În ultimele zile, uitându-mă pe la TV, la National Geographic, am observat că subiectul lunii este apocalipsa. Păi normal, că se apropie cu pași repezi, vine acușica, peste 2 săptămâni. Noi deja facem glume acasă, că nu mai cumpărăm cadouri, brad …dacă tot vine apocalipsa ce rost are să mai dăm banii. Și dacă tot e la modă subiectul, hai să vedem împreună câteva filme ca să intrăm mai bine în atmosfera… apocaliptică. Sunt multe, dar eu am ales 3, care mi-au plăcut mie. Cred că noi oamenii avem o fascinație aparte pentru sfârșitul lumii, iar filmele care dezvoltă această curiozitate se vând spectaculos. Ne amăgim noi că sunt ficțiune, însă știm foarte bine că sunt foarte posibile și probabile cândva. Nu neapărat acum, dar vorba aia, totul are un sfârșit, chiar și Pamântul, cu noi toți cu tot, desigur. Deci filme…





Să începem cu  Deep Impact (Impact nimicitor) -1998, care este după părerea mea cel mai bine realizat și cel mai real film despre apocalipsă (în măsura în care un astfel de film poate fi real!).

Leo Biderman, un puști pasionat de astronomie, descoperă o stea ciudată pe care nimeni nu o poate identifica. Informațiile sunt trimise mai departe unui specialist, care identifică ciudățenia ca fiind o cometă cu traiectorie precisă: Pământul. Oamenii de știință pun la cale un plan mirobolant care să ne salveze, mai exact o echipă de astronauti este trimisă în spațiu pentru a distruge cometa. Din păcate planul dă greși, nereușind decât să o rupă în două bucăți, ambele indrptandu-se către Terra. Urmările ciocnirii: extincția totală. Ce se întâmplă mai departe? Dacă cele două comete lovesc Pământul? Va las să vedeți filmul…trust me, merită!

Prima dată l-am văzut la TV prin 2002 parcă, între timp l-am mai revăzut de câteva ori și pot spune că este chiar unul dintre filmele mele preferate. Și da, am plâns și m-a impresionat foarte tare! La toate filmele despre apocalipsă am plâns de altfel. Este interesant, realist, te prinde și te ține cu sufletul la gură până la sfârșit. Impresionează prin relațiile ce se stabilesc între oameni în atfel de circumstanțe, prin cât de puțin mai contează lucrurile pe care în mod normal le credem importante. Subiectul pe care-l dezvoltă este unul destul de plauzibil, oricât de SF ni s-ar părea și oricât recunoaștem sau nu, științific vorbind planeta noastră nu este în totalitate în siguranță față de impactul cu obiecte care ar veni din spațiu. Însă să nu ne speriem prea tare, cică două sau trei comete s-au ciocnit cu Pământul în ultimii 500 de milioane de ani, conform unor calcule, deci n-om fi noi cei mai ghinioniști. Ultima cometă care a salutat Terra a fost anul trecut…de la 35 milioane km.


Continuam cu celebrul Armageddon-1998,  un film foarte cunoscut și mediatizat, deci nu cred să fie prea mulți dintre voi care să nu-l fi văzut. Celebrul film în care Bruce Willis moare la final a făcut istorie.

Povestea este aproape identică cu cea din Impact Nimicitor, ai putea spune că sunt aproape trase la xerox. Un meteorit gigant se apropie de pământ, coliziunea având efecte devastatoare. Oamnii de știință caută soluții pentru salvarea planetei și trimit în spațiu o echipă de….speciailisti în forări petroliere, care să găurească pietroiul și să îl împăneze cu niște bombe nucleare. Dacă omenirea este salvată sau nu, aflați văzând filmul.

