În cazul în care nu v-ați făcut încă planurile pentru vacanța de anul acesta, veniți pe Valea Loarei!
 
N-avem munte, n-avem nici mare, dar avem un sezon cultural de excepție, 2015 fiind anul cel mai potrivit să vizitezi această regiune. Iar ca să vă explic de ce, trebuie să ne întoarcem puțin în istorie…
 
25 ianuarie 1515: François I este încoronat rege al Franței în catedrala din Reims. Suveranul are doar 20 de ani dar domnia sa va marca
lumea întreagă, lăsându-i o moștenire emblematică: Castelele de pe Valea Loarei.
 
25 ianuarie 2015: Anul
François I pe Valea Loarei și o serie de evenimente excepționale ce comemorează cei 500 de ani de la încoronarea acestuia. Tot anul Valea Loarei va sărbători această aniversare printr-un sezon cultural spectaculos, ce va permite încă o dată scoterea în evidență a unuia dintre criteriile pentru care această regiune a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial de UNESCO: loc important de artă și istorie, peisajul Văii Loarei și mai ales numeroasele sale monumente culturale, ilustrează perfect idealurile Renașterii.  

Astfel, cu ocazia eventualelor voastre vacanțelor în regiune, găsiți o agendă încărcată cu evenimente. În programul mai multor castele se regăsesc anul acesta expoziții, vizite tematice, concerte, spectacole, reconstituiri istorice, conferințe sau animații menite să ne arunce pe toți în Evul Mediu, prin prisma acestui personaj excepțional, monarh emblematic al Renașterii, umanist și amator de artă, făcându-ne totodată cunoscute copilăria și educația sa, spiritul cavaleresc și visurile legate de cuceriri, plus alte momente importante din viața sa. În afara acestor reconstituiri, anul 2015 este punctat și prin alte celebrări, acțiuni de valorificare a patrimoniului și de mediere culturală. Pentru că francezii nu glumesc când zic că fac turism.
  
Castelul Amboise, „căsuța” copilăriei lui François I  
(foto august 2014)

Încoronat la numai 20 de ani, François I câștigă numeroase bătălii, cea mai importantă fiind cea de la Marignano în 1515, împotriva ducatului Milano, debutul domniei sale reprezentând o perioadă dinamică, unde tânărul rege nu numai că își face loc printre cei mai puternici suverani ai Europei, dar este și împărțit între războaiele prestigiului și construcția unor splendide castele.  

Castelul Azay-le-Rideau, construit între 1518-1523 de Gilles Berthelot, primar al orașului Tours și trezorier al regelui François I, împreună cu soția sa, Philippa Lesbahy, în stilul „Primei” Renașteri. (foto aprilie 2012)

De un secol curtea este instalată pe Valea Loarei, iar François I are un gust fin pentru arhitectura renascentistă, introducând astfel un nou stil în Franța, numit „Prima Renaștere”. Construcțiile sale sunt grandioase și amestecă stilul gotic framboiant cu elementele împrumutate din Italia. Consilierii săi artistitici sunt toți italieni, iar Leonardo Da Vinci este cel mai celebru dintre aceștia, onorând curtea franceză cu prezența sa. Regele îl găzduiește la Amboise, în conacul Manoir de Cloux, astăzi Clos-Lucé, unde trăiește între 1516 și 1519, anul morții sale. Da Vinci, ca arhitect și mecanic al regelui, crează proiecte grandioase (se spune că impunătorul Chambord ar fi fost construit după planurile sale, deși nu există dovezi certe în acest sens) și decoruri pentru baluri somptuoase organizate de suveran. 

  Castelul Chambord (foto ianuarie 2011)

Chambord, „căsuța” de vânătoare a  lui François I, cel mai mare și impresionant castel de pe Valea Loarei, al doilea castel că mărime al Franței după Versailles.
 (l-am vizitat de două ori în 2011, însă pozele mele de la vremea respectivă nu reflectă măreția construcției; promit că revin cu altele pe măsură la vară!) 

Chambord, Blois, Azay-le-Rideau, Amboise, Villandry numeroase sunt castelele de pe malurile Loarei care au fost construite în această perioadă, unele din voința regelui, altele din voința nobililor care-l înconjurau, toate aceste bijuteri de piatră stând astăzi mărturii  ale Renașterii Franceze.  

  Castelul Blois, aripa François I în stil renascentist 
 (foto ianuarie 2015)

Pasionat de artă, François I devine un adevărat promotor al acesteia prin modul de viață pe care-l impune la curte, această devenind un veritabil foaier artistic. La fel ca marii protectori ai artelor din Italia, suveranul comandă opere de artă celebre ale artiștilor francezi sau străini. Colecția sa se compune din picturi în general, dar și din alte obiecte de artă ca tapițerii, sculpturi și alte efecte. François I este cel care cumpără Gioconda, asta dacă cineva se întreabă de ce tabloul este expus la Luvru. 

Castelul Villandry, terminat în anul 1536 de către Jean le Breton, ministrul de finanțe al regelui François I; a fost ultimul castel de pe Valea Loarei construit în stil renascentist  (foto aprilie 2014)

***
Din programul sezonului cultural de anul acesta:

 
Până pe 13 septembrie: vizită ghidată „Cei mai frumoși ani ai lui François I la Amboise„, în fiecare duminică la 11h30, la Castelul Amboise;   
 
Între 01 aprilie și 04 noiembrie: animația „Arta ecvestră în epoca lui François I” la Castelul Rivau;
 
Între 18 apilie și 20 septembrie: expoziția „Regele și Împăratul (François I și Charles Quint) la Cité Royale de Loches;
 
Între 23-24 mai: spectacol „Viața la castel, curtea sub François I„, la Castelul Langeais;
 
Între 6 iunie și 22 septembrie: expoziție pe tema evoluției grădinilor în perioada Renașterii la Castelul Villandry;
 
Între 20 iunie-19 iulie: festivalul „Avanti la Musica”, concerte, vizite, defilări de costume venețiene pe străzile din Amboise și prin grădinile castelului Amboise, menite să sublinieze originile italiene ale orașului;
 
Între 3-4 iulie concert de muzică renascentistă cu ocazia festivalului anual Nuits des Milles Feux la Castelul Villandry;
 
Între 4 iulie-18 octombrie: „Comorile bibliotecii lui François I„, expoziție la Castelul Blois;
 
Între 8 iulie-29 august: spectacol „A la Cour du Roy François„- La curtea regelui François -teatru, reconstituri ale vieții la curte, concerte și focuri de artificii la Castelul Amboise;
 
6 iulie: concert „Magnificences à  la cour de François I” în cadrul celei de-a 5-a ediții a festivalului de muzică clasică Chambord, la Castelul Chambord;
 
Între 26 și 27 iulie: reconstituirea istorică a uni bal la curte imaginat de Leonardo Da Vinci pentru a celebra victoria de la Marignan, la castelul Clos Lucé (Amboise);
 
Între 28 noiembrie-10 ianuarie: Crăciunul de-a lungul secolelor, o întoarcere la tradițiile de Crăciun din perioada Renașterii la Castelul Amboise.
 


O să încerc să nu ratez prea multe (intenționez să merg la cele marcate cu roșu).

Mai multe informații găsiți pe site-ul evenimentului:  Fraçois I, La Renaissance en Val de Loire

*Bătălia de la Marignano, astăzi Melegnano, un orășel la 16 km sud-est de Milano, a avut loc între 13 și 14 septembrie 1515 și i-a pus față în față pe François I, regele Franței, împreună cu aliații săi venețienii cu mercenarii elvețieni care apărau ducatul Milano. Bătălia este un episod al Războaielor din Italia începute de Charles al VIII-lea în 1494 pentru a controla ducatul Milano. Este prima victorie a tânărului rege François I (sursa wikipedia).

Etichete: , , ,