Mânată de faptul că voiam s-o duc pe mama la un castel și iarna asta (știți voi, unde să-ți duci musafirii când locuiești pe Valea Loarei dacă nu la castele ?!), plus că mi-era și mie dor să vizitez unul, m-am orientat spre Blois. L-am ales în primul rând fiincă iarnă fiind este păcat să mergi la un castel cu o grădină faină și să nu te poți bucura de ea pe deplin, iar Blois este unul dintre puținele care nu are una. Apoi, Castelul Blois este unul dintre monumentele cheie ale Văii Loarei din punct de vedere istoric și arhitectural, fostă reședință regală, pe lista celor mai vizitate și promovate castele de către oficiile de turism, trebuia să ajung și eu odată și-dată să-l văd.
Am plecat din Tours, ăăă, pardon din Amboise într-o dimineață destul de rece și mohorâtă de ianuarie, convinsă fiind de previziunile meteo că soarele va ieși la amiază. N-a ieșit, și-a arătat doar vreo 2 raze și atât pe la 9 jumate dimineața, exact înainte să intrăm în castel. Suntem matinale nu glumă!
După ce am plătit intrarea (10 euro/persoană), iar angajatul de la recepție ne-a înmânat o broșură în limba română, n-a mai fost decât un pas până în curtea interioară, un pas parcă înapoi în timp, în culisele istoriei Franței.
Castelul Blois este atestat documentar în secolul IX, dar abia în secolul X Blois și regiunea din jur devin scena jocurilor politice dintre puternicii, la acea vreme, conți de Blois, vasali ai regelui Franței, care construiesc în zonă numeroase fortărețe de apărare. Din impunătoarea fortăreață ridicată în secolul XIII, la Blois se mai păstrează astăzi un turn de unghi, fragmente din zidurile de apărare și marea sală de reuniuni și sărbători cunoscută ca Sala Statelor.
Aripa Louis al XII-lea
În 1498 Louis, duce de Orléans și conte de Blois, devine regele Franței sub numele de Louis al XII-lea și inteprinde imediat lucrări ample de amenajare a noului său castel moștenit de la strămoșii săi. Clădirea lui Louis al XII lea se întindea în toată curtea și a fost terminată în numai 3 ani. Stilul în cărămidă roșie, vesel, primitor, deschis de ferestre mari, balcoane, lucarne și galerii de promenadă era destul de îndrăzneț și modern la vremea aceea, reședința transformându-se dintr-o fortăreață de apărare într-un loc agreabil, regele adoptând de altfel și o politică mult mai deschisă și diplomatică inspirată de la vecinii italieni.
Deși moderne, construcțiile Louis al XII lea rămân de un gotic profund subliniat de absența regularității și simetriei, formele fiind ascuțite și bogate în decor, asemeni catedralelor.
Apartamentele de la primul etaj adăpostesc Muzeul de Arte Frumoase. Cele 8 Săli și galeria adăpostind un ansamblu de picturi din secolele XVI-XIX, tapițerii franceze și flamande și sculpturi din secolul XIX.
În lunga serie a construcțiilor inteprinse de François I se numără și castelul Blois. Aripa François I a fost începută în 1515 și terminată în 1524, anul morții reginei Claude de France, soția regelui. Deși construită la doar 15 ani după aripa Louis al XII lea, aceasta diferă foarte mult de precursoarea sa, în numai 15 ani arta franceză transformându-se profund în urma conactului cu arta italiană. Astfel aripa François I de la Blois este una dintre primele opere de artă ale renașterii pe Valea Loarei, iar scara monumentală în spirală rămâne până astăzi piesa de rezistență a acestei fațade.
Urcând-o, prima sală în care intrăm la pimul etaj este Sala Regelui, care reunește două săli mai mici restaurate complet în secolul XIX
: gresia a fost refăcută, pereții și tavanele repictate, iar toate
șemineurile reconstruite. Cu mari eforturi camerele au fost amenajate și
mobilate : mese italiene, tapițerii flamande, scaune și mai ales cufere
care constituiau piesele de mobilier esențiale în timpul Renașterii și
în Evul Mediu.
Structura medievală a clădirii se observă mai ales la trecerea dintre această sală în galeria care urmează, Galeria Reginei: o poartă amenajată într-un perete de 2m grosime ne amintește că rolul acestei construcții a fost în prmul rând unul de apărare.
Pătrundem
în apartamentele Catherinei de Medici, unul dintre personajele
principale ale istoriei Franței, care moare de altfel la Blois pe 5
ianuarie 1589. Acestea sunt redecorată cu piese de mobilier în secolul
XIX, astfel încât să recreeze atmosfera acelor vremuri.
