Îmi spunea de curând o cunoștință despre cât i se pare de fain că-l luăm pe Azorel cu noi peste tot pe unde mergem și mă întreba cum reușim. De ce nu mi-aș lua cățelul cu mine pe unde merg, fie că e vorba de vacanțe sau activități de weekend, când acest lucru este posibil? Când am ales un cățeluș de talie mică am luat în calcul două considerente: primul a fost spațiul de care dispunem, iar al doilea a fost ușurința cu cu care poți pleca însoțit de el peste tot. Și exact asta am și făcut: l-am luat pe Azorel cu noi de mic pe oriunde ne-au purtat pașii și intenționam să o facem în continuare, chiar și atunci când familia noastră se va mări.  S-a plimbat ceva în 2 ani jumate de viață Azorel. A vizitat orașe și sate, a urcat munți, a făcut plajă, s-a dat cu caiacul, cu telescaunul, a vizitat castele și grădini, ba a zburat chiar și cu avionul. Lăbuțele l-au purtat prin câteva țări și are la activ câteva mii de kilometri în mașină și tren. Nu-l las acasă în grija altora și nici la hoteluri pentru animale pentru că mie drag și nu mă ține sufletul să plec fără el. Dacă l-aș lăsa, sigur m-aș gândi la el toată vacanța și sunt convinsă că și el e mult mai fericit în compania noastră, chiar și urcând munți prin zăpadă, decât singurel, sau cu niște străini. 


Să pleci la drum cu un câine nu e adesea ușor. Dar nu este nici imposibil, atât timp cât există bunăvoință, dragoste și atașament față de el. Câinele nu este o jucărie de pluș pe care să o arunci în bagaj și s-o ignori; este o ființă vie cu nevoi și necesități, chiar cu gusturi și preferințe uneori, de care trebuie să ții cont atunci când îți planifici vacanțele, sau activitățile pe care urmează să le faci, astfel încât să vă bucurați împreună de ele. Nu vă gândiți că-s vreo expertă în psihologie canină, nici c-am făcut ocolul pământului cu Azorel; vă împărtășesc și eu din ce am experimentat și din ce m-am documentat. Am încercat să sintetizez mai jos câteva sfaturi de urmat pentru cei care au câini, sau pentru cei care n-au, dar vor, sfaturi care pot face călătoriile cu animalul de companie mai frumoase. Frumoase pentru ambele părți desigur.
1. Obișnuiește-ți câinele cu plimbările

  

Dacă nu ți-ai luat animalul de companie cu tine nicăieri și acum te-ai hotărât să faci înconjurul plantei cu el, s-ar putea să fie cam greu și cam stresant pentru amândoi. E bine să-ți înveți cățelul cu plimbările, mai aproape sau mai departe de casă, încă de mic. Dar dacă n-ai făcut-o, măcar încearcă cu câteva luni înainte de călătoria planificată. Noi l-am luat pe Azorel peste tot încă de la câteva luni, astfel că acum nu mai întâmpinăm nici un fel de problemă, ba chiar țopăie entuziasmat de fiecare dată când realizează că e rost de plecare. Azorel are câteva mii de kilometri la activ în mașină. La început nu-i plăcea, ba chiar vomita pe banchetă, sau mai grav pe picioarele mele, dar ușor-ușor s-a obișnuit, astăzi făcând față fără probleme drumurilor chiar și de 10 ore pe zi. L-am luat de multe ori și în tren. Prima lui călătorie a fost una de 5 ore la Lyon, pe parcursul căreia s-a comportat exemplar, urmată de multe altele, inclusiv de schimbat trenuri și gări, totate culminând cu zborul în avion din 2012 despre care am povestit mai detaliat AICI

Admirând împreună Mont Blancul 


2. Educă-l, fii un stăpân responsabil!

  
Nu doar în vederea călătoriei, ci în general e de preferat să-ți educi câinele, spre binele tău, al lui și al celor din jur. Câinii sunt animale foarte inteligente și receptive, astfel încât nu va fi greu să ajungi să „te înțelegi” cu ei. Eu nu-s adepta dresajului. Câinele meu nu ascultă comenzi stupide, nu face tumbe și nici nu stă în 3 labe pentru o bucată de mâncare. Are personalitatea lui, foarte pronunțată în ciuda dimensiunilor, dar este ascultător, curat și înțelegător. Nu deranjează oamenii din jur, nu-și face nevoile pe unde apucă și nu pleacă nicăieri aiurea de lângă noi. Nu zic că sunt stăpâna perfecta, pentru că Azorel este atât de răsfățat încât noaptea mă împinge din pat să-și facă loc, dar cel puțin respectă niște reguli de bază. De asemenea, e important să fii un stăpân responsabil de fiecare data când ieși cu animalul tău pe ușă, fie că este vorba de parcul de lângă casă, sau de țara de peste ocean: strânge mizeria după el, nu-l învăța să fie agresiv cu alți câini, sau cu oamenii din jur, potolește-l dacă lătră, etc. Comportamentul unui câine spune multe despre stăpânul sau. 

