…sau ce a mai ramas astazi din ele.
Cand am ajuns in Metz, prima vizita a fost la Oficiul de Turism al orasului, ca sa imi iau un plan si o brosura, astfel incat sa stiu si eu pe unde umblu, sa nu o fac asa haotic. Zis si facut, asa ca, am plecat sa decopar orasul cu o carticica in mana si cu o harta. Am descoperit acolo diverse „trasee”, plimbari tematice, plimbari care de altfel m-au inspirat si pentru aceste articole. Asa ca, intr-una din zile, am plecat, dupa cum scria acolo, la carte, sa caut bucati ramase din vechea cetate a Metz-ului. N-au supravietuit prea multe, dar ceva ceva tot am gasit.
Cand am ajuns in Metz, prima vizita a fost la Oficiul de Turism al orasului, ca sa imi iau un plan si o brosura, astfel incat sa stiu si eu pe unde umblu, sa nu o fac asa haotic. Zis si facut, asa ca, am plecat sa decopar orasul cu o carticica in mana si cu o harta. Am descoperit acolo diverse „trasee”, plimbari tematice, plimbari care de altfel m-au inspirat si pentru aceste articole. Asa ca, intr-una din zile, am plecat, dupa cum scria acolo, la carte, sa caut bucati ramase din vechea cetate a Metz-ului. N-au supravietuit prea multe, dar ceva ceva tot am gasit.
Asa ca Metz, acum muuulti ani, a fost una din cele mai mari fortificatii ale Frantei, sau ale Germaniei, sau ale amandurora, ca s-a tot plimbat de la unii la altii, de nici nu mai stim bine care si cand.
Bastioanele medievale au fost primele fortificatii din Metz, construite in secolul al-XIII-lea. Se compuneau dintr-un zid de aparare, lung de cativa kilometrii, 38 de turnuri si 18 porti si aveau rol, fireste, de aparare. Adica stateau soldatii acolo, sus pe ele si trageau cu sageti in tine daca te apropiai.
Insa perioada aia a trecut, si au venit nemtii pe la 1800, cu demolari, modernizarile si constructia de noi cartiere „imperiale” si toate aceste fortificatii, exceptand o mica parte din ele, au fost distruse. In secolul XX, cand s-au trezit oamenii la realitate si au constientizat valoarea istorica acestora, au inceput campanii de restaurare, pentru ce s-a mai putut salva, desigur si le-au declarat monumente istorice, ca noi sa venim astazi si sa ne minunam in fata lor. Cele mai importante resturi de fortificatii, care au supravietuit in Metz sunt doua porti si un turn: Porte des Allemands, Porte Serpinoise si Tour Camoufle.
Poarta si pod fortificat in acelasi timp, isi trage numele de la cavalerii teutoni Notre-Dame-des-Allemands care au infiintat un ospiciu in apropiere. |
Constructia a fost intreprinsa in anul 1230, ca poarta spre centrul orasului. Dupa amenajari si restaurari succesive de-alungul anilor, isi pierde utilitatea initiala de acces in oras si devine monument istoric in 1966.
Porte Serpinoise, veche poarta a cetatii, martora la istoria orasului de la imperiul roman, pana in prezent, isi trage numele de la vechiul drum roman ce venea de la Scarpone (astazi Dieulouard). Poarta a fost reconstruita in 1852, pe locul vechii porti, demolate odata cu zidul medieval, in forma de arc de cerc cu rol de aparare. Forma actuala, de arc de triumf, si-o ia abia in 1903. Nu s-a pastrat de fapt decat o parte din vechia poarta, restul fiind distrus odata cu zidurile vechii cetati.
Construit in 1437, Tunul Camoufle este unul dintre putinele turnuri din zidul medieval ce s-a pastrat pana in zile noastre. |
Construit pe locul unui fost turn galo-roman, poarta numele unui militar din Metz, Jacob Castel supranumit „camoufle” si suspectat ca ar fi facut un pact cu diavolul.
Dupa ce Metz a fost anexat Frantei, la 1500 si ceva, francezii au inceput sa-si aduca garnizoanele aici si sa construiasca o puternica cetate de aparare, intre 1556-1564. N-a ramas mare lucru din ea, intrucat Napoleon si nemtii au cam maturat-o in decursul anilor. Magazia de alimente este ultimul vestigiu al vechii cetati, astazi transformat in hotel de lux. Construtia cetatii a atras dupa sine distrugerea unor vechi cladiri medievale, insa unele, cum ar fi Capela Templierilor si Biserica Saint Pierre aux Nonnains, au fost placute si pastrate, iar astazi sunt si ele monumente istorice.
