Scriam de curând că în ultimul timp nu prea am mai citit, nici nu am mai vizionat filme, doar episoade răzlețe din diverse seriale, pe telefon, după ce Erika adoarme. Nu mă uit la episoade grămadă întrucât nu am timp, ca să fiu în formă bună a doua zi am nevoie sa  mă culc devreme. Dar un episod pe seara merge numai bine, de preferat dintr-un serial lejer și captivant. Poate că par superficială, dar serialele greoaie, care mă solicită prea mult, ori cele violente, le dau la o parte din start, am nevoie de ceva care sa ma  destindă, nu care sa ma obosească. Astfel, frunzărind Netflix-ul, am dat de curând peste Iubirile Croitoresei, un serial taman potrivit. Dar înainte de serial fusese cartea…
 

 

“Iubirile croitoresei” nu e chiar cea mai potrivită traducere a titlului original. Sună fad, telenovelistic și nu reflecta nici titlul original, nici subiectul cărții. Noroc că am citit recenzia (mulțumesc Anca!), altfel aș fi crezut că este un roman siropos de dragoste. “El tiempo entre costuras”, romanul de debut al scriitoarei spaniole María Dueñas, “Timpul dintre cusături”, sună ce-i drept cam forțat în romană, dar este mult mai potrivit poveștii narate. Deja dacă luăm in calcul și titlul franțuzesc, “L’espionne de Tanger” (Spioana din Tanger), pare că vorbim deja despre o cu totul altă carte. 
 
Sira Quiroga, eroina acestui roman, este fiica unei croitorese, ce locuieşte cu mama sa în Madrid. Se pregăteşte de căsătorie cu Ignacio, un bărbat bun și modest, însă destinul ii rezervă altceva: într-un magazin de maşini de scris îl cunoaşte întâmplator pe Ramiro, de care se îndrăgostește peste cap și care o duce să trăiască în Maroc. Tot Ramiro îi fură banii lăsând-o într-o ţară străină singură, însărcinată, lefteră şi într-o situaţie judiciară precară. Și de aici începe toată aventura. Cunoaște diverse personaje, pe contrabandista Candelaria, femeia care o ajută să scape de sărăcie, pe Rosalinda Fox şi pee amantul ei, Juan Luis Beigbeder, pe jurnalistul englez Marcus Logan, personaje ce o vor introduce în lumea amețitoare a conspirațiilor politice si a misiunilor serviciilor secrete engleze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
 
Am citit cartea mai demult, prin 2016, și mi-a plăcut foarte tare, deși nu am scris despre ea pe blog. Este un roman simplu și sincer, fluid și captivant, ce amestecă cu succes datele istorice, personajele reale si ficţiunea. Cu fiecare pagina am avut impresia că mă plimb cu Sira prin locuri minunate, prin Madridul anilor 30, prin Marocul interbelic, ori prin Lisabona, printre personaje exotice și locuri cu tradiție. Se poate considera o carte de călătorie dacă vreți așa. Dar nu este doar atât, cartea este și o lecție de istorie despre Războiul Civil din Spania și despre cel de-al Doilea Război Mondial, cu tot cu jocuri politice, dar mai ales cu povesti de spionaj.

 
Cartea  Mariei Dueñas a cucerit, se pare, atât de tare inimile cititorilor încât a fost ecranizată într-o miniserie de 17 episoade. Habar nu am avut de ea, până de curând. Nu m-a tentant chiar de la început, dar frunzărind-o puțin m-au atras imaginile și personajele, astfel ca am început s-o urmăresc. Este un serial spaniol, realizat in 2013, foarte bun, plăcut, relaxant, departe de serialele de succes din prezent, mult prea comerciale și violente pentru gustul meu, un serial cu un joc actoricesc de nota 10, cu decoruri spectaculoase și o realizare de excepție. Ah, da, și cu niște ținuteee! Pfff, ținutele acelea magnifice, feminine și elegante, ale anilor 30-40! Vi le recomand cu drag, și cartea și filmul!
 
Etichete: ,