Vă spuneam în articolul trecut, unde am povestit despre vacanța noastră la munte de anul acesta, petrecută tot pe Valea Belleville în Savoie, că fetele au mers la cursuri de ski pentru copii. O să vă spun puțin despre acesta experiență.

În primul rând aș vrea ca Erika și Daria să învețe să skieze. La fel cum știu să meargă pe bicicletă, cum învață să înoate, să urce pe cal și alte activități. Probabil este și o chestiune personală, pentru că eu nu am avut șansă asta, vorba aia, cine făcea la noi cursuri de ski sau echitație în anii 90 ? Dar pentru ele aș vrea să încerce, să cunoască, să învețe, să se îmbogățească. Și asta acum când sunt mici, este mult mai greu să înveți astel de lucruri la maturitate.

Foarte multă lume skiaza aici, sunt foarte populare printre francezi vacanțele la munte, dar nu la căscat gura sau umflat burta, ci chiar la ski. Tineri, mai puțin tineri, persoane la vârsta a treia, copii, mai ales copii, este impresionant cât de mulți copii sub 10 ani coboară pârtii nu foarte ușoare, atât de lejer de parcă s-au născut pe skiuri, stațiunile de munte sunt pentru sporturi de iarnă, iar oferta este foarte variată. Este deseori frustrant pentru oameni ca mine, recunosc că mă uit cu jind la cei care coboară pârtiile cu atâta ușurință.

De aceea vreau să le dau fetelor să învețe. Dacă vor să practice skiul mai târziu rămâne alegerea lor, vrem să le oferim acestă șansă pe care noi nu am avut-o. Și de ce nu să facem din ski o activitate drăguță de familie, dacă reușim să învățăm și noi.

Așa că anul acesta au mers la primele cursuri ESF în stațiunea Menuires. Ce este ESF ?

L’École du ski français (ESF) – școala de ski francez – este o inteprindere privată care propune cursuri de sporturi de iarnă. ESF este organizată într-o rețea imensă, de aproximativ 220 de școli care se gestionează local și autonom, repartizate în majoritatea stațiunilor de sporturi de iarnă din Franța. ESF regrupează în jur de 17000 de monitori afiliați la sindicatul național al monitorilor de ski francez. Se pare că ar fi una dintre cele mai mari școli de ski din lume.

ESF captează aproximativ 85% din piața de cursuri de sporturi de iarnă din Franța, având cam 2,5 milioane de elevi anual. Obiectivul ESF este învățarea sporturilor de iarnă unui număr cât mai mare de persoane, monitorii au un statut liberal, sunt numiți și puloverele roșii datorită îmbrăcăminții speciale roșii, dețin o diplomă recunoscută de stat și au absolvit o școală „l’École nationale de ski et d’alpinisme”.

Cursurile propuse de ESF sunt dintre cele mai diverse : ski alpin, ski de fond, snowboard, freestyle, biathlon, rachete, etc. Cursurile pot fi individuale sau de grup, durata variind de la o ora, câteva ore, mergând până la o săptămâna completă și pornesc de la nivelul incepataor până la avansat sau competitie, cei mai buni cursati putând participa la diverse concursuri.

Cele mai populare cursuri sunt desigur cele de ski alpin.  Ca toate celelalte cursuri și cele de ski alpin sunt pentru toate vârstele și nivelele, de la debutanți până la avansați.

Eu o să vă vorbesc mai pe larg depre cele pentru copii, căci pe acestea le-am testat.

Despre ce este vorba în aceste cursuri de ski alpin pentru copii ?

Despre ski desigur.

De la 18 luni la 3 ani este garderia, pentru copii prea mici să iasă pe pârtii. Este un fel de creșă, unde îți poți lăsa copilul cât timp tu ești la ski, personalul ocupându-se de acesta. Poți opta pentru jumătate de zi, o zi întreagă, cu sau fară masă, etc.

Între 3-5 ani este Clubul Piou-Piou, unde am înscris-o pe Daria (3 ani și 9 luni în decembrie 2022). Tot așa, poți opta pentru jumătate de zi, o zi întreagă. Noi am ales jumătate de zi fără masă, o recuperăm la 12 și mergeam să mâncăm împreună, cam cum făcea toată lumea. Diferența față de garderie este că copiii din clubul piou-piou descoperă skiul, familiarizându-se cu alunecarea și zăpada, acompaniați de monitori, totul prin joc. Descoperă echipamentul (skiurile, clăparii), fac primele coborarari într-un spațiu închis, dedicat lor (copiii de la piou-piou nu ies pe pârtii, ci rămân în curtea lor). Obiectivul cluburilor Piou-Piou este de a iniția copiii la ski, de a descperi echipamentul, să-și pună și să-și scoată skiurile singuri, dar și jocurile în zăpadă, cu oameni de zăpadă, sanie. Clubul este structurat pe mai multe nivele, de la Blanchot, Sifflote, Garolou, personaje imaginare amuzante. La sfârșit primești un carnețel și o medalie care atestă nivelul parcurs, dând oportunitatea anul următor să intri la nivelul umator.

Cursurile pentru copii (6-12 ani) – unde am înscris-o pe Erika (6 ani în decembrie 2022) – se apropie mai mult de cele pentru adulți : ski, snowboard, freestyle, fond, colective sau private, de câteva ore sau jumate de zi, chiar o zi întreagă, de la nivel debutant până la avansat sau competietie, oferta este variată. Tot așa, nivelurile au nume amuzante (ourson, flocon, prima steluță, a doua steluță, a treia steluță), iar la sfârșit primești o medalie și un carnețel care atestă nivelul și îți permite să mergi la următorul. Începând cu 6 ani cursurile se desfășoară pe pârtii și se utilizează instalațiile pe cablu. Obiectivul este că progresiv și în securitate să învețe bazele tehnice și mai apoi să se perfecționeze. Cursurile de grup sunt excelente pentru copii și din perspectiva prieteniilor care se leagă, regăsind-și amicii zi de zi ii ajută să progreseze, amuzându-se în același timp.

Urmează categoria adolescenți 13-17 ani, tot așa, ski, snowboard, freestyle, fond, colective sau private, de câteva ore sau jumate de zi, chiar o zi întreagă, de la nivel debutant până la avansat sau competietie, oferta este variată.

Apoi cursurile pentru adulți, după aceeași rețeta : colective sau private, de câteva ore sau jumate de zi, chiar o zi întreagă, de la nivel debutant până la avansat, niciodată nu este prea târziu să începi.

Cum a fost experiența noastră?

Știam de ESF și de aceste cursuri de anii trecuți, dar am așteptat puțin. Site-urile interent ale ESF sunt foarte bine făcute, pentru fiecare stațiune, ai toate informațiile, cursurile, prețurile, cam tot ce trebuie să știi. Am tot răsfoit site-ul ESF Menuires anul trecut, m-am uitat, m-am informat, am calculat (skiul nu este un sport ieftin, știm cu toții) și am decis.

Cursurile se pot rezerva și plăti direct pe site-ul ESF al stațiunii unde urmează să mergi: îți alegi cursul, perioada, nivelul și asta este. Fiindcă aveam câteva întrebări am decis să contactez și o ființă umană, care mi-a răspuns la toate întrebările pe mail. Am decis împreună cursurile, 6-12 ani Erika, Club Piou-Piou pentru Daria, orarul (9 – 11h45, doar dimineață ne-a părut sufficient, astfel ca după-amiaza să o putem petrece împreună), durata o săptămână (toată durata șederii noastre). A ales și o asigurare, plus abonamentul pentru primul tronson de instalații pe cablu necesar Erikai. Am plătit online și asta a fost, nu ne-a rămas decât să așteptăm sejurul. A da, mi-am descărcat aplicația ESF unde am putut vizualiza cardurile de curs și toate informațiile.

Prețul a fost undeva la 330€ Erika (curs + abonament instatalatii cablu + asigurare accidente și anulare sejur) și 300 € Daria (doar curs + asigurare, pentru ea nefiind necesar abonamentul la instalații).

Echipamentul (skiuri, clăpari și cască -copiii debutanți nu au nevoie încă de bețe- nu este inclus, l-am închiriat separat de la un magazin din stațiune (în jur de 200€amândoi copiii/săpătămână), rezervat în prealabil pe internet.

Am preferat cursuri de grup, dimineața, de la ora 9 la12. Sunt și pentru toată ziua, dar care mai este farmecul unei vacanțe în familie dacă ne-o petrecem separat. Dimineața la ski, după-amiaza ne amuzam împreună în zăpadă.

Experiența a decurs foarte ok pentru Erika. I-a plăcut mult să meargă, să descopere, să învețe. S-a descurcat foarte bine, ba chiar a mai skiat puțin și în afară cursurilor, cu Andrei, după-amiaza. A absolvit primul nivel, Ourson, anul viitor va merge la Flocon. A învățat să încalțe și să descalțe skiurile singură, să utilizeze instalațiile pe cablu, să-si controleze viteza și să efectueze câteva viraje, etc. Un început bun pentru un copil de 6 ani.

Experiența a fost mai puțin ok pentru Daria, dar este de înțeles, este mai mică. Skiurile și jocul în zăpadă i-au plăcut, ce nu i-a plăcut a fost să rămână singură într-un loc nou, cu oameni pe care nu-i cunoaște. Copiii în clubul Piou-Piou nu ies pe pârtie, au o curte îngrădită unde își desfășoară activitatea cu monitorii. Dar a putut descoperi skiul, coborarile, alunecările. E suficient pentru început, mai vedem anul următor.

Etichete: , , , ,