Despre satul Chédigny știam de ceva vreme însă nu-i venise rândul la plimbările mele prin regiune. Citisem despre el că este „satul-grădină”, singurul din Franța clasat drept Grădină Remarcabilă, văzusem poze cu trandafirii ce-l invadează pe internet și aflasem că anual, la sfârșit de mai, în localitate se ține chiar un festival în cinstea acestor nobile flori. Nu mai știu exact de ce n-am ajuns în anii trecuți, dar anul acesta mi-am notat evenimentul la loc de cinste în agendă, ultimul lucru care voiam să se întâmple ar fi fost să-l ratez. Așa că sâmbătă 30 mai am plecat cu mic cu mare, cu tot cu Azorel, spre Chédigny. Aflat în departamentul nostru, Indre-et-Loire, nu departe de Amboise și în apropiere de Loches, o parte din drumul până în sat se desfășoară pe o șosea cu o singură bandă pentru ambele sensuri de nu te poți abține să te întrebi dacă nu cumva ai ajuns în fundu’ Franței. Dar nu ajunsesem încă acolo, gps-ul ne confirma că suntem pe drumul cel bun, așa că văzându-ne după scurt timp la destinație, am parcat mașina în locul imens amenajat (dar devenit aproape neîncăpător!) și am plecat să descoperim satul cu trandafirii săi. 


Deși nu este clasat pe vreo listă gen „cele mai frumoase sate din Franța”, Chédigny este superb. Cu sau fără festival, la Chédigny trandafirii se agăță de fațadele caselor, trotuarele fiind înlocuite cu benzi unde sunt plantați arbuștii. Tot anul vizitatorii vin la Chédigny pentru a se plimba pe străzile aproape pietonale, transformate în alei de grădină. O grădină deschisă, gratuită, vioaie și atent întreținută. Trandafirii urcători pun în evidență arhitectura caselor tradiționale, tourangelles cum se numesc aici, peisajul desfășurându-se în fața ochilor pe fundalul dealurilor molcome și împădurite. Dar se pare că la Chédigny lucrurile nu au stat dintotdeauna așa… Cu ceva ani în urmă strada centrală devenise o șosea plină cu mașini și camioane parcate. Primarul, Pierre Louault, dorea să facă satul său cât mai atractiv din punct de vedere estetic, astfel  a avut ideea genială să-l înfrumusețeze plantând trandafiri cățărători. Doi ani mai târziu, primarul desființează trotuarele, înlocuindu-le cu mici grădinițe de trandafiri amestecați cu alte plante colorate. Astăzi la Chédigny există peste 800 de arbuști de trandafir, în 250 soiuri diferite, marea majoritate rustice, plus aproximativ 2000 de alte plante vivacee. În fiecare an alte bande de flori sunt create și aproximativ 30 de arbuști noi sunt plantați.

Asociația Trandafirilor de la Chédigny organizează anual Festivalul Trandafirilor, în ultimul weekend din luna mai, anul acesta ajungând la a zecea ediție. Festivalul este o manifestatie de neratat în regiune, destinată sensibilizării publicului spre cunoasterea și respectarea naturii. Peste 60 de expozanți, producători de trandafirii, pepinieri, artizani, asociații legate de mediul înconjurător au fost prezenți anul acesta la Chédigny, nepunând la socolteala artiștii plastici sau muzicanții care au colorat atmosfera.
Nici nu știu ce mi-a plăcut mai mult la Chédigny, festivalul sau satul în sine, dar efectiv nu mă puteam opri din admirat și fotografiat. Strada cu casele ei încremenite în timp mi se părea parcă desprinsă dintr-o poveste, iar muzicanții cu pălăriile lor atât de franțuzești și pictorii care-și întindeau tablourile pe marginea drumului încadrau perfect peisajul, făcându-l de vis.  E drept că satul a fost destul de aglomerat cu ocazia festivalului, probabil că este mai bine să vii într-o zi obișnuită și să te plimbi agale pe străduțele libere, ca printr-un muzeu. Nu ne-am cumpărat nimic, deși ne-au făcut cu ochiul multe soiuri de roze. Vrem mai întâi să ne creem un plan bine definit al grădinii, deja mi se pare că primăvara aceasta, sub impulsul momentului, am plantat o mulțime de flori cam aiurea. Prețurile sunt destul de piperate, aproximativ 30 de euro pentru un arbust, ceea ce nu-i chiar o bagatelă, însă am fost plăcut surprinsă să văd că oamenii nu numai priveau, ci și cumpărau. Am pornit spre casă îmbătați de culori și parfumuri, cu sufletul plin de exuberanță și splendoare. Eram atât de încântați că am cotit spre Tours, să ne îmbătăm de-a dreptul la un alt festival, de data aceasta la VitiLoire-festivalul vinurilor Loarei. Mmmm, ce răsfăț! 
 Să pucedem la festival…


 Soiuri de trandafiri. Cei pestriți arată într-un mare fel.

 
Fațade invadate de trandafiri 
  Lume multă pe stradă 

 De poveste

 Casă-exponată de muzeu 🙂

Căsuța cu trandafiri 

 În piața din fața bisericii era un mic târg…

 Nici nu aș ști ce să aleg 

 Biserica din Chédigny
Printre atâția trandafiri iată și câteva cărți

Și premiul meu pentru cele mai frumoase obloane merge la această căsuță! 

Formația care înveselea atmosfera 🙂

 Câțiva artiști își expuneau lucrările în acest decor magnific

 Toată lumea fotografia căsuța…

 Superbe lucrările! Cel mai ieftin aprox. 150 euro. De-aș fi mai bogată…

 Fiecare arbust de trandafir are o „etichetă” cu numele soilui și anul în care a fost creat. 

  Să tot lucrezi într-un astfel de decor.

Pentru cineva care vizitează Valea Loarei e bine de știut că Chédigny se poate combina într-o excursie de o zi cu o orășelul Loches și/sau satul Montrésor, calasat printre cele mai frumoase din Franța. Nu este un loc extrem de cunoscut, dar adesea și locurile mai puțin turistice ne pot surprinde într-un mod extrem de plăcut. Festivalul Trandafirilor se desfășoară anual, în ultimul weekend al lunii mai. Pentru pasionații de bicicletă, în zonă există pista Indre à Vélo, sora mai mică a traseului cicloturistic Loire à Vélo, în lungul râului Indre.

S-ar putea sa te intereseze si:

Etichete: , , , , ,