Iată că veni târgul de Crăciun și la mine în oraș. Târgul cu căsuțe, beculețe, brăduți, atât de așteptat și în jurul căruia se face vâlvă. Tot poporul e acolo. Dacă nu găsești omu’ acasă sigur e la târg. Totul a fost pregătit din vreme chiar. Montară francezii luminile din octombrie. Mă și speriasem, credeam că le și aprind tot atunci, dar se pare că m-am înșelat. La puțin timp au venit și căsuțele, iar pe 24 noiembrie s-a dat și drumul la distracție.


Tradiția a luat naștere în țările germanice acum muuulți ani, a continuat până astăzi și s-a răspândit la majoritatea popoarelor. E și normal, piețele de Crăciun sunt experiențe încântătoare pentru fiecare dintre noi, care ne fac parcă să simțim mai bine magia sărbătorilor. Francezii au fost și ei receptivi, astfel că în fiecare oraș există o piață de Crăciun, inclusiv în Tours. Aici își deschide porțile pe 24 noiembrie și le închide pe 24 decembrie, astfel că localnicii sau turiștii au o lună la dispoziție să se bucure de fereria Crăciunului. 
Cutia de scrisori pentru moșu
Căsuțe cu de toate

Dar lăsând poveștile deoparte, târgul este drăguț. Desigur nu se compară cu târgurile din marile orașe europene, dar pentru noi locuitorii este binevenit. Trâgul se amenajează anual, în zona primăriei, pe o alee pietonală, fix pe centrul bulevardului principal ce traversează orașul. Este destul de măricel, n-am numarat căsuțele, dar sunt destule. Printre căsuțe sunt și gherete unde se vând gogoși, clătite, vin fiert și alte chestii de băut și de mâncat, toate dulci, nimic sărat. Mie, care aș mânca sare cu lingurița, mi se pare ciudat, francezilor nu, probabil nici unora dintre voi, deci, ajung la concluzia că este o treabă de gusturi și obișnuință. La căsuțe se vând diverse obiecte  majoritatea artizanale, hand-made, ce pot deveni frumoase cadouri sub brad, produse tradiționale, decorațiuni, bijuterii, podoabe, macarons, ciocolată etc.  
 

Căsuțe cu de toate
Căsuțe cu de toate

Ghereta cu dulciuri

În primul weekend n-am ajuns, dar sâmbăta trecută am zis că e musai. Nu că ar pleca târgul undeva de acolo, sau că eu m-aș muta din oraș, dar parcă nu mai aveam răbdare. Nici curioasă nu prea puteam să zic că sunt, că-l văzusem și anul trecut. Dar cine știe, poate se schimbase ceva. Așa că sâmbătă pe înserat, am plecat și noi spre târg, care târg e la 10 minute de casă, cu gândul să bem un vin fiert și să mâncăm un cârnat, ceva. Vinul l-am găsit, ar fi fost culmea să nu aibă vin francezii, atunci chiar că începeam să cred că pe 21 luna asta se sfârșește lumea, dar ia cârnații de unde nu-s. Măcar acolo un hot dog, un mic, o măslină, ceva să meargă cu vinul, mai ales că eu nu mâncasem nimic de la prânz. Nu am găsit nimic. Rien. În târgul de Crăciun din Tours se găsesc numai gofre, clătite și gogoși. Ah, da și mere caramelizate. Probabil dacă existau cârnați dulci, se vindeau cu siguranță. Bine fraților, dar ceva sărat nu aveți?! Salé…știți voi….nu vi se apleacă de la atâtea gogoși?! Așa că am băut dezamăgită vinul și am plecat. Poate exagerez eu, dar totuși am observat că lumea vine și pleacă. Poate dacă erau mai multe gherete cu gustări mai… diversificate, oamenii zăboveau mai mult în târg. Până la urmă, câte gofre să mănânci? Altfel vii te uiți, cumperi ceva și pleci. 

Târgul de Crăciun din Tours ziua, noaptea, pe aglomerație e mai greu cu pozele
Târgul de Crăciun din Tours ziua


Dacă stau să mă gândesc și târgurile din Paris mi s-au părut la fel. Adevărul este că francezii nu au tradiție în domeniu. Au fost doar atenți, au văzut că e rost de comerț și turiști și au preluat și ei ideia. Ca mulți alții dealtfel. Deci dacă visați la Crăciunuri pe meleaguri franceze, lăsați-o baltă mai bine. Nu vreau să vă spulber eu visele, dar vizitați Franța oricând altcândva, și lăsați târgurile de Crăciun în seamă altora. 

Brăduții din fața primăriei
Brăduții din fața primăriei


Totuși există și aici o excepție. Se pare că cel mai frumos târg de Crăciun din Franța este cel din Strasbourg. Păi cum altfel?! În inima Alsaciei, regiune franco-germana, despre care se spune că este locul unde “s-a
născut” primul brad de Crăciun, se desfășoară unul dintre cele mai vechi
și faine târguri de Crăciun din Europa. Târgul
de Crăciun organizat la Strasbourg încă din 1570, este de fapt târgul la care visez și eu cel mai tare. Bine, sunt subiectivă poate, pentru că eu sunt îndrăgostită până peste cap de Alsacia, dar oricum, sper să-l experimentez curând. Până una alta, mă duc să mănânc gogoși și să beau vin aici la mine! 

Voi ce târguri frumoase de Crăciun ați văzut?  
 
 În care orașe ați merge pentru astfel de târguri?

Etichete: , , ,