 Prima întâlnire cu marea 

3. Fă o vizită la veterinar înainte de plecare
Pentru ca o călătorie cu animalul de companie să fie plăcută, este imperativ ca acesta să aibă o stare bună de sănătate, așa că o vizită la veterinar este cât se poate de binevenită, mai ales dacă vacanța se va desfășura într-o țară cu un climat și o vegetație diferită de cea de acasă. Câinii de companie, în general cei mici, sunt foarte sensibili la microbi, ciuperci și mai ales la paraziți (viermi, purici, căpușe), astfel încât niște produse care să prevină anumite infecții sunt necesare adesea, cu atât mai mult dacă urmează să stai la camping, sau să petreci mai mult timp în natură. E musai de știut și că fiecare țară impune anumite vaccinuri, unele dintre ele cer chiar și un certificat care să ateste starea bună de sănătate a animalului, medicul veterinar va ști despre ce este vorba. Eu recunosc nu merg de fiecare data cu Azorel la medic înainte de a pleca undeva- decât atunci când e vorba de un loc îndepărtat și n-au fost multe din astea de când îl avem- asta pentru că oricum merg periodic cu el pentru controale de rutină și pentru vaccinurile obligatorii, inclusiv pentru vaccinul antirabic necesar în țările UE, dar am grijă în special vara să am cu mine produse împotriva paraziților, și mai ales a căpușelor, asta de când s-a pricopsit cu vreo 2-3 în urmă cu 2 ani. 
4.  …și una la un magazin pentru animale

În afara obiectelor clasice, gen lesă, ham, vase pentru apă și mâncare etc, în funcție de locul unde alegi să-ți petreci vacanța, sau de activitățile pe care vrei să le întreprinzi, s-ar putea ca patrupedul tău să aibă nevoie de anumite lucruri speciale. Câinii mici sau cei cu parul scurt sunt foarte sensibili la frig, așa că dacă urmează să pleci la zăpadă, asigură-te că are o hăinuță mai groasă. Știu că multora li se par ciudate animalele îmbrăcate, dar credeți-mă pe cuvânt, și câinii răcesc. Dacă urmează să mergi la mare, ține cont că multor câini nu le place soarele, asigură-te că ai o umbreluța, sau un mini cort de plajă, pentru ai crea puțină umbră.

Prima noapte la cort 

5. Pune-te la curent cu legislația țării în care urmează să pleci referitoare la animalele de companie

  
Fiecare țară are reglementările ei cu privire la trecerea frontierelor ei cu un animal de companie, e bine să cauți pe internet informațiile necesare, de preferat de la surse sigure, cum ar fi site-ul ambasadei de exemplu. Multe țări interzic accesul anumitor rase de câini pe teritoriul lor (cum ar fi cei din rasa pitbull sau rottweiler), altele cer analize de sânge făcute cu mult timp în avans, vaccinuri speciale, certificate de sănătate, în timp ce unele nu acceptă animale deloc. Uniunea Europeană cere vacinul antirabic, care se face anual, dar și în interiorul ei sunt anumite țări care au reglementări specifice, cum ar fi UK de exemplu. În orice caz, ca regulă generală, animalul tău pentru a călători în străinătate va avea nevoie de cip electronic implantat sub piele, pașaport și vaccin antirabic. Noi l-am luat pe Azorel direct cu cip, pașaportul l-am făcut după câteva luni pentru orice eventualitate, iar vaccinul antirabic îl face anual, indiferent dacă pleacă undeva sau nu. 

Primul zbor cu avionul

6. Plănuiește-ți cu grijă excursia în funcție de animal
Câinele adoră compania stăpânilor și cu siguranță se va simți mult mai fericit alături de tine, indiferent de activitățile pe care alegi să le faci în vacanță, decât singur acasă, sau la o pensiune. Noi am urcat pe munte alături de Azorel, am mers la plajă, am vizitat orașe, am făcut drumeții și diverse alte activități sportive, deci nu prea văd motiv să nu-ți iei câinele cu în vacanță. Cu toate acestea există și anumite impedimente de care trebuie să ții cont. Pe munți poți întâlni rezevatii naturale pe teritoriul cărora câinii nu sunt acceptați nici măcar în lesă, la fel ca și la majoritatea refugiilor și cabanelor montane în dormitoarele comune- asta dacă ești iubitor de munte. În cazul acesta este de preferat să te interesezi din timp despre reglementările traseului pe care urmează să-l parcurgi, respectiv să te informezi la cabana/refugiul unde urmează să dormi. Dacă ești amator de mare sau plajă, e bine de știut că în multe țări accesul câinilor pe unele plaje este strict interzis. Nu pe toate, dar eu am întâlnit câteva, astfel că am fost nevoiți să căutăm locuri ceva mai pustii. Dacă ești amator de vizitat muzee, biserici și alte obiective, atunci va fi destul de dificil pentru că majoritatea nu permit accesul cu câini. Totuși există posibilitatea de a-l ține într-o geantă specială, asta dacă ai un câine mic. Dacă ai unul mare… atunci e mai nasol. De asemenea dacă faci croaziere, nu toate vapoarele acceptă animale la bord. Mie mi s-a întâmplat și la telecabină să nu pot urca cu Azorel. Deci cel mai bine este să-ți pregătești itinerariul din timp și să te interesezi pentru fiecare situație în parte pe internet, sau chiar prin mail, sau telefon. 
 

