V-am povestit aici câte ceva despre bucătăria Văii Loarei. V-am recomandat restaurante, v-am introdus în lumea vinurilor regionale. Acum să vă povestesc despre locurile unde putem degusta preparatele tradiționale de pe Valea Loarei

1. Restaurante – nimic mai simplu, e la mintea cocoșului, unde poți descoperi gastronomia unei regiuni dacă nu la restaurant, clar! Nu cred că are rost să intrăm în detalii, sunt o mulțime de restaurante tradiționale ce propun o cuisine tourangelle în orașele și satele de pe Valea Loarei, este suficient să aruncați un ochi pe meniurile fișate în stradă, imposibil să nu găsiți ceva pe placul vostru. Centrele istorice din Blois, Amboise, Tours, Chinon, Saumur sunt ticsite de restaurante pentru toate buzunarele, care mai de care mai ademenitoare, dar nu uitați nici că adesea restaurante bune sunt ceva mai ferite de ochii turiștilor. Câteva încercate de mine găsiți AICI

2. Piețele tradiționale sunt și ele un mod inedit de a descoperi bucătăria Văii Loarei. De fapt francezii în general, indiferent de regiune, au o pasiune deosebită pentru mersul la piață, mai ales duminica dimineața. Și asta pentru că, în afară de partea strict comercială, piața are și o altă latură, în special în comunitățile mai mici, una socială, localnicii profitând de ocazie pentru a se întâlni cu vecinii, pentru a vorbi, a se informa, sau a dezbate diverse situații de actualitate, politice sau sociale. Astfel, aceste piețe pot reprezenta și pentru tursti nu numai o modalitate de a descoperi gastronomia tradițională, dar și de a simți pulsul comunității, de a se pierde printre localnici, de a surprinde puțin din atmosfera zonei. Zău că este păcat să ajungi în Franța și să nu vizitezi cel puțin o piață tradițională. 


Există piețe permanente, cea mai mare si destul de la indemana pentru turisti pe Valea Loarei fiind Les Halles de Tours, halele din Tours. Situată în apropierea centrului istoric, clădirea halelor este una destul de futuristă comparativ cu restul cartierului. Deși a stârnit controverse la momentul construcției, azi pare destul de bine încadrată în peisaj, dând parcă o viață nouă vechiului cartier al comercianților din Evul Mediu. La parter clădirea adăpostește aproximativ patruzeci de comercianți, boulangers cu pâine proaspătă și prăjituri, charcutiers-traiteurs cu preparate savuroase din carne sau gata gătite, fromagers cu brânzeturi, poissonniers cu pește, dar și comercianți de fructe, legume, vinuri. O parcare subterană este pusă la dispoziția clienților.

Foarte populare sunt aici piețele volante săptămânale, deschise până la ora 13 de regula, les marchés hebdomadaires tradiționale, care vin și pleacă, fără a lăsa nicio urmă că au fost acolo. Comercianți  de toate felurile se strâng în aceste locuri, iar foarte multă lume, în special în zona rurală, sau în micile orașe, preferă tipul acesta de comerț celui propus de marile lanturi de magazine, dar și mărfurile oferite sunt de o mai bună caliate, multe realizate artizanal. Cea mai mare astfel de piață din Touraine se ține duminica la Amboise, pe cheiul Loarei, o să vă povestesc cândva despre ea.




O listă cu toate piețele din Franța și zilele în care se țin găsiți pe acest site, ordonate după departament. 



3. Târgurile și festivalurile gastronomice reprezintă și ele o modalitate numai bună de a descoperi gastronomia locală, într-un cadru convivial, chiar inedit. Din păcate ele se organizează la date fixe, așa că este puțin probabil să te nimerești în vacanță exact atunci. Noroc că sunt multe, francezii având un adevărat cult pentru mâncare și vinuri, astfel probabilitatea să prinzi una crește considerabil. Câteva exemple: 

  • Le Village Gastronomique și Le Marché Gourmand din cadrul Târgului anual din Tours, este un eveniment regional de neratat dacă vizitați valea Loarei la început de mai (7-16 mai în 2016). 
  • Vitiloire, Tours, 28-29 mai 2016, pentru a degusta în special vinurile dar și bucatele Văii Loarei; 
  • Foire aux fromages de Sainte-Maure de Touraine, pentru a degusta brânza tradițională regiunii. Se desfășoară în localitatea Sainte-Maure de Touraine în primul weekend din iunie; 
  • Foire aux entrecôtes à l’échalote-St Genouph, lângă Tours, ultimul weekend din iunie; 
  • Marché Nocturne d’Amboise, în iulie și august, piața din față casteului;
Marché Nocturne d’Amboise (august 2015)

Pentru mai multe detalii aruncați o privire pe site-urile oficiilor de turism (v-am făcut o listă aici) la categoria agenda/evenimente. 