La etajul II al acestei aripi, în Apartamentele Regelui,
are loc un eveniment tragic : asasinatul ducelui de Guise în 1588 la
ordinul vărului sau, Henri al III-lea, asasinat ce duce la luptele
sângeroase între catolici și protestanți.
Aripa Gaston d’Orléans
Bia says
Hai că e drăguț! 🙂 Și ți-au mai rămas DOAR… 57 :)) Oricum Lista cea minunata cu Castele este de printat, nu altceva. Nu as pleca pe Valea Loarei fără ea, oricând va fi să fie :*
Larisa says
:)) doar 57! Bine, asta asa, pentru viata, nu doar pentru anul asta 😀
Desi nu m-ar deranja sa stau tot anul numai pe la castele :))
Floarea bunica says
Intotdeauna mi-au placut locurile vizitate,castele sau din concediu,pentru ca te documentezi foarte bine.Ne descrii ca un adevarat profesionist si eu chiar am devenit fanu tau.Cand sa vizitez eu atatea castele fara tine? Placut si interesant.Sunt recunoscatoare.Cu drag,
Larisa says
De cand cu blogul sunt ceva mai atenta la detalii pe unde merg. In plus, pentru articole mai arunc cate un ochi pe diverse surse: internet, carti, brosuri ceea ce ma ajuta si pe mine. Imi imbogatesc cunostintele :). Ma bucur ca v-a placut! Va imbratisez!
CARMEN says
tare interesant! ca bine spui in titlu, 4 aripi, 4 stiluri total diferite!
ma bucur ca incep sa ne prezinti deja noua localitate in care locuiesti, multumim pentru plimbare!
O saptamâna minunata în continuare!
Larisa says
Este un castel destul de interesant din punctul asta de vedere fata de restul din zona. Pacat de interior ca nu este cel autentic, dar este interesant si asa.
Pupici Carmen!
Alexandra V says
Doar 57, pe care abia astept sa le vad, mai ales ca te pricepi de minune si la fotografie, nu doar la scris! Mereu invat ceva nou datorita tie 😛
Larisa says
Si eu astept sa le vad :))!
Multumesc, ma bucur foarte tare ca-ti plac articolele si pozele, Alexandra!
Mihaela Pojogu says
Chiar daca au mai ramas doar putine lucruri din acele perioade admir stradania cu care au adus la viata timpuri stravechi.
M-a fascinat virtual fiecare camera, peretii, coloanele si boltele, scara acea monumentala in spirala este sublima. Nu am putut rezista sa nu ma imaginez pe acolo. 🙂
La cat mai multe castele vizitate, multumesc pentru prezentare! xo
Larisa says
Este pacat ca nu s-au pastrat, dar ar fi fost destul de greu. In general interiorul s-a pastar cate de cat autentic la castelele care au schimbat mai putini stapani de-a lungul vremii si cel mai mult s-a furat la cele care au fost mult timp in posesia statului, fireste. Ca peste tot :)).
Multumesc, timp si bani sa fie! Te imbratisez!
Claudia says
De fiecare data cand iti citesc o vizita la un castel (am senzatia ca nici brosura lor de prezentare n-ar fi mai eficienta), Franta mai pierde un turist 😀
Nu cred ca sa o te mai poti disocia de asocierea Larisa – castelele de pe Valea Loarei!
Larisa says
:))
Recunosc, m-au prins. La inceput le vizitam asa, ca sa fie, acum sunt mai atenta la detalii, la ce scrie prin brosuri, la ce zice ghidul. Poate e de vina si blogul, dar si daca n-ar fi el, am zis ca daca tot merg sa le vad macar sa raman cu ceva :D.
Aliceee Traveler says
Chiar daca nu are mobilier original, interiorul e foarte frumos. Daca voi mai ajunge candva pe Valea Loarei chiar mi-ar placea sa il vad. Acesta si celelalte 57, cu tine binenteles 🙂
Larisa says
Merita!
Pai in cazul asta te astept pe aici. Le luam pe toate la rand impreuna 😉
Anonim says
Minunata castele ! M-au impresionat . . .
Larisa says
Ma bucur ca ti-au placut Eca!
Anonim says
Foarte interesant, foarte util!
Am gasit blogul exact la timp pentru un plan de calatorie pe Vale la sfarsitul lui August!
Multumesc!
Larisa says
Eu multumesc pentru aprecieri!
Daca mai aveti intrebari legate de Valea Loarei, sau nevoie de informatii pentru calatorie nu ezitati sa-mi scrieti pe pagina de contact a blogului.