Prima data cu canoea

7. Fii receptiv la nevoile lui.
Câinele n-o să te tragă de mânecuță să-ți spună dacă-i e foame, sete, frig, cald, că face caca sau pipi, așa că trebuie să fii receptiv și atent la nevoile lui și să acționezi în consecință atunci când este cazul. Câinii nu suportă bine căldura, mai ales dacă este vorba de o rasă cu blană mare, așa că ai grijă când te plimbi prea mult pe străzi vara. Fă opriri mai dese la umbră, ai grijă să ai la tine un vas și o sticlă pentru apă. Eu îl mai și stropesc pe Azorel pe blăniță în astfel de situații. Mulți câini nu suportă nici frigul, uită-te mereu la el și dacă tremură pune-i o hăinuță. Pe drum, dacă călătorești cu mașina, nu uita să faci opriri din când în când, nu numai să-și facă nevoile, dar și să-și dezmorțească picioarele. Pune-i lesa și fă o plimbare scurtă în zona unde ai făcut popasul. 

Prima degustare de vinuri 

8. Caută hoteluri/ restaurante care acceptă animale de companie
Nu toate hotelurile, pensiunile, campingurile acceptă animale de companie și chiar dacă acceptă s-ar putea să fie selective cu rasele. Înainte de a rezerva cazarea pentru tine, verifică dacă unitatea respectivă acceptă animale. S-ar putea să plătești o taxă în plus pe zi, așteaptă-te și la asta. De asemenea mai toate hotelurile, deși acceptă animele, nu acepta să le lași singure în cameră, așa că nu-ți face planul să-ți lași patrupedul acolo în timp ce tu te plimbi. Alege cu grijă și unde urmează să servești masa. Dacă e vară nu-i problemă că indiferent de local poți alege să mânaci afară la terasă. Iarna trebuie să fii mai atent. Sunt multe restaurante care acceptă animale înăuntru, atâta timp cât stau cuminți la picioarele stăpânului și nu deranjează ceilalți clienți. Niciun restaurant nu mi-a interzis accestul cu Azorel înăuntru, dar desigur că n-am intrat chiar în toate. 
9. Fă-i și lui bagajul
Știu că sună un pic amuzant, dar și câinele trebuie să aibă micul lui băgăjel. Nu cine știe ce valiză, desigur, dar o gentuță în care să pui un recipient pentru apă și altul pentru mâncare, hrană suficientă pentru toată durata călătoriei, o jucărie care să-l țină ocupat, o hăinuță dacă călătoria are loc în anotimpul rece, saci de gunoi pentru strângerea mizeriei, plus ce mai știi tu că are nevoie câinele tău, în funcție de destinația unde urmează să mergi. Și nu uita să ai bagajul la îndemână pe timpul drumului, mai ales dacă călătorești cu mașina și nu numai. Să stai să răscolești prin valizele tale în căutarea recipientului pentru apă nu-i chiar plăcut.

10. Respectă-i pe cât posibil programul 

obișnuit

Pentru a evita să-l bulversezi, chiar dacă ești în vacanță și adesea e un pic mai greu, încearcă să nu scoți câinele din programul lui obișnuit foarte mult- asta dacă are unul. Înceracă pe cât posibil să-i dai să mănânce, să îl scoți la plimbare la aceleași ore. Poate că nu vei reuși 100% ca acasă, dar merita să încerci.
 

Prea multă bătaie de cap? Poate prima dată, că apoi toate aceste pregătiri vor veni de la sine. Și-apoi indiferent câtă bătaie de cap ar fi, credeți-mă pe cuvânt, clipele petrecute alături de prietenii patrupezi în vacanțe sunt memorabile.
 
 

În speranță că nu v-am descurajat total, vă invit pe cei care ați călătorit cu animalul de companie să veniți cu completări sau să împărtășiți cu mine experiența voastră, iar pe toți ceilalți vă poftesc la discuții. 

Ați fi dispuși sau nu să călătoriți alături de animalul de companie? 

Citeste mai multe despre:


Cainele si copiii
Calatoriile cu animalul de companie
In avion cu animalul de companie
Caine mic responsabilitati mari
Daca vrei un Yorkshire Terrier

Etichete: , , , , ,