Acum ceva vreme mi-a ajuns întâmplător în mâini un pliant despre Festivalul Grădinilor de la castelul Chaumont sur Loire. Inițial mi-a sunat foarte tentant, pentru că îmi plac la nebunie grădinile și chiar eram curioasă să văd cu ce mă uimesc arhitecții peisagiști, dar când am văzut că este vorba despre grădini contemporane, ceva mai abstracte, tentația parcă a mai scăzut în intensitate. Nu mă pricep prea tare la stiluri de grădini, sau îmbinări armonioase de plante, dar îmi place să le admir cu minimele mele cunoștințe și simț de frumos ori de câte ori am ocazia, deși recunosc că arta modernă a amenajării lor nu este chiar pe înțelesul meu.

Se pare că Domeniul Chaumont sur Loire găzduiește anual, începând cu anul 1992, Festivalul Internațional al Grădinilor, festival ce pune la încercare creativitatea peisagiștilor din întreaga lume. Eu abia anul acesta am auzit de el. În fiecare an o temă este propusă; cu tema „Grădinile păcatelor capitale„, ediția de anul acesta nu face se pare decât să aprofundeze tema primei ediții, intitulată simplu, dar totodată complex, „Plăcerea”. Grădina secretă a fiecăruia dintre noi nu ascunde oare mici păcate? La acesta întrebare au trebuit să răspundă designerii, și chiar dacă pare un pic cam greu să exprimi răspunsul creînd o grădină, tema a inspirat destul de mulți creatori de spații verzi, juriul având de ales din 300 de proiecte. 

Pe cele 3 hectare puse la dispoziție de Domeniul Chaumont numai pentru acest festival, sunt amenajate cele 26 de grădini câștigatoare, „Când avarul visează”, „Păcate virtuale”, „Purgatoriul tentațiilor”, sau „Alegoria acvatică a celor 7 păcate” fiind doar câteva dintre denumirile acestora. Grădinile prezentate pe tema păcatelor de moarte încearcă să evoce cu subtilitate schimbările și excesele societății în care trăim. Un exemplu ar fi grădina
numită „Paradisul inversat”, cu mulți cactuși și cu miros de cauciuc,
ce simbolizează societatea consumatoare, excesul de
plouare și schimbările climatice.
Un alt exemplu interesant este grădina „Florile blestemate”, cu plante stuperfiante, sau plante cu diverse acțiuni asupra psihicului uman. În viziunea creatorilor, soarta lor nu este de invidiat: reprimate, interzise, reglementate, distruse, chiar și ele sunt victime ale nedreptăƒții umane. Această grădină vrea a fi o metaforムpentru furia plantelor destinate calmăƒrii furiei oamenilor.

 

Nu pot afirma că am înțeles pe deplin tot ceea ce artiștii peisagiști au încercat să transmită prin creațiile lor, dar până la urmă nici nu este nevoie, fiecare dintre noi având un stil propriu de a transmite și de a percepe lucrurile. Cu toate astea mi-a făcut plăcere să mă plimb prin grădinile amenajate, să admir ingeniozitatea, creativitatea și totodată munca și migala care au dus la realizarea lor. În afară celor 26 de grădini înscrise la festival, mai există creații peisagistice interesante într-un alt colț al domeniului, Preeria Goualoup. Tot aici pot fi admirate câteva opere de artă modernă, întocmai că cele din parcul istoric al castelului. 

„Cutia mea”– designerii propun vizitatorilor o plimbare prin grădina lui Harpagon (Avarul lui Molière) și sunt invitați să descopere aurul ascuns într-o cutie din imima grădinii. 

 „Păcatele Virtuale”-o metaforă a secolului XXI, care ezită între real și virtual.

„Lăcomia”

„Bloom”

„Haute Culture”– Aranjamentele florale asemănătoare unor rochii așezate pe podomuri înalte, sunt, în viziunea creatorilor, o metaforă a superficialității, mândriei, a dorinței de a fi văzut și remarcat

„Grădina în cutie”– prin care creatorii denunță societatea de consum în care trăim, avariția, lăcomia și nu în ultimul rând, deșeurile pe care le lăsăm în urmă. 
„Domeniul Narcisei”– cu un lac în formă de oglindă misterioasă ce simbolizează vanitatea. În viziunea artiștilor, suntem atât fascinați de cadrul săƒu aurit și caracterul magic, prețios și misterios, încât niciunul dintre noi nu va mai fi interesant de reflexia norilor în apă, de narcisele din jur,  sau de plantele acvantice de pe fundul ei.  

Carré & Rond 
„Carbon Pool”

„Sculpture de brume”- de Fujiko Nakaya- Preeria Goualoup (norul de aburi face parte din creația artistică )

 Preeria Goualoup

Festivalul s-a deschis pe 05/04/2014 și se va închide pe 02/11/2014. Biletul de intrare costă 12 euro (doar festival+parc du Goualoup) sau 16 euro (tot domeniul=castel+parc istoric+festival+parc du Goualoup) .

Etichete: , , ,