Armageddon este un film pe care eu l-am văzut la foarte mult timp după ce a apărut. M-am gândit inițial că nu-mi va plăcea, dar m-am înșelat teribil. Mi-a plăcut, și încă cum. E drept, este un film foarte comercial, holiudizat și americanizat la maxim, finalul da pe afară de eroism dus la extrem, în concluzie un film făcut special de văzut cu batistă în mână. Ceea ce s-a și întâmplat în cazul meu. Doamne, am bocit mai rău decât la Titanic! Când  coboară Bruce Willis pe asteroid și alege să moară pentru omenire…văi câte lacrimi am mai vărsat, mai ales când pe fundal îi auzeam pe Aerosmith cântând I don’t want to miss a thing. Offf… 

Lăsând glumele la o parte, povestea din Armageddon este cel mai plauzibil scenariu pentru sfârșitul lumii. Șansele ca un asteroid să intre în coliziune cu Pământul sunt mai mari și mai realiste decât orice alt fel de apocalipsă. Totuși să nu disperăm, cercetătorii spun că că traiectoriile corpurilor cerești ce se plimbă prin spațiu sunt calculate pentru următorii 100 de ani. În plus, asteroizi de dimensiuni acceptabile ne salută în fiecare an, dar unul care să provoace distrugeri masive nu vine cică, decât pe la vreo 50-100 milioane de ani. Așa că putem dormi liniștiți și noi și multe alte milioane de generații viitoare. 

 
Și ajungem în final la    2012-(2009)

Subiectul este simplu și diferit față de cele de mai sus. Nu ne mai lovește nici un corp ceresc, ci aici este vorba despre profețiile maya, cum că lumea se va sfârși în 2012. În ce an suntem?! Hmmm… Scoarță terestră este distrusă din cauza unor explozii solare, ca urmare a alinierii planetelor și a schimbării polilor magnetici. Pământul începe să aibă fisuri, cutremurele progresează extrem de repede, iar  personajul principal un șofer de limuzină, scriitor aspirant, încearcă să-și salveze familia, vrând să ajungă pe una din arcile lui noe construite pentru a salva omenirea de la pieire. 

2012 a fost un film extra-super-mega mediatizat la momentul apariției și înainte, s-a vorbit mult despre el, toată lumea a fost dornică să-l vadă, inclusv eu, deși îmi închipuiam că este mai mult o exagerare. Mi-a plăcut, mi s-a părut un film cu imagini spectaculoase, bine realizate, efecte vizuale bune, făcute să impresioneze. Regia și interpretarea lasă un pic de dorit, dar merge și așa. E drept, filmul este ficțiune, exagerat, total ireal, dar până la urmă este un film, făcut să ne transporte dincolo de realitate, de aceea s-a inventat cinematograful. 

Este interesantă și teoria din spatele filmului: în 21 decembrie 2012 calendarul mayaș își încheie un mare ciclu, căruia, cel puțin în aparentă, nu-i mai urmează nimic. Unii astronomi moderni ar confirmă calculele mayasilor. Cică Pământul se va află într-un aliniament exact cu Soarele și cu centrul Caii Lactee, fenomenul ducând la inversarea polilor magnetici, cauzând catastrofe naturale care vor zgudui lumea întreagă: cutremure, tsunami, incendii care vor avea ca rezultat pagube materiale și pierderi importante de vieți omenești. Însă există documente care par să contrazică acest lucru. Anumite rămășițe ale culturii mayase vorbesc și despre alte evenimente care au loc după 2012. Unii zic una, alții susțin alta…  


În fine, sunt multe filme ce ne prezintă apocalipsă care mai de care mai bine și mai credibil, dar să ne oprim aici.
 
Totuși cele mai multe păreri susțin că Soarele nu va scoate către noi nici o limbă de foc, apoi Terra și-a mai schimbat polii magnetici de câteva mii de ori până acum și nu s-a întâmplat nimic, nu se va produce nici o aliniere a planetelor, iar dacă se va produce nu va avea urmări grave, s-a mai întâmplat și asta, asteroizii s-a speriat toți și nu se mai îndreaptă spre noi, cel puțin în următoarele milioane de ani…deci hai să ne pregătim de Crăciun oameni buni, că nu vine nici o apocalipsă

Voi ce filme despre sfârșitul lumii ați văzut?  


Etichete: