Foarte multe persoane, dintre cele care mi-au scris și m-au întrebat diverse chestiuni organizatorice pentru o excursie pe Valea Loarei, mi-au cerut adesea să le recomand și un restaurant, unul bun, accesibil și mai ales specific regiunii. De multe ori mi-a fost cam greu să răspund la acesta dorință întrucât în primul rând Valea Loarei nu are o bucătărie particulară, ci mai degrabă putem distinge mai multe produse locale, pe baza cărora se gătesc diverse preparate, și în al doilea rând pentru că aș fi tentată să fiu subiectivă, iar atât obiceiurile și preferințele mele culinare cât și restaurantele pe care eu le frecventez nu vor fi neapărat relevante pentru toată lumea. Sunt destul de multe restaurante obișnuite în Tours sau prin orășelele din împrejurimi, restaurante mai pretențioase sau mai modeste, mai bune sau mai puțin bune, care propun preparate mai mult sau mai puțin tradiționale regiunii. În plus, fie vorba între noi, nici nu prea știam ceva specific și definitoriu, ceva cu adevărat legat de această regiune, ceva care să te marcheze și să-ți rămână în minte strâns legat de vacanța pe Valea Loarei. Dar de curând am găsit răspunsul: dacă vreți ceva caracteristic Văii Loarei, atât culinar cât și ambiental, atunci încercați restaurantele trogloditice pe bază de fouées. Iar unul pe care l-am probat recent și mi-a plăcut foarte mult este Cave aux Fouées, chiar aici peste Loara de casă, în centrul orășelului Amboise.
 




De Cave aux Fouées am aflat cu ceva timp în urmă, anul trecut mai exact, când ne-am mutat la Amboise. Absolut întâmplător, în drumurile mele cu diverse treburi, am văzut un panou publicitar prin oraș și am bănuit rapid despre ce este vorba. Cunoșteam conceptul acestor restaurante rustice medievale, am avut o experiență asemenatoare anul trecut la Grange à Dime, singura diferență părea faptul că restaurantul din Amboise este amenajat într-o cave, în timp ce cel de la Montreuil-Bellay într-un grange, ideea rămânând aceeași: o masă tradițională  ca un spectacol, alcătuită un meniu unic pe bază de fouées și alte produse locale servite într-un cadru original. Astfel, m-a atras din prima și mi-am zis că într-o zi trebuie să mergem să încercăm. Ziua a venit cam târziu, abia anul acesta într-o sâmbătă de ianuarie am ajuns la restaurant. Dar n-a fost bai, a meritat așteptarea, experiența a fost una divină.
 




Atunci când vine vorba de restaurante, sunt atrasă adesea, pe lângă partea strict culinară, și de ambianța locului. Prin urmare îmi plac și apreciez localurile originale, amenajate și decorate într-un stil autentic ce crează o atmosferă specială. Iar la Cave aux Fouées se simte din plin acesta atmosferă specială, în primul rând datorită locației restaurantului, o imensă grotă trogloditică, săpată în faleza ce străjuieste malul stâng al Loarei. Nu vă speriați că-i o grotă, cavitatea este renovată, amenajată și foarte bine ventilată, iar interiorul este  plăcut decorat, în stilul rustic, tradițional regiunii Touraine. În plus, o întreagă colecție de obiecte vechi, unelte și ustensile este expusă, ceea ce te face să te simți mai degrabă într-un muzeu al meseriilor decât într-un restaurant, vă spun sincer că aproape toată seara am stat cu ochii pe pereți. Însă vedeta inconfundabilă este cuptorul pentru fouées, în care ardea focul și care răspândea o căldură atât de agreabilă și de … caldă. Zău că am fost sedusă de farmecul acestui restaurant, mai ales că am fost instalați chiar lângă cuptor și ne-am putut bucura din plin de cadru.
 



În ceea ce privește partea culinară, restaurantul Cave aux Fouées propune celor care îi calcă pragul o gastronomie traditională bazată pe produse locale, alături de vinuri regionale. Les fouées sunt specialitătile culinare trogloditice. Coapte la foc de lemne chiar în fața clienților, fouées sunt niște pâinici rotunde care, odată scoase din cuptor, sunt servite imediat. Ele se taie pe mijloc și se tartinează cu diverse pateuri ca rillettes, mogettes, unt sărat sau brânză de capră. Readuse în actualitate în ultimii ani de mai multe restaurante din zonă, aceste specialităti simple au devenit extrem de apreciată de turiști, dar și de localnici, ele fiind o tradiție culinară a regiunii, practic în trecut fiecare locuitor de la țară avea în curte un cuptor cu lemne unde le prepara. 
 
Meniul la Cave aux Fouées este unic și cuprinde: o băutură aperitiv (un kir de regulă, adică un cocteil făcut din vin spumant și lichior de coacăze), antreu (rillettes, pate regional și cremă de unt cu usturoi de întins pe painicile fierbinți servite alături de salată verde), fel principal (noi am avut un căprioară într-un sos de bere, acompaniată de cartofi gratinați la cuptor), brânză de capră (Saint-Maure-de-Touraine, specifică regiunii), desert (tartă cu mere), plus băuturile, adică vin și cafea. Apa și micile fouées sunt din partea casei.  


Uneori sunt organizate serate dansante întrucât dincolo de restaurant, dar tot în aceeași încăpere, este o pistă de dans cu luminile specifice, alături de un bar, dacă vrei să mai rămâi după masă să bei un pahar, ai unde.  Un alt avantaj este capacitatea restaurantului, grota este de-a dreptul imensă, fiind astfel potrivită pentru mese de grup, aniversări, petreceri etc.





Desigur că ar putea exista și câteva dezavantaje pentru unii. În primul rând, locația rămâne o grotă, săpată în piatră așa că dacă nu te simți bine în astfel de locuri închise s-ar putea să întâmpini ceva probleme. Firește că este destul de sigură, ventilată, stabilizată, însă rămâne totuși o cavitate în stâncă. Apoi, pentru unii meniul acesta unic s-ar putea să fie un impediment, dar desigur, dacă nu te simți confortabil cu el și vrei să alegi sunt o mulțime de alte restaurante obișnuite în Amboise și în regiune, chiar și din cele trogloditice. Pentru alții tocmai acesta este farmecul. În plus prețul, 26 euro/persoană/meniu (10 euro meniu copil) s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. La fel, dacă ești vegetarian, la dietă, la regim special sau pur și simplu sau cauți o masă lejeră, trebuie să știi că La Cave aux Fouées nu prea este locul potrivit, preparatele sunt destul de copioase și pe bază de carne de porc. Iar dacă ești fumător, probabil că știi că în nici măcar un local din Franța nu se fumează la interior.


Însă dacă toate aceste inconveniente nu te influentează, atunci îți recomand restaurantul dacă ajungi la Amboise. Cu siguranță îți va rămâne o amintire culinară plăcută despre Valea Loarei.

PS: Acest articol NU este unul publicitar, nu m-a plătit nimeni să-l scriu nici n-am primit vreo reducere sau vreo cină gratuită la restaurant. El reprezintă strict experiența și părerea mea personală, care s-ar putea să fie (sau nu fie) relevantă pentru alții. Adresa și info pe siteul restaurantului.

S-ar putea sa te intereseze si:

Etichete: , , , , ,