Vă spuneam într-un articol mai vechi că foarte multe persoane dintre cele care mi-au scris și m-au întrebat diverse chestiuni organizatorice pentru o excursie pe Valea Loarei, mi-au cerut adesea să le recomand și un restaurant bun. Majoritatea restaurantelor pe care le cunosc și pe care le-am frecventat se găsesc în Tours, asta și pentru că marea parte a „sejurului” meu pe Valea Loarei s-a desfășurat în acest simpatic oraș. Și chiar dacă pașii ne-au purtat la plimbare prin toate colțurile regiunii, cele mai multe mese le-am luat tot în Tours. În plus, tind să cred că ieșeam mai des pe vremea când locuiam în micuțul nostru apartament, probabil mânați și de oroarea de a ne petrece timpul între patru pereți. Și astăzi ieșim, dar mai rar decât în acea perioadă și mai altfel, mai mult pentru diverse activități și vizite și mai puțin doar cu scopul de a mânca sau de a bea un pahar în centru. E drept că nici n-am avut timp să descopăr încă toate restaurantele din Amboise, probabil într-o zi voi povesti și despre ele, dar până atunci să vedem unde am putea să mâncăm pe Valea Loarei, în Tours.
Dar înainte de a începe trebuie să vă spun că recomand din inimă tuturor celor care vin pe Valea Loarei să petreacă cel puțin o după-amiază în Tours, asta dacă nu-mi urmează sfatul să-și ia cazarea în oraș. Și nu numai pentru a vizita, ci mai ales pentru a intra puțin în atmosfera minunată acestui orășel, capitală a Văii Lorei. Faptul că iubesc orașul Tours, nu mai reprezintă niciun secret. Îl iubesc mai mult decât orice alt oraș în care am locuit și poate chiar mai mult decât orice alt oraș în care voi mai locui vreodată, iar faptul că astăzi „acasă” este la 20 km de el nu a minimizat nicidecum această dragoste. Am simțit o legătură inexplicabilă cu acest loc încă de când am călcat prima dată în el, pe vremea când eram un simplu musfair în Franța, iar în cei trei ani în care am locuit fix în centru l-am bătut la picior cu nesaț, l-am trăit, l-am observat, l-am simțit și l-am respirat prin toți porii. Iubesc Tours din mai multe motive, dar dacă ar fi să aleg unul acela ar avea legătură cu faptul că este un oraș viu. Un oraș plin de tineri, de mișcare, de zumzet, de viață, fără că să fie nici măcar pentru o clipă sufocant sau obositor. Și asta vă recomand și vouă să simțiți dacă ajungeți pe aceste meleaguri, ambianța lui veselă și intensă, dar totodată boemă și seducătoare. Fie că veți alege să luați o limonadă într-o după-amiază de vară, un pahar de vin spumant la umbra clădirilor din centrul istoric, sau cina la o terasă  cu măsuțele în stradă, vă garantez că nu are cum să nu vă placă în Tours. 


Restaurantele de mai jos sunt încercate de mine cel puțin o dată, la unele am mâncat chiar de foarte multe ori. Nu m-a plătit nimeni pentru reclamă și nici nu mi-a oferit o masă gratis, cele împărtășite reprezintă strict părerea mea personală bazată pe experiența trăită. Nu sunt toate restaurante traditionale cu preparate tipice din Touraine, unele sunt internaționale, mixte, cu bucate mai mult sau mai puțin pretențioase și prețuri cam pentru toate buzunarele. Firește că mai sunt o mulțime de alte restaurante, dar fie nu le-am încercat fie nu m-au impresionat, așa că nu vorbesc despre ele. Iată unde vă recomand să mâncați dacă ajungeți în Tours: 1. Brasserie de l’Univers (8 Place Jean Jaurès, 37000 Tours) reprezintă poate chiar localul meu preferat din Tours. Situat strategic chiar în centrul orașului, în fața magnificei clădiri a primăriei, construită după planurile arhitectului Victor Laloux, cel care a proiectat și clădirea Muzeului Orsay din Paris, braseria Univers merită un popas, fie el doar pentru un mocaccino la una dintre măsuțele îndreptate spre stradă, dacă nu pentru prânz sau cina la interior, unde-atenție!- nu uita să arunci o privire la cupola impozantă Belle Epoque și la barul în stil Eiffel, ambianță ce amintește de braseriile pariziene. Bucătăria este una internațională, simplă (salate, pizza, snacking, burgeri, fripturi, pește, deserturi, etc), preparatele sunt gustoase, variate și de foarte bună calitate, personalul amabil și atmosfera foarte șic. Recomand pizzele și burgerii cu pui! Sunt geniale!