Construita in 1559 Magazia de alimente servea la depozitarea produselor alimentare pentru garnizoanele franceze. Astazi este hotel si restaurant de lux. |
Capela Templierilor din Metz a fost construita intre 1180-1120 si este unicul vestigiu al ordinului cavalerilor templieri din regiune. |
Scapand de multe ori, cu noroc, din mainile demolarilor, este unica biserica rotunda din regiunea Lorraine si astazi apartine orasului Metz, fiind declarata monument istoric. |
Biserica Saint Pierre aux Nonnains a fost construita in secolul IV de galo-romani |
In 1556, cand francezii construiesc cetatea Metz-ului, vechea biserica devine depozit militar si asa va ramane pana in secolul XX cand este desemnata monument istoric.
Ar mai fi si altele ascunse prin diverse colturi ale orasului, dar nu m-am dus sa le caut. Cred ca acesta cautare a vehii cetati a Metz-ului a fost plimbarea care mi-a placut cel mai tare. Este interesant sa descoperi cladiri construite in secolul IV si care „traiesc” si astazi. Fireste, au fost renovate, reconsolidate si schimbate, dar oricum…secolul IV?! Imi place sa vizitez si sa descopar vechi cetati medievale, ziduri de aparare, bastioane, cazemate. Le gasesc fascinante. Parca ar fi desprinse din povesti. Nu degeaba, cand eram mica, la un momentdat, am vrut s ama fac arheolog cand voi creste mare :)), asta desigur printre alte zeci de meserii. Insa viata m-a dus de la cautat vestigii la munca pe plantatia unei banci. Ce ciudata e viata asta!Dar sa revenim la lucruri mai frumoase…
S-ar putea să te intereseze și:
Micky says
iubesc cetatile medievale. nu cred ca exista vreo una care sa nu-mi placa asa ca nu pot sa raspund la intrebare :)frumos Metz ul asta
Larisa says
da, e frumos. mi-a placut desi nu ma asteptam la prea multe…probabil si pt ca am stat mai mult acolo si fara sa vreau am vizitat si descoperit multe chestii.
fashion doctor says
mereu citesc cu interes,ma fascineaza.ador calatoriile si sa cunosc locuri noi.puupppppp
Larisa says
Multumesc! Si eu ador calatoriile si intotdeauna am un dor nebun de duca :))…dar nah,nu se poate chiar mereu 🙁
Anda says
Am vazut si noi Metz-ul saptamana trecuta. Din pacate, nu in realitate (norocoaso:D), ci la tv,pe Eurosport. A trecut Turul Frantei prin el. Arata foarte bine si de sus, din elicopter:D
Larisa says
Da, din cauza Turului Frantei au fost multe strazi inchise si blocaje in trafic :))!
Anda says
Asta e singurul motiv pentru care chiar merita sa pierzi timpul in trafic:D Ai vazut vreun ciclist?
Larisa says
Nu i-am vazut. Nu eram chiar in zona prin care au trecut ei…
Nice says
Franta e absolut superba, nu degeaba e prima destinatie turistica a lumii. Iar fotografiile tale reprezinta dovezi clare in acest sens. Plus ce vedem la Turul Frantei…
Nu-mi amintesc acum toate cetatile medievale vizitate, dar cea a Brasovului mi-a placut in mod deosebit. 🙂
Larisa says
Da, ete intr-adevar o tara frumoasa, ai ce sa vezi,sunt obiective turistice variate, munte, mare, orase de toate felurile, catele etc…As vrea odata sa fac un tur al Frantei cu masina sa vad cat mai mult…
Bia says
Vezi ce inseamna sa stai mai multa vreme intr-un loc? E super! Ai ajuns sa cunosti si Metz-ul foarte bine 🙂 Imi place tot mai mult din povestile tale si sincer pana sa ajungi tu aici si sa scrii despre el nu auzisem mare lucru de acest oras incantator…
Larisa says
Sa stii ca pana anul trecut eu nici macar nu auzisem de Metz :)). Acum a fost o intamplare ca sotul a lucrat acolo o perioada, si ca sa-l insotesc, am ajuns sa stau o perioada mai lunga si sa am timp sa descopar cat mai multe.
Cris-Mary says
Mi-ai facut iar pofta de calatorii :(( MI-e dor de Franta ..uff
Larisa says
Franta este o tara frumosa si sunt atateeeea de vazut. Intotdeauna mai descopar cate un loc nou unde vreau neparat sa ajung :p!