…sau ce a mai ramas astazi din ele.


Cand am ajuns in Metz, prima vizita a fost la Oficiul de Turism al orasului, ca sa imi iau un plan si o brosura, astfel incat sa stiu si eu pe unde umblu, sa nu o fac asa haotic. Zis si facut, asa ca, am plecat sa decopar orasul cu o carticica in mana si cu o harta. Am descoperit acolo diverse „trasee”, plimbari tematice, plimbari care de altfel m-au inspirat si pentru aceste articole. Asa ca, intr-una din zile, am plecat, dupa cum scria acolo, la carte, sa caut bucati ramase din vechea cetate a Metz-ului. N-au supravietuit prea multe, dar ceva ceva tot am gasit.

METZ LORENA FRANTA


Asa ca Metz, acum muuulti ani, a fost una din cele mai mari fortificatii ale Frantei, sau ale Germaniei, sau ale amandurora, ca s-a tot plimbat de la unii la altii, de nici nu mai stim bine care si cand. 
Bastioanele medievale au fost primele fortificatii din Metz, construite in secolul al-XIII-lea. Se compuneau dintr-un zid de aparare, lung de cativa kilometrii, 38 de turnuri si 18 porti si aveau rol, fireste, de aparare. Adica stateau soldatii acolo, sus pe ele si trageau cu sageti in tine daca te apropiai. 
Insa perioada aia a trecut, si au venit nemtii pe la 1800, cu demolari, modernizarile si constructia de noi cartiere „imperiale” si toate aceste fortificatii, exceptand o mica parte din ele, au fost distruse. In secolul XX, cand s-au trezit oamenii la realitate si au constientizat valoarea istorica acestora, au inceput campanii de restaurare, pentru ce s-a mai putut salva, desigur si le-au declarat monumente istorice, ca noi sa venim astazi si sa ne minunam in fata lor.  Cele mai importante resturi de fortificatii, care au supravietuit in Metz sunt doua porti si un turn: Porte des Allemands, Porte Serpinoise si Tour Camoufle.METZ LORENA FRANTA
Poarta si pod fortificat in acelasi timp, isi trage numele de la cavalerii teutoni Notre-Dame-des-Allemands care au infiintat un ospiciu in apropiere.
METZ LORENA FRANTA METZ LORENA FRANTA METZ LORENA FRANTA
Constructia a fost intreprinsa in anul 1230, ca poarta spre centrul orasului. Dupa amenajari si restaurari succesive de-alungul anilor, isi pierde utilitatea initiala de acces in oras si devine monument istoric in 1966.

METZ LORENA FRANTA
Porte Serpinoise, veche poarta a cetatii, martora la istoria orasului de la imperiul roman, pana in prezent, isi trage numele de la vechiul drum roman ce venea de la Scarpone (astazi Dieulouard). Poarta a fost reconstruita in 1852, pe locul vechii porti, demolate odata cu zidul medieval, in forma de arc de cerc cu rol de aparare. Forma actuala, de arc de triumf, si-o ia abia in 1903. Nu s-a pastrat de fapt decat o parte din vechia poarta, restul fiind distrus odata cu zidurile vechii cetati.

METZ LORENA FRANTA
Construit in 1437, Tunul Camoufle este unul dintre putinele turnuri din zidul medieval ce s-a pastrat pana in zile noastre.


METZ LORENA FRANTA METZ LORENA FRANTA
Construit pe locul unui fost turn galo-roman, poarta numele unui militar din Metz, Jacob Castel supranumit „camoufle” si suspectat ca ar fi facut un pact cu diavolul.Dupa ce Metz a fost anexat Frantei, la 1500 si ceva, francezii au inceput sa-si aduca garnizoanele aici si sa construiasca o puternica cetate de aparare, intre 1556-1564.  N-a ramas mare lucru din ea, intrucat Napoleon si nemtii au cam maturat-o in decursul anilor.  Magazia de alimente este ultimul vestigiu al vechii cetati, astazi transformat in hotel de lux. Construtia cetatii a atras dupa sine distrugerea unor vechi cladiri medievale, insa unele, cum ar fi Capela Templierilor si Biserica Saint Pierre aux Nonnains, au fost placute si pastrate, iar astazi sunt si ele monumente istorice.METZ LORENA FRANTA
Construita in 1559 Magazia de alimente servea la depozitarea produselor alimentare pentru garnizoanele franceze. Astazi este hotel si restaurant de lux.
METZ LORENA FRANTA
Capela Templierilor din Metz a fost construita intre 1180-1120 si este unicul vestigiu al ordinului cavalerilor templieri din regiune.METZ LORENA FRANTA
Scapand de multe ori, cu noroc, din mainile demolarilor, este unica biserica rotunda din regiunea Lorraine si astazi apartine orasului Metz, fiind declarata monument istoric.METZ LORENA FRANTA
Biserica Saint Pierre aux Nonnains a fost construita in secolul IV de galo-romani
METZ LORENA FRANTA METZ LORENA FRANTA
In 1556, cand francezii construiesc cetatea Metz-ului, vechea biserica devine depozit militar si asa va ramane pana in secolul XX cand este desemnata monument istoric.

Ar mai fi si altele ascunse prin diverse colturi ale orasului, dar nu m-am dus sa le caut. Cred ca acesta cautare a vehii cetati a Metz-ului a fost plimbarea care mi-a placut cel mai tare. Este interesant sa descoperi cladiri construite in secolul IV si care „traiesc” si astazi. Fireste, au fost renovate, reconsolidate si schimbate, dar oricum…secolul IV?! Imi place sa vizitez si sa descopar vechi cetati medievale, ziduri de aparare, bastioane, cazemate. Le gasesc fascinante. Parca ar fi desprinse din povesti. Nu degeaba, cand eram mica, la un momentdat, am vrut s ama fac arheolog cand voi creste mare :)), asta desigur printre alte zeci de meserii. Insa viata m-a dus de la cautat vestigii la munca pe plantatia unei banci. Ce ciudata e viata asta!Dar sa revenim la lucruri mai frumoase…
Etichete: , , , , ,