Daca vreti sa vedet cum arata aruncati o privire pe acest site.


2. Le marché gourmand (27 Rue du Grand Marché, 37000 Tours) este un restaurant ceva mai gastronomic și mai scump, dar ideal dacă vreți să luați o cină specială. Situat pe străduțele centrului istoric din Tours, la parterul unei căsuțe tradiționale cu bârne de lemn, localul vă va întâmpina cu un decor modern, dar în același timp și cu o bucătărie excelentă, în mare parte tradițională regiunii Touraine. Aveți opțiunea alegerii preparatelor à la carte sau incluse într-un meniu, acompaniate firește de o selecție de vinuri regionale. Recomand pavé du boucher, friptura delicioasă acompaniată de cartofi prăjiți și sos roquefort, alături de un vin roșu sec regional (Saint Nicolas de Bourgueil, Saumur Champigny, etc). 

3. Atelier Gourmand (37 Rue Etienne Marcel, 37000 Tours) este un restaurant și mai exclusivist decât cel de mai sus, un pic mai scump, dar cu o bucătărie extrem de creativă și rafinată. Situat un pic mai cotit, pe o străduță secundară a centrului istoric, la adăpost de zumzetul străzii, Atelier Gourmand este ideal în serile răcoroase de vară, când se poate lua cina în micuța curte interioară. Extrem de idilic și romantic, noi acolo ne-am sărbătorit aniversarea a doi ani de căsătorie. Recomand dacă vreți să încercați la vrai cuisine française.4. Au Bureau (2 Place Plumereau, 37000 Tours) este în schimb un restaurant deloc pretențios, situat chiar în inima centrului istoric, în Place Plumereau, genul de restaurant pentru toate buzunarele. Bucătăria este una comună (pizza, paște, crustacee, fripturi, hamburgeri, deserturi, etc), simplă, prețurile sunt foarte acceptabile, iar ambianța este una extrem de veselă. Nu este cel mai de top local din Tours, dar se poate dovedi o alegere rezonabilă dacă vrei să mănânci chiar în inima centrului istoric, fără a plăti o căruță de bani.  
5. La Souris Gourmande (100 Rue Colbert, 37000 Tours) vi-l recomand cu precădere dacă ajungeți pe Valea Loarei în sezonul rece și/sau dacă vă plac brânzeturile franțuzești. Este, ați ghicit, un restaurant cu preparate pe bază de brânză, fondue, raclette, dar și alte bucate, foarte gustoase și de bună calitate, servite într-un decor agreabil. Prețurile sunt acceptabile, sigur se găsește ceva pentru toate buzunarele. Merită un popas!
6. Les Relais d’Alsace (48 Rue Nationale, 37000 Tours) este un restaurant la care noi mergem pentru choucrute, specialitatea regiunii Alsacia. Acum nu zic să faceți la fel, să veniți în Touraine și să mâncați choucrute, dar vă recomand restaurantul pentru alte specialități, în special dacă vă plac fructele de mare, care sunt din belșug și arată destul de ademenitor, chiar și pentru mine, care nu sunt deloc o fană a lor. Este mereu plin, noroc că este spațios.7. Chez Gerard (20 Rue du Grand Marché, 37000 Tours) este un alt restaurant rezonabil în inima centrului istoric. Dacă nu vreți ceva deosebit, megeti cu încredere, aveți de unde alege, preparatele sunt foarte variate (destul de multe preparate italiene și orientale, pe lângă cele franțuzești). Am luat masa de mai multe ori la ei, n-am fost dezamăgită niciodată.
8. Bouchon Tourangeau (22 Rue du Grand Marché, 37000 Tours) este un restaurant în care am mâncat de vreo trei ori și am fost destul de încântată. Bucătăria este una tradițională și specifică regiunii, dar regăsiți în meniu și preparate internaționale, cunoscute.9. Léonard de Vinci (19 Rue de la Monnaie, 37000 Tours) este un restaurant ceva mai special, cu o bucătărie mai rafinată și prețuri pe măsură. Preparatele sunt de inspirație italiană, dar sunt destule și franțuzești regionale, iar ambianța este splendidă fie că alegeți să mâncați afară, la una dintre măsuțele din stradă cu vedere la place Plumereau, fie că alegeți interiorul, o casă tradițională tourangelle, cu bârne de lemn. 
10. Le Cheyenne (16 Rue de la Rôtisserie, 37000 Tours) este un restaurant cu specific sud-american și trebuie să recunosc că a fost o vreme în care de fiecare dată când ieșeam în oraș mergeam acolo. Burrito, chili con carne, tapas calientes alte specialități de genul vă așteaptă într-un decor inedit. Iar vinul din Chile în rosé face deliciul unei seri de vară, credeți-mă pe cuvânt!