4. Micile buticuri artizanaleIntră de exemplu într-un butic de tip Charcuterie, cu produse locale, marea majoritate fabricate chiar de nenea vânzătorul, în spatele tejghelei. Buticurile charcuterie-traiteur se găsesc aproape peste tot, astfel că adesea și cel mai mic sat are unul, iar dacă ești într-un mare oraș evită-le pe cele din cartierele turistice și găsește unul frecventat de localnici; la ora prânzului cu cât este coada mai mare cu atât marfa este mai bună. La charcuterie este ansamblul preparatelor de carne (în special de porc), crude sau pregătite, iar le charcutier este omul care le prepară și le vinde, alături de alte bunătăți gătite (în cazul acesta este vorba de un charcutier-traiteur). În Franța charcutierul este un artizan, pentru că ceea ce face el este adesea o artă, un produit de terroir, fabricat după un savoir-faire transmis din generație în generație. E drept că în ultima vreme s-a răspândit și aici charcuteria industrială, dar încă mai găsești buticuri adevărate, cu produse fabricate à l’ancienne. Într-o charcuterie vei găsi o mulțime de bunătăți, diverse sortimente de jambon, saucisses & saucissons, rillettes & rillons, foie gras, terrines & patés, feuilletés, croques, tarte, etc. Iar după ce ai vizitat o charcuterie, nu uita să intri și la bulangerie. 


Tarte cu fructe, cremă de zahăr ars, ecleruri, profiterol, etc – cu toții cred că le-am gustat chiar și fără să pășim vreodată în Franța. Este imposibil ca printre bunătățile lor dulci să nu găsești ceva pe placul tău; fie că te regăsești la capitală sau în cel mai izolat sat, sigur vei găsi un butic de tip boulangeriepâtisserie care, dacă nu a reuși să te ispitească prin vitrina îmbietoare, sigur o va face cu mirosul amețitor. Franța este o expoziție de atfel de buticuri și oricât de nepofticios ai fi nu cred că poți rămâne indiferent în fața lor. 



5. Supermarketul nu-l recomand decât în ultimă instanță. Firește, avantajul lui esențial îl reprezintă prețurile mici, însă ceea ce vei cumpăra de colo nu va reprezenta niciodată une vrai cuisine française, ca să nu mai vorbim despre prepararea industrială și miile de conservanți artificiali. Dar cum din păcate bugetul nu ne permite mereu să mâncăm artizanal, suntem nevoiți adesea să dăm și pe la supermarket. Pe Valea Loarei, ca mai peste tot de altfel, există hipermarketuri (Carrefour, Auchan, E.Leclerc pe care îl recomand mai degrabă decât pe celelalte două, Carrefour este din punctul meu de vedere cel mai de rahat hipermarket) poziționate în afara orașelor, supermarketuri gen Intermarché, Casino, Netto, etc și minimarketuri în centrul orașelor, majoritatea Carrefour-City.  


Utile:

  • Atenție la program! Majoritatea magazinelor sunt închise duminica și în zilele de sărbătoare (găsiți aici o listă cu zilele libere din Franța). Sunt câteva deschise, însă doar până la prânz, așa că aveți grijă să vă faceți provizii din timp. Duminica după-amiaza slabe șanse să mai găsiți ceva, mai ales în localitățile mici. La fel și piețele, magazinele de haine, etc. Practic nu vă faceți program de cumpărături de niciun fel duminica! 
  • Țigările nu se vând la supermarket, ci doar la birourile de tabac, care și ele sunt închise duminica (sunt câteva deschise, lângă gară și în centrul istoric din Tours, în centrul istoric din Amboise, etc), aviz fumătorilor! 
Etichete: , , , ,