curate, măturate, nu tu gunoi, nu tu frunze căzute. 
Machetele castelelor sunt în stare bună. În plus reproducerea este excepțională. Câtă muncă și migală! Mai că-mi venea să deschid ușa și să intru în Chambord! Mai este câte unul care arată ceva mai rău, dar nu-s multe și desigur nu cele cunoscute. Pentru că vă spun sincer, erau castele de care n-am auzit, cu toate ghidurile mele citite despre Valea Loarei. Oricum, sunt convinsă că de vina fusese vremea rece și sunt sigură că mai spre vară se vor restaura toate. Pe pliant scrie că sunt 45 de mini-castele. Atâtea or fi, nu am numărat. Pe internet găsesc că sunt 44. S-o mai fi construit unul între timp. Copii pot parcurge acest parc călăre pe un trenuleț sau cu mașinuțe. Trenulețul nu mergea acum, cred că mai prin vară îl pun în funcțiune, însă șinele erau gata.

Chenonceau
Chambord

Mi-a plăcut că toate castelele sunt așezate strategic în parc, după poziția lor geografică reală. Mai exact, sunt niște firicele de apă care curg pe acolo, reprezentând Loara, Cher, Vienne, iar castele sunt așezate în zona acestora întocmai cu realitatea: Chenonceau peste Cher, fortăreața Chinon pe malul Viennei, castelul Blois pe malul Loarei etc. Există un traseu bine stabilit și marcat pe care e indicat să-l urmărești pentru a nu rata nimic. La ieșire am dat într-un magazin foarte fain de suveniruri: magneți, căni, farfurii, scrumiere, tot ce vrei și ce nu vrei. În plus, aveau și diverse bunătăți: biscuiți tradiționali, dulcețuri, diverse sortimente de dropsuri aromate, ceaiuri etc. Nu mi-am luat nimic, că vorba aia, le găsesc la tot pasul, însă îmi pare un pic rău pentru dropsuri. Le-am gustat cândva și sunt geniale. În schimb am plecat cu o sacoșă de pliante cu obiectivele turistice din zonă. Dacă le-aș pune în practică, aș avea clar toate weekend-urile ocupate vreo câteva luni de aici înainte.

Pagode de Chanteloup si Castelul Amboise
Moaca mea la Chenonceau respectiv Chambord
Amboise și un alt castel no name

În concluzie: fain tare! Mi-a plăcut să descopăr castelele Loarei, unele vizitate, altele pe lista de așteptare, la o altă scară decât cea reală. A fost o plimbare relaxanta de duminică, unică și specială. Am făcut o mulțime de poze, prin asta înțelegându-se că am fotografiat fiecare castel pe toate părțile. Pe cele mai reprezentative le-am pus în albumul de pe picasa, dacă aveți curiozitatea, intrați să le vedeți. Sper să vă placă!

S-ar putea sa te intereseze si:
Etichete: , , , ,