Câteva ponturi utile

 • Dacă vreți pizza la pachet, vă recomand Milano Pizza, chiar în centrul istoric ( 30 Place du Grand Marché, 37000 Tours), este mai bună decât la multe pizzerii. Dacă vreți ceva ieftin, nesănătos și rapid, sunt o mulțime de restaurante fast-food-kebab în centrul istoric. Dacă vă place sushi, vă recomand tot în centrul istoric Planet Sushi (46 Place du Grand Marché, 37000 Tours). Pentru mâncare chinezească nu cunosc prea multe localuri pentru că nu sunt fană, dar am mâncat de câteva ori la China Town (34 Rue Victor Hugo, 37000 Tours) și n-a fost rău.
 • Programul de masă la restaurantele de mai sus, în Tours și în Franța în general, este 12-14 pentru prânz și 19-21 pentru cină. Francezii sunt foarte stricți în general cu orele de masă și nici nu-și fac atâtea probleme să cineze după 19, așa că aveți grijă să vă încadrați altfel rămâneți nemâncați, nimeni nu vă servește în afara acestor intervale. Sunt și restaurante cu service continu, dar nu extraordinare și nu multe, așa că mă bine e să vă încadrați în program ca să aveți de unde alege; 
 • Meniurile sunt afișate în stradă, cu tot cu prețuri, astfel că le puteți studia înainte să intrați, pentru a evita neplăceri de genul să nu găsiți ce vreți să mâncați, sau să vi se pâră prea scump. Majoritatea restaurantelor au și meniu în engleză;
 • Apa plată (de la robinet) și pâinea sunt gratis. De semenea, garniturile și sosurile sunt incluse în prețul felului de mâncare comandat, nu se iau separat (gen fripturi, pește, etc); 
 • Nu se fumează nicăieri la interior, decât afară, de ani de zile și n-a murit niciun fumător din cauza asta, nici nu s-a simțit nedreptățit; 
 • Animalele de companie sunt admise la interior, în caz că cineva vine în Tours cu companionul patruped. Ba chiar adesea ospătarul îi aduce un vas cu apă, fără să îi ceri expres asta. 
 • Se poate plăti cu cardul la toate rastaurantele, deci nu vă dați peste cap să aveți numerar în portofel;
 • Servirea este inclusă de regulă în notă, dar dacă vreți, puteți lasă ceva bacșiș ospătarului. 
Dacă vreți să beți un pahar după sau înainte de masă masă vă recomand: 
 • Bar le Hamac (21 Rue de la Rôtisserie, 37000 Tours), specializat în cocteiluri excelente și extrem de variate; 
 • Bar le Bartok (124 Rue Colbert, 37000 Tours), un bar ceva mai liniștit și șic, departe de forfota centrului istoric; 
 • Barurile și cafenelele din Place Plumereau (Au Temps Des Rois, Café du Vieux Murier, Café Marcel, Épée royale, etc), mai ales dacă dacă vreți să simțiți atmosfera vie a orașului. Recomand vara și mai ales seara! 
 • La Guinguette de Tours, sub podul Wilson chiar pe malul Loarei, în perioada mai-septembrie pentru atmosfera veselă, inedită, deloc pretențioasă și pentru muzica bună, adesea live. 


Mai multe despre unde puteți ieși în centrul istoric din Tours găsiți  AICI
Sper să vă fie de folos! Vacanțe plăcute pe Valea Loarei vă doresc! 


Etichete: , , , , ,