Tours Valea Loarei Franta

Astazi a fost o zi mohorata de toamna, rece si cu ploaie mocaneasca, din aia care iti patrunde in oase. Asa ca mai toata ziua am petrecut-o in casa cu diverse activitati casnice, printre care si scrisul pe blog. Asa ca o sa va mai povestesc astazi un episod din plimbarile prin Tours, care de altfel au fost mai rare in ultima vreme, dar poate intr-o zi va rasari si soarele si vor deveni mai dese. Asa ca, hai sa ne plimbam astazi prin Vechiul Tours.

Fie ca adori sa strabati la pas stradute medievale intortocheate, fie ca vrei sa respiri putina istorie, fie ca vrei sa te intalnesti cu amicii la o bere rece, sau sa iti delectezi papilele gustative intr-un restaurant chic, centrul vechi din Tours este alegerea perfecta. Situat intre Loara si restul cartierelor noi, aceasta bucatica de oras pare teleportata din vremuri apuse si asezata aici, in mijlocul civilizatiei. Animata pana la refuz, zi si noapte, de oameni de toate categoriile, de la tineri pana la varstnici,de la localnici la turisti straini, Vieux Tours este cu adevarat inima orasului, sufletul lui, prin care acesta parca traieste. Dar nu a fost intoteauna asa. La fel ca si parizianul Marais, zona care se numeste astazi „Vechiul Tours” a avut si ea o perioada neagra, cand uitarea si nepasarea oamenilor au degradat-o aproape complet. 

Fost centru al negustorilor in perioada medievala, cartierul a fost condamnat la demolare, la mijlocul secolului XX, insa a avut norocul de a benefiacia de legea Malraux, lege creata sa protejeze zonele de interes istoric. Un program riguros de renovare si salubrizare a dat o noua fata vechiului centru medieval, trezindu-l astfel la viata, umplandu-l in ultimii 30 de ani de noi comercianti si artizani de tot felul. 


Tours Valea Loarei FrantaTours Valea Loarei Franta
Casute medievale in Place Plumereau
Tours Valea Loarei Franta
Musacate rosii la ferestre, un decor foarte obisnuit in aceasta zona

Tours Valea Loarei Franta
Mici scuaruri pierdute prin labirintul de stradute

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, germanii avanseaza pana
aproape de Tours, unde se poarta una dintre ultimele lupte dinaintea armistitiului, de o parte si de alta a Loarei, in noaptea dintre 19 spre 20 iunie 1940. Bombardamentele si incendiile distrug o mare parte din Tours, care abia a la sfarsitul anilor ’50 este recladit complet, sub forma a ceea ce vedem noi astazi. 


Febra reconstructiilor si modernizarilor din aceea perioada ajunge la hotarul
centrului vechi, care ca prin minune scapase de atacurile germane. In
acea perioada Vechiul Tours ajunsese o mahala rau famata, cazuta in
nepasare, insalubra, cu fatadele cladirilor degradate si murdare, unde
nici un om bine nu se aventura, mai ales noaptea. Dealeri, proxeneti,
leprosi erau cei care isi faceau veacul printre casele acelea pline de istorie, la acel moment doar o amintire a bogatiei si elegantei medievale.


Tours Valea Loarei Franta
Case vechi traditionale
Tours Valea Loarei Franta
Case vechi traditionale

Tours Valea Loarei Franta
Strazi pavate prin labirintul de stradute medievale

Insa, ca prin minune, Vieux Tours scapa de daramare, cum va spuneam mai sus, urmand un program de restaurare care reuseste sa aduca vechiului cartier medieval splendoarea de alta data. Vechiul Tours cuprinde un patrimoniu impresionant, cultural, arhitectural si istoric: case medievale cu barne de lemn, basilica Sfantul Martin, Turnul Charlemagne, Turnul cu Ceas, mici hoteluri cochete, case din toate perioadele, toate combinate  creind o zona fascinanta pentru oricine. Casele sunt si astazi locuite, in principiu de studenti. Datorita zonei turistice foarte zgomotoase noaptea chiriile fiind destul de mici. 

Tours Valea Loarei Franta
Place Plumereau
Tours Valea Loarei Franta
Place Plumereau

Tours Valea Loarei Franta
Restaurante de toate pentru toti

Tours Valea Loarei Franta
Restaurante de toate pentru toti


Insa dincolo de toate acestea, Vechiul Tours, este inima orasului: cafenele, baruri, puburi sau terase animate, restaurante, pentru toate gusturile si buzunarele, discoteci, lumini, miscare continua si zgomotoasa, simti parca orasul traind. Cu siguranta aici se gasesc de toate pentru toti.  


Centru vechi se invarte in jurul pietei Plumereau, unde fatadele
cladirilor constituie un adevarat tablou. Piata este nu plina, ci ticsita de baruri si terase, sambata ai impresia ca este manifestatie, nu alta. Din piata se desprind o
sumedenie de stradute inguste, pavate cu piatra, formand un adevarat
labirint, presarat din loc in loc cu scuaruri ascunse, unde iti poti
trage sufletul pe o bancuta.  Pe cateva dintre ele se gasesc de asemnea o sumedenie de localuri, in timp ce altele sunt linistite, sau chiar pustii. De o parte si de alta se inalta case
medievale imbietoare, decorate cu jardiniere de muscate
colorate le ferestre. 

Si
uite- asa,  Vechiul Tours si-a regasit in sfarsit sensul existentei
sale. Loc de promenada si meditatie, loc de intalniri si voie buna, 
veche piata comerciala, a devenit centrul de atractie al orasului. Nu-l
ratati daca ajungeti pe aici!


Tours Valea Loarei Franta
Tours Valea Loarei Franta
Tours Valea Loarei Franta


Tours Valea Loarei Franta
Tours Valea Loarei Franta
Tours Valea Loarei Franta


Etichete